E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
07 Eylül 2018 - 09:29 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.55 oranında yükselişle 93 bin 274 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne yükselişle başladıktan sonra gün içerisinde dalgalı seyre yöneldi. Gün ortasından sonra dar bantta sıkışan BİST günü yükselişle kapadı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.44 oranında yükselişle 93 bin 170 puandan başladı.

Açılışın ardından dalgalı seyreden Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.44 oranında yükselişle 93 bin 169 seviyesinde girdi.

Gün ortasından sonra dar battan sıkışan Borsa İstanbul günü yüzde 0.55 oranında yükselişle 93 bin 274 puandan tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen alımla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2'ye yakın primli seyrediyor.

Borsa İstanbul'da en düşük 92 bin 538, en yüksek ise 93 bin 571 puan seviyesi görüldü.

Rahip Brunson kriziyle başlayan ABD-Türkiye arasındaki kriz dolar kurunda spekülatif ataklara yol açtı.

Pazartesi günü açıklanan enflasyon verisi döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak aylık ve yıllık bazda arttı.

Merkez Bankası açıklanan enflasyon verisi sonrası yaptığı açıklamada gelecek hafta gerçeleştirilecek PPK toplantısında faiz artırımına gideceğinin sinyalini verdi.

Bugünün en önemli gelişmesi olarak ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran lideri Ruhani Tahran'da üçlü zirve gerçekleştirdi. Zirvede Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlere İdlib'de ateşkeş çağrısında bulundu

Döviz kurundaki artışlarla birlikte yüksek enflasyon ve cari açık, mali disiplinin bozulacağı yönündeki beklentiler piyasalar üzerinde tedirginliklere yol açmaya devam ediyor.

Öte yandan BDDK 15 milyon doların altında kredi bakiyesi olan şirketlerin döviz kredisi kullanmasına sınırlama getirdi. Buna göre şirketler döviz gelirleriyle bağlantılı olarak döviz kredisi kullanabilecek.

Dün akşam saati itibariyle IMF'den Türkiye'ye ilişkin bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada IMF, Türkiye'nin kendilerinden hiçbir yardım talebinin olmadığını belirtti. IMF, 'Türkiye'nin ihtiyacı olan güçlü bir ekonomi politikası ve merkez bankası bağımsızlığı' açıklamasında bulundu.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları gelen satışlarla 14 ayın dibini görürken, New York borsası ise karışık kapandı.

DOLAR

TCMB'nin gelecek haftaki PPK toplantısında faiz artışı sinyali vermesi ardından TL son dönemdeki sert değer kaybına ara verirken, dolar/TL'de 6.60 civarında yatay seyir sürüyor.

Yurtiçinde bugün saat 1730'da Ağustos ayı Hazine nakit dengesi açıklanacak. Öte yandan 
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün Tahran'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran 
Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir zirveye katılacak. Toplantının ana gündem maddesini İdlib'deki gelişmelerin oluşturması bekleniyor. Yurtdışında ise saat 1200'de Euro bölgesi GSYH, saat 1530'da ABD tarım dışı istihdam, işsizlik ve ortalama saatlik ücretler açıklanacak.

Dolar saat 09.09 itibariyle 6.5654 seviyesinde seyrediyor. bugün en düşük 6,55580, en yüksek 6,6070 seviyesini gördü. Euro ise 7.6382 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1634 seviyesinde işlem görüyor. Gram altın 253.4 liradan işlem görüyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.34 seviyesinde.

Bugünün en önemli gündem maddesinin Tahran'daki zirve olacağını söyleyen bir bankacı, "Brunson davasındaki gelişmeler izlenmeye devam ediliyor. TCMB'den faiz artış beklentileri giderek 400-500 baz puan seviyelerine gelmeye başladı. TL şu anda tutunmaya devam ediyor. Dolar/TL 6.50-6.75 bandında kalmaya devam edebilir" dedi.

Türkiye-ABD ilişkilerinde gerilimin yükile ilgili iddianameyi de hazırlayan soruşturma savcısının değişmesinin olumlu olabileceğini selmesine yol açan ev hapsindeki ABD vatandaşı rahip Andrew Brunson'ın avukatı İsmail Cem Halavurt, müvekkili ancak bunun için bekleyip görmek gerektiğini kaydetti.

Haber kanalları dün akşamki haberlerinde İzmir Adliyesi'ndeki savcıların görevlerindeki değişiklikler kapsamında Brunson'ın soruşturmasını yürüten savcının görev yerinin değiştiğini belirtmişti.

Piyasalar yurtiçinde 13 Eylül'de yapılacak olan PPK toplantısına odaklı seyrini sürdürüyor. TL dolar karşısında yılbaşından bu yana yüzde 47'nin üzerinde değer kaybederken, tüketici fiyatları Ağustos'ta yıllık bazda yüzde 17.9 ile 2003 bazlı serinin yeni zirvesine ulaştı.

Enflasyon verisi ardından TCMB 13 Eylül'deki PPK toplantısında faiz artışı yapılacağı sinyali 
olarak algılanan bir açıklama yaparken, dolar/TL yüksek seviyelerde seyrini sürdürse de nispeten 
sakinleşmiş durumda.

TCMB'nin faiz artışına birçok analist kesin gözüyle bakarken, ne kadarlık artış yapılacağına yönelik belirsizlik halen endişe konusu. Analistler reel faizleri tekrar pozitif alana çekmek ve piyasalara güven telkin etmek için 1,000 baz puana varan oldukça yüklü faiz artırımı yapılması gerektiğine dikkat çekerken; buna karşılık TCMB'den daha temkinli bir faiz artışı bekleniyor.

Diğer taraftan piyasaların görü bu ay içine açıklanması beklenen OVP'de. Tahvil piyasasında ise TCMB'den faiz artış beklentileri ardından 10 yıllık tahvil faizinde düşüş eğilimi devam ediyor.

Önceki gün yüzde 20.76 seviyesinden kapanan 8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilin 
bileşik faizi dün 59 baz puan gerilerken, spot kapanışta ortalama yüzde 20.51, valörde son 
işlemde yüzde 20.17 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta yüzde 20.34 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kitlediler07 Eylül 2018 19:17

    malvere vere kapattılar. haftaya faiz artışı geleceğinden dolar düşmeye başladı. faiz yükselişi borsaya yaramaz. doların düştüğünü gösterip borsayı yükseliyor gösterip yükselirken malı veriyorlar. bir haftada iki bin puan aralığında çok mal verdiler.

  • halil07 Eylül 2018 16:20

    çok mal veriyorlar borsa 94 bini geçemiyor yani ne yükselmesi. sürekli gel gel yapılıyor haftaya çok kötü düşeriz.

  • GALİP07 Eylül 2018 14:08

    borsada Galip ağa endeksi açılmasını tavsiye ediyorum. eukyo tavan yaptı

  • doğrucu07 Eylül 2018 11:11

    pozitif aç malı yedir yaptıkları başka hiç bişey yok. ucuz ucuz diye diye verdiler elimize... tam bir ayı yürüyüşü

  • Cingöz07 Eylül 2018 10:01

    Ne borsaymis be. Yükselecek yuksele 92 bin olmuş!