E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAsya borsalarında kırılgan seyir---

Asya borsalarında kırılgan seyir

Asya borsalarında kırılgan seyir
21 Ağustos 2017 - 08:33 borsagundem.com

Global piyasalar Trump strajestinin görevden alınmasının ardından kırılgan seyir izliyor

Asya borsaları ABD Başkanı Donald Trump'ın baş stratejistinin görevden ayrılmasına rağmen yatırımcıların Trump'ın ekonomi gündemini ilerletebileceğine ikna olmamalarıyla bugün kırılgan seyir izliyor. Trump milliyetçi ekonomi politikalarıyla tanınan baş stratejisti Steve Bannon'ı Cuma günü görevden aldı. Bannon'un ayrılışı Beyaz Saray içindeki anlaşmazlıkların temel kaynaklarından birini ortadan kaldırdı. Ancak Trump'ın bu ay başında Virginia'daki şiddet olaylarının ardından Cumhuriyetçi senatörlere yönelik eleştirileri Trump'ın yalnız kalmasına ve bazı Cumhuriyetçilerin ülkeyi yönetebilecek beceride olup olmadığını sorgulamasına yol açıyor. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.4 gerileyerek üç buçuk ayın en düşüğünü gördü. Japon imalatçılara olan güvenin Ağustos'ta on yılın zirvesine çıktığını gösteren Reuters anketi hisse senetlerine destek olamadı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Çin'deki ılımlı kazanımlar sayesinde zorlukla artıda tutunabilirken Avustralya, Güney Kore ve Tayvan'ın aralarında bulunduğu birçok piyasa düşüşte. Kuzey Kore ile ABD arasındaki gerilimin tırmanmasından endişeli yatırımcılar ABD ve Güney Kore'nin bugün başlayan ortak askeri tatbikatını yakından izliyor. S&P vadeli işlemleri bir ayın dip seviyesi olan 2,419.5'den çok uzaklaşmayarak yüzde 0.1 düşüşle 2,423'de bulunuyor. Wall Street Bannon'un görevine son vermesiyle kısa süreli yükseldikten sonra yüzde 0.1 ekside kapandı.

DÖVİZ

Dolar önceki seansta Beyaz Saray'daki personel değişiklikleri nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump'ın vergi reformunu ve ekonomiye destek önlemlerini hayata heçirmekte zorlanacağı endişesi değer kaybetmesinin ardından bugün Asya piyasalarında yükselerek dört ayın dip seviyesinden uzaklaştı. Haftanın geneline bakıldığında yatırımcılar Fed'in Perşembe ve Cuma günü Jackson Hole Wyoming'de düzenleyeceği yıllık sempozyumu bekliyorlar. Dolar yen karşısında Cuma günü 108.605'e kadar gerileyerek Nisan sonlarından beri en düşük seviyeyi gördükten sonra bugün yüzde 0.1 artıda 109.265'te bulunuyor. Doların başlıca altı temel para biriminden oluşan sepet karşısında seyrini izleyen endeks yüzde 0.1 artışla 93.477'de bulunuyor. Euro 1.1751 ile yatay seyrediyor. Trump'ın ekonomi konusunda milliyetçi görüşleriyle tanınan kıdemli baş stratejisti Steve Bannon'un görevinden ayrılacağı haberleri Cuma günü doğrulandı. Bannon'un görevine son verilmesi Trump'ın aşırı sağ seçmenlerden aldığı desteği sarsabilir ancak Beyaz Saray ve parti liderleri arasındaki gerilimi yumuşatabilir. Jackson Hole'da Fed Başkanı Jant Yellenin konuşma yapması bekleniyor. Ancak uzmanlar Fed yetkilileri arasında düşük enflasyon endişelerinin yaygın olduğunu gösteren tutanakların ardından Yellenin piyasalara yön verecek bir açıklama yapmasının beklenmediğini belirtiyorlar. Yine Jackson Hole'da konuşma yapacak olan Avrupa Merkez Bankası (ECE) Başkanı Marino Draghi ise, konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre para politikası hakkında yeni mesajı vermeyecek.

PETROL

Petrol fiyatları Cuma günü elde ettiği kazanımları büyük ölçüde koruyarak yatay seyrederken, ABD'de artan petrol üretimi ham petrol stoklarında Mart'tan bu yana süregelen yüzde 13'lük düşüşün ardından piyasanın sıkılaşacağı umutlarını azaltıyor. Fiyatlar Cuma günü ABD'de petrol çıkarılan kuyu sayısının son üç haftanın ikisinde azaldığını gösteren verinin etkisiyle yüzde 3 yükseldi. Ancak işlemciler, ABD'nin petrol üretiminin günde 9.5 milyon varili aşarak Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek seviyede devam etmesi nedeniyle fiyatlarda baskının sürdüğüne dikkat çekiyorlar. ABD'den gelen son ham petrol stoku verileri ise Mart ayındaki zirve seviyelere kıyasla petrol stokunun yüzde 13 azaldığını göstererek piyasanın sıkılaşmaya ve yeniden denge bulmaya başlamış olabileceğinin ipuçlarını veriyor.

ALTIN

Altın fiyatları bugün yatay seyrederken yatırımcılar ABD ve Avrupa'da yaşanan jeopolitik belirsizliklerin ardından yön arayışındalar. haftanın son günlerine doğru yapılacak olan ve büyük merkez bankası başkanlarının konuşma yapacağı konferans ise yakından izleniyor. Spot altının ons fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,285.91 dolarda bulunurken, ABD altının Aralık vadeli fiyatı 1,291.20 ile yatay seyrediyor. Altın fiyatları ABD kaynaklı siyasi ve İspanya kaynaklı güvenlik endişeleriyle Cuma günü geçen yıl Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkmıştı. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)