E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAvrupa'da faiz yükselecek---

Avrupa'da faiz yükselecek

Avrupa'da faiz yükselecek
09 Haziran 2017 - 14:43 borsagundem.com

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin sıfır faiz politikası en fazla tasarruf sahiplerini vurdu

Avrupa Merkez Bankası (ECB), mali kriz sebebiyle faizleri her seferinde düşürerek, sıfır faize indirdi. Bankalar, yıllardır mevduat sahiplerine sıfır faiz uyguluyor. Merkez bankası bankalara sıfır faizle kredi veriyor. Kasada para tutan bankalardan ise 0.4 oranında ceza faizi kesiyor. Almanya’da 13 banka mevduat sahiplerinden ceza faizi alıyor. Sıfır faizden en çok zarar gören ise tasarruf sahipleri.
Avrupa Merkez Bankası’nın sıfır faiz politikasındaki hedefi enflasyonu artırmaktı. Enflasyon oranları artmasına rağmen Mario Draghi halen sıfır faiz politikasını devam ettiriyor. Draghi, “Faiz oranı güncel seviyesinde uzun süre daha devam edecek” dedi. Para politikası uzmanları, bu cümlenin arkasından ne geleceğini bekledi. Draghi, “Faizleri daha indireceğiz” demedi.

YOĞUN BASKI ALTINDA

Draghi’nin bu açıklaması, faiz oranını daha aşağı çekmeyeceği, bu yıl sonuna doğru sıfır faiz politikasının yavaş yavaş gevşeyeceği sinyali olarak yorumlandı. Merkez Bankası Başkanı Draghi, sıfır faiz politikasını kaldırması için yoğun baskı altında. Özellikle Almanya, faiz politikasının normalleşmesini istiyor. Euro bölgesinde ekonomi yılın ilk çeyreğinde yüzde 0.6 oranında büyüdü. Bu son iki yılın en büyük büyüme oranı ve ABD ekonomisindeki büyümenin iki katı. Draghi de ekonomideki canlanmanın farkında. Ancak sıfır faiz politikasında yüzde 2 enflasyon oranına ulaşılamadığı için ısrar ediyor. Avrupa Merkez bankası aralık ayına kadar piyasalara para pompalamaya devam edecek. Ancak aralık ayından itibaren bu para politikasının değişmesi bekleniyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)