E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.79 yükselişle kapattı---

Borsa günü yüzde 0.79 yükselişle kapattı

Borsa günü yüzde 0.79 yükselişle kapattı
07 Aralık 2016 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.79 yükselişle 76.030 seviyesinden tamamladı

Güne dün kapandığı seviyeden yatay başlayan endeks döviz cephesindeki kayıplarla alımlarını genişletti ve günü yüzde 0.79 yükselişle 76.030 seviyesinden tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 1.16 yükselirken, sanayi hisseleri yüzde 0.35 yükseldi. İşlem hacmi ise 3.8 milyar TL oldu.

Dolar/TL şu dakikalarda yüzde 1.52 kayıpla 3.3925 seviyesinden işlem görürken, euro/TL yüzde 1.29 kayıpla 3.6471seviyesinde...

GÜN İÇİ GELİŞMELER

Dün MB'nin açıklamaları ve Rusya tarafından gelen olumlu söylemler ile TL'nin üzerindeki baskının azalması borsa tarafında kazançların artmasını sağladı. TL'nin dolar ve euro karşısında sert yükselmesi ile endeks yüzde 2.49 yükselişle 75.433 seviyesinden günü tamamladı. BİST-100 endeksi yeni güne sadece 1 puanlık artışla 75.434 seviyesinden yatay başladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "İş'le buluşmalar" toplantısında konuştu. Şimşek, "Türkiye ekonomisi şoklara karşı inanılmaz dirençlidir" dedi.Şimşek, kamu maliyesinin halen destekleyici ve güçlü nitelikte olduğunu belirtirken, Türkiye'de tasarruf oranının en büyük problemlerden biri olduğunu söyledi. Şimşek, "Bu sene tasarruf oranı yüzde 13.5-14 civarı olacak gibi gözüküyor" dedi. Türkiye ekonomisinde en kötünün geride kaldığını belirten Şimşek, referandumun ardından Türkiye'nin reformlarda ilerleme kaydedeceğini umduğunu belirtti.

Muhtarlar toplantısında ekonomiye yönelik değerlendirmelerde bulunan Erdoğan "Ekonomide sorunlar elbette var, biz de yeni tedbirlerle gereken önlemleri alıyoruz. Piyasada durgunluk olduğunu biliyoruz. Son günlerde kurun yükselişinin sebeplerine bakınca elle tutulur ciddi karşılığı olan husus göremiyoruz, suni bir yükselişle karşı karşıyayız" dedi.

HSBC analisti Radoslaw Bodys, 5 yıl vadeli Türkiye CDS'i al, 5 yıl vadeli Brezilya CDS'i sat tavsiyesinde bulunurken, bu tavsiyesine gerekçe olarak, "Tahvil, siyasi ve ekonomik döngülerde ayrışma ve güçlü dolara ve emtia fiyatlarına hassasiyetteki farklılıkları" gösterdi. Bodys ve diğer HSBC analistleri, Türkiye'de son dönemde yaşanan jeopolitik gelişmelerin, ve Türk lirasındaki değer kaybının potansiyel ekonomik etkilerinin henüz CDS'lerde fiyatlanmadığını kaydetti.

Commerzbank analisti Tatha Ghose, "TCMB, hükümetin görüşlerinin aksine reel faiz oranını kayda değer biçimde pozitif tutamazsa" yıl sonu dolar/TL tahmini olan 3.75 seviyesi için "kayda değer yukarı yönlü potansiyel" gördüğünü açıkladı.

Türkiye ile Rusya yeni ortak yatırım fonu kararı aldı. Rusya Başbakanı Medvedev, "Çeşitli projelere finansman sağlayacak ve üçüncü ülkelerde de ortak projeler üreteceğiz. Türk akımı gibi, bu proje zaten son derece detaylı. En yakın zamanda iş bu anlaşma, bizde de onay sürecinden geçecek ve süreç tamamlanacak" dedi. Başbakan Binali Yıldırım ise; Özellikle enerji alanında, Türkiye ve Rusya işbirliği içindedir. Mavi Akım, Batı Akım’ın yanı sıra Türk akımı konusunda da çok hızlı kararlar aldık, dedi.

Türk Lirası uzun bir aradan sonra ilk defa diğer gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrıştı ve  sert değer kazanımı gerçekleştirdi. Perşembe günü, son EKK toplantısında alınan kararların açıklanacak olması Lira tarafından fiyatlanmaya başladı. Dün sabah saatlerinde 3.50 seviyesine doğru geri çekilen dolar/TL paritesi, devam eden süreçte TCMB Başkanı Murat Çetinkaya'nın yaptığı açıklamalarla birlikte üzerinde negatif baskıyı iyice artırdı. Türk-Rus ilişkileri adına yapılan olumlu açıklamalar ve Ortak Yatırım Fonu'nun gelecek yıl hayata geçirileceği bilgisi TL'nin yükselişini hızlandırdı.

Piyasalarda gözler yarın Avrupa Merkez Bankasının vereceği faiz oranı kararına çevrilmiş durumda. Oranlarda herhangi bir değişim beklenmezken merkez bankasının tahvil alım programı adına yapabileceği değişimler piyasalarca önemle takip edilecek. Ayrıca yarın EKK kararları da açıklanacak.

AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, HSBC, JPMorgan Chase ve Credit Agricole bankalarının 2005-2008 dönemindeki faiz oranlarını manipüle etmeleri nedeniyle toplam 485 milyon euro para cezasına çarptırıldığı belirtildi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani başkanlığında bir araya gelen Bakanlar Kurulu’nun bugünkü toplantısında İran para birimi olan "riyal"ın 10 kat daha değer kazanarak “tümen”e dönüştürülmesi onaylandı.

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VE TÜCCARLIKDA07 Aralık 2016 21:50

    PETROL BİTTİ..SADECE ELLERİNDE KAZANÇLAR VAR VE OLANAKLAR

  • PETROL DEĞİL BENCE07 Aralık 2016 21:44

    BATILI ÜLKELRİN UZUN VADEYE DAYALI TATLI SU KONULARINI ARAŞTIRIN..DÖŞENECEK OLAN RUS TÜRK ENERJİ KOLİDORUNN ASIL AMAÇINI

  • İŞLETENLER BUNLAR07 Aralık 2016 21:39

    BU SERMAYE ARAP DEĞİL.İNGİLİZ SERMAYESİ..LAVRINS SERMAYESİ

  • tuzak bu..enerji savaşlarına dayalı07 Aralık 2016 21:36

    suudi sermayesinide bu ülkeden def edin..TUZAK.uzun vadeye dayalı enerji savaşlarına dayalı

  • acil07 Aralık 2016 21:28

    barajlar gerek.bu ülkeye barajlar acil ve ?

  • araştır.07 Aralık 2016 21:22

    suudi sermayesinin türkiye ye gelmesinin asıl amaçı ne?arap turıst ler kimlerdi?

  • yazık07 Aralık 2016 21:16

    sizler fransadaki terör olayından sonra ki başkanların yürüyüşünü bile anlamadınız.olumlu düşünün bulursunuz

  • keriz.alışkanlıklar ve kazançlar ezberler bitti07 Aralık 2016 21:14

    ortadoğu sadece uzun vadede inşşat ve kentleşmeye dayalı olacak..petrol ise..uzun yıllar çıkarılmayacak.taki basıç oranı artana kadar.petrol kalitesi dahil

  • borç bataklığı..yurtıçi ve yurtdışı07 Aralık 2016 21:06

    tc nin faiz artırması yada düşürmesi hiç önemli değil.bu sadece dar boğaz baz alındığında paranın kaçış yolunu genişletiyor.kolidoru acıp kaoatır okadar

  • ????????????????07 Aralık 2016 20:49

    şunu hiçbir zaman unutma.dünya nakliye şirketlerini elinde tutan enerji kolidorunun sahibidir....hava.kara.deniz filosu

  • =========?????????????????????????????????????????07 Aralık 2016 20:46

    halil recber hala anlamamışya politikaları hayret doğrusu.....eksen kayması ortadoğudan.nereye?ortadoğu bitti.kuyularda petrol kalitesiz ve basınç yoksa neresi?ve ne yapmak gerek?

  • Boraaa07 Aralık 2016 20:24

    Petkim yükünü alsın uçar bu fiyatları bidaha zor görürsünüz az kaldı biraz sabır

  • hayret07 Aralık 2016 18:20

    ..petkim'in önünde durulmuyor!!

  • ralli07 Aralık 2016 17:12

    uzun zamandır böyle ralli görmemiştim. çerezlik hisseler tavan tavan gidiyor

  • petkim07 Aralık 2016 17:04

    petkim bedavaya hisse dağıtıyor. silkeleme yapmak amaçlı düştü tabii anlayana.

  • erol07 Aralık 2016 16:18

    beş bin puan yükselmiş havasını almasınlar mı

  • bahtıkara07 Aralık 2016 15:28

    dandik dundik kağıtlar tavana gidiyor devre kesiciler çılgına döndü. padişah hisselerimiz taş gibi sağlam hisse diye aldıklarımız sürünüyor

  • tren değiştir07 Aralık 2016 14:35

    ereğli sat kerdemir petkim al