İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

TL çeyrek dolara doğru gidiyor

16 Kasım 2016, 10:56 - -

TL piyasaların en hassas olduğu konu. Dünkü yazıda da bunu ele aldık, mevsimsellik etkisi ile birlikte bir takım yapısal değişiklikler de TL’yi zorlamaya devam ediyor. Son olarak Sayın Mahfi Eğilmez’in bugün bloğunda yazdığı gibi Türkiye cari açığı ve bütçe açığını artırma yoluyla büyüme modeline geçmiş görünüyor.

Yapılan açıklamalardan büyümenin ne kadar önemsendiğini olmazsa olmaz durumunu biliyoruz. Büyüme bir tutku halini aldı. Büyüyelim de nasıl olursa olsun bir an önce büyüyemeye tekrar başlayalım.

Biz dış kaynak kullanana bir ülkeyiz, dış kaynak olmadan kendi zenginliğimizi de yaratamadığımız için büyüyemiyoruz. Dış kaynak almanın da pek çok koşulu var.

Kreditörlerin hepsi yabancı.

Yabancı kreditör / bankaların büyük ailelerle, büyük ailelerin de devletlerle yakın ilişkileri var. Bu ilişkileri doğru kuramaz isek sıkıntıya gireriz.

Dış dünya ile kurulan ilişkiler de son zamanlarda çok pozitif değil.

ABD başkanı değişti, politikaları nasıl olacak bilemiyoruz.

Avrupa’da 2017 seçim yılı pek çok şey değişecek, sağcı partiler revaçta.

Biz de plan program yapmadan kredi büyümesi ve cari açıkla tekrar büyüyelim diyoruz.

Türkiye’nin büyüme oranı hep iki ileri bir geri, bazen iki geri bir ileri:

Bu koşullar altında TL’nin ben serbest bırakıldığı / bırakılacağı gibi bir düşünceye kapılıyorum. Dış kaynak ile yapılan borçlanma ve bütçe açığı nihayetinde bir gün kapanması gerekir. Eğer kredi/bütçe açığı ile yaratılan kaynak kontrol edilemez buradan gelen paralar dövize yönelirse bu tsunamiden beter etki yapabilir. Çok sıkı kontrol edilmesi, gözlemlenmesi ve iletişimin hiçbir şekilde aksamaması gerekir.

TL bu hafta 3,30’u da geçerek rekor tazelemişti. Şimdi 1 TL = Çeyrek Dolara doğru gidiyoruz:

2011 yılında 1,5; 2013 yılında 2,00; 2015 yılında da 3,00 geçildi:

Her 2 yılda bir seviye atladığımıza göre 2017 yılında da TL çeyrek dolar mı olacak? Umarım her şey yolunda gider ve TL çeyrek dolar olmaz.

TL’nin ciddi değer kaybını dikkate almayan programların başarı şansı maalesef yüksek olamaz. Şu andaki sorunu sorun olarak kabul edip çözüm geliştirmek gerekli sorunu daha da ağırlaştıracak yöntemler geri dönmeyi kolaylaştırmaz zorlaştırır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • vatandaş16 Kasım 2016 15:02

    M.B nin havuzunda 120 milyar dolar var ama bir cent bile satmıyor.Sanki usdtry yükselecek fakat fazi yükselmeyecek zannediyorlar ama yakında yanıldıklarını anlayacaklar.O zaman dolar satsada düşmez faiz de fırlar...

  • flamenco7216 Kasım 2016 14:36

    Suriye'de Rusya tercihimiz S-400 astarı ile sertleştirilirse NATO tandanslı finansal yapı 3,60 a kadar bir cevap verir diye düşünüyorum

  • Bika16 Kasım 2016 14:31

    1 dolar=4 TL olursa arkasında ekonomik enkaz bırakır.

  • Tolga061916 Kasım 2016 12:59

    seyirci olalım kur sorun degil ekenomi sorun degil sorun faiz miş ekenomi yönetenler böyle görüyor gülünç buluyorum . bunları neyi düzelmey kalksalr onu bozuyorlar birakın kardesim düzelmisn hersin halletdiniz

  • ali16 Kasım 2016 12:07

    Milli Ekonomik Adil Düzen olmadan ... olmaz..

  • sabah16 Kasım 2016 11:49

    Bize ne ki elalemin dolarnda çıkarsa çıksın.

  • KILIÇ16 Kasım 2016 11:42

    seyirci olalım kur sorun degil ekenomi sorun degil sorun faiz miş ekenomi yönetenler böyle görüyor gülünç buluyorum .