Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Yabancı alımları ile borsada pozitif seyir sürüyor

10 Temmuz 2023, 15:59 - -

Yabancı yatırımcının alımları borsayı 6.200’ün üzerine taşıdı. Yüksek enflasyon ve yabancı katılımı borsada hedefi yukarı taşıyor.

Borsa İstanbul'da yükseliş trendi sürüyor ve benim de gözlemim yatırımcıların gözü borsada. Temmuz ayının ikinci haftasına 6.246 puan seviyesinden başlayan endeks güçlenme çabasında. Toplam hacmin 130-140 bandında seyretmesi, bu pozitif atmosferin devam ettiğini bize gösteriyor.

KÂR SATIŞLARI GÜN İÇİ İLE SINIRLI

Peki, gün içerisinde yaşanan dalgalanmalar neyi gösteriyor? Trend yukarı olmasına rağmen kazançlarını realize etmek isteyenler satış yapıyor. Gün içinde kâr satışları gerçekleşse de bu satışlar hızla alımlarla karşılanıyor. İşlem hacmindeki artış ve yabancı yatırımcılardan gelen alımlar, çıkış trendini destekleyerek borsaya olan katılımın devam ettiğini gösteriyor.

BORSADA HAZİRAN AYINDA 992 MİLYONLUK ALIM

Öte yandan borsada açıklanan haziran ayı yabancı işlemleri önemli bir gösterge niteliği taşıyor. Neden mi? Borsa İstanbul’da haziran ayında aylık 922 milyon dolarlık alım gerçekleşti. Bu alım 2020 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek alım. İşte bu nedenle alımlar önemli. Bu alımlar uzun süredir düşüş eğiliminde olan yabancı paylarının yukarı dönmesi açısından da önem taşıyor.

BORSA ENFLASYON ALTERNATİFİ

Borsa İstanbul’un, yüksek enflasyona karşı alternatif bir yatırım aracı olarak tercih edildiğini görüyoruz. Ancak son dönemdeki ralliyle birlikte, BIST100 Endeksi'nin olumlu gelişmeleri fiyatlara belli ölçüde yansıttığı da ortada. Bu nedenle, yatırımcıların dikkatli olması ve hisse bazında fiyatların aşırı şekilde yükselip yükselmediğini değerlendirmesi önemli. Bu durum oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesini sağlayacaktır.

BORSADA GÜÇLÜ TEKNİK GÖRÜNÜMÜN İŞARETİ

Bir gerçek var ki; Borsa İstanbul'da güçlü bir teknik görünüm hakim. Dolar bazında 200 günlük ortalamasının üzerinde seyreden endeks, yatırımcılara umut veriyor. Yüksek enflasyon ortamında hisse senetlerinin değerlenmeye devam edeceğini düşünen yatırımcılar borsaya yöneliyor.

KURUMSAL YATIRIMCILARIN İLGİ ODAĞINDAKİ HİSSELER

Gözlemlediğim kadarı ile kurumsal yatırımcılar belli hisselerde yoğunlaşmış durumda. Özellikle değerleme oranları ile dikkat çeken Koç Grubu şirketleri hem yerli hem de yabancı yatırımcıların radarında bulunuyor.

Arçelik, Tüpraş, Türk Traktör, Koç Holding öne çıkan şirketler arasında yer alıyor.

Yabancıların Haziran ayında en fazla aldığı hisseler: Türk Hava Yolları, Koç Holding, Bim Mağazalar, Akbank, Ford Otosan, Tofaş Fabrika, Sabancı Holding, İş Bankası (C), Yapı ve Kredi Bank. Ve Ereğli Demir Çelik hisseleri oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VS11 Temmuz 2023 00:27

    bu güçlü dediğiniz hisselerin 1 aylık getirisine bakın birde vkyto yayla forte bu gibi hisselerin 1 aylık getirisine bakın

  • RC 10 Temmuz 2023 19:38

    at yalanı kim inanır... THY ve Ereğli harici diğerleri beş para etmez şirket grubu

  • Sıradan Bir TÜRK Vatandaşı11 Temmuz 2023 09:25

    FROTO da iyidir adamım, şirket ve getiri bazında.