E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul hafif yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul hafif yükselişle kapandı

Borsa İstanbul hafif yükselişle kapandı
16 Kasım 2018 - 09:55 borsagundem.com

Gün içinde karışık seyreden Borsa İstanbul yüzde 0.34 oranında yükselişle 93 bin 616 puandan kapandı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dar banttaki seyrine devam etti. Güçsüz yükseliş hareketleri BİST’e ivme kazandıramadı. 93 bin 700 puan direncinin aşılması gerektiğine değinen analistler bu seviye aşılmadıkça düşüşlerin gerçekleşebileceğini belirtiyorlar. Bugün ise büyümenin öncü verisi olan sanayi üretimi ise sert geriledi. Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 2.7 oranında düştü.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.52 oranında yükselişle 93 bin 785 puandan başladı. Banka hisselerinde yoğunlaşan alımlar BİST'i güçlendirse de gün ortasına doğru kazançlarını silmeye başladı. 

BİST gün ortasına yüzde 0.15 oranında yükselişle 93 bin 433 puan seviyesinde girdi.

Kararsız seyre yönelen BİST günü yüzde 0.34 oranında yükselişle 93 bin 616 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 743 puan, en yüksek 94 bin 308 puan seviyesi görüldü. 

Dün gece ABD’den gelen kritik haber piyasalarda harekete neden oldu. FETÖ elebaşısı Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi için Trump’ın araştırma yapılması talebinde bulunduğuna yönelik gelişme dolar ve euroda düşüşe neden oldu. Ancak kısa süre sonra Beyaz Saray’dan açıklama geldi ve haber yalanlandı.

Küresel piyasalara ise İngiltere damga vurdu. İngiltere hükümetinde Brexit çatlağı oluştu ve 2 bakan istifa etti. Sterlin bu olumsuz gelişmenin etkisiyle yüzde 3’ün üzerinde değer kaybetti. İngiltere’de bakanlar kurulu Brexit anlaşmasını onaylamış ve parlamentoya gönderilmeye hazır hale getirmişti. Ancak hükümet içinde AB’de kalınmasına yönelik istek olması Başbakan May’in kabinesinde ayrılıklara neden oldu. Avrupa borsaları ise bu olumsuz gelişme ile düşüş yaşadı.

ABD tarafında ise hisse piyasalarında bir süredir görülmeyen güçlü yükseliş yaşandı. ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşlarının yatışacağı beklentisi piyasalarda etkili oluyor.

Günün önemli şirket haberleri 16/11/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 16/11/2018

DOLAR HAFİF PRİMLİ

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde görülen girişler ve Trump yönetiminin Fethullah Gülen'i iade etmek için çalışma yaptığı haberleri ile dün 5.30'lu seviyelere kadar gerileyen dolar/TL'de olumlu hava devam ediyor. 
Amerikan NBC televizyonu Trump yönetiminin Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin 
ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı Suudi Arabistan üzerindeki baskıyı hafifletmeye ikna 
etmek için Fethullah Gülen'i uzaklaştırmanın olası yollarını araştırdığını belirtti. 
Beyaz Saray yetkilisi Reuters'a NBC haberinin "doğru olmadığını" söyledi, ancak ayrıntılı bir açıklama yapmadı.
Bir süredir 5.50 seviyesinin hemen altında genel olarak yatay bir seyir izleyen dolar/TL , ABD-Çin ticaret savaşlarına ilişkin iyimserlikle dün gelişmekte olan ülke para birimlerinde dolar karşısında gözlenen değer kazançlarına paralel 5.3050 seviyesine kadar geriledi.

Eylül ayı kritik sanayi üretimi verisi açıklandı. Eylül'de sanayi üretimi yüzde 2.7 daraldı.

Dolar/TL güne 5,37 seviyesinde başladı. Saat 18:05 itibariyle dolar 5.3314 lira seviyesinde işlem görüyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3192, en yüksek 5,3953 seviyesini gördü. Euro ise 6.0814 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1400 seviyesinde. Gram altın 209.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.19 seviyesinde.

Bir bankacı, yeni girişler ve zayıf lokal döviz talebinin etkisiyle dün gerileyen dolar/TL'nin ABD'nin Gülen'i iade etmeyi düşündüğü haberlerinden destek aldığını söyleyerek, "ABD'nin böyle bir adımı atma nedeni tartışılabilir olsa da yatırımcılar özellikle yaz aylarında TL'de çok ciddi değer kaybına neden olan Türkiye ve ABD ilişkilerini iyileştirme konusunda yeni bir adım olarak görüyor. Beyaz Saray bu haberi yalanlasa da bu sabah TL'deki tepki sınırlı kaldı. TL kazançlarının büyük kısmını koruyabilir ancak yerli bireysel yatırımcının döviz talebi muhtemelen bu seviyelerde artacak ve dolar/TL'yi 5.35-5.45 bandında tutacaktır" dedi. Piyasalar son dönemde Türkiye-ABD ilişkilerindeki iyileşme paralelinde Halkbank konusundaki gelişmeleri izliyor. Diğer yandan ABD seçimleri, İran yaptırımlarına tanınan muafiyet, ABD faiz kararları ve Brexit süreci küresel piyasalarda yön belirleyici unsurlar olarak takip ediliyor. Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.53 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlemler yüzde 16.59 oldu. İki yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz ise dün valörde son işlemler yüzde 19.96 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)