İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Süper Mario bu sefer ne yapacak

08 Eylül 2016, 09:24 - -

Bugün her zamanki gibi önemli bir ECB toplantısı var ve piyasaları mutlak surette etkileyecek. Volatilite artacak, fiyatlar bir aşağı bir yukarı vuracak. Süper Mario’dan beklentiler yüksek.

Son yazımızda ECB’nin bono alım programının 1trilyon € tutarını aştığını yazmıştık. Bu rakam için piyasaların/bankaların görüşü çok açık: Yetmez ama evet.

ECB verdikçe piyasa daha da istiyor ve doymak bilmez bir şekilde Süper Mario’nun piyasada varolan her türlü yatırım aracını monetize etmesini istiyor.

Bugünkü toplantıdan beklentileri aktaralım:

PARASAL GEVŞEME PROGRAMI SÜRESİNİ NE ZAMAN UZATACAK?

CITIGROUP: Varlık alımlarının en az altı ay uzatılması bu hafta açıklanacak.

JPMORGAN: QE Mart 2017 sonrasına uzatılacak. Resmi açıklama büyük ihtimalle Aralık ayındaki toplantıda gelecek. Merkez bankasının alım yapılacak varlıkların iyice azalmış olmasına bir yorum yapmasını da beklemeyin.

BOFAML: ECB opsiyonları Aralık ayına kadar açık tutamaz. En azından QE süresini uzatacağına dair niyetine vurgu yapması bağlılığını belirtmesi gerekir. ECB bu hafta QE programı süresini ne zaman uatacağına dair açık bir yol haritas sunmalıdır.

CREDIT SUISSE: Yıl sonundan önce sürenin uzatılmasını bekliyoruz, ilave olarak bono kıtlığına da bir çözüm getirilecek.

UNICREDIT: Bir doz daha gevşeme sadece zaman meselesi. Zamandan bağımsız olarak bir sonraki adım programın en az 6 ay daha uzatılması olabilir.

HSBC: ECB en azından QE programını Eylül 2017 tarihine kadar uzatmalı

DEUTSCHE BANK: Bu hafta daha fazla QE beklemiyoruz. ECB QE programını uzatmak için Aralık ayına kadar bekleyecek.

UBS: Büyük olasılıkla QE programını Aralık ayında uzatacak.

BARCLAYS: QE programının 6-9 ay arasında uzatılması ve bazı teknik konuların değiştirilmesini bekliyoruz. Aylık alım limitlerinin değişmesini bu ay beklemiyoruz ama Ekim-Aralık tolantılarında olabilir.

GOLDMAN SACHS: ECB QE programının süresini uzatıldığını Ekim toplamntısında açıklayacak.

BNP PARIBAS: ECB bu hafta varlık alımlarının 6 ay daha uzatıldığını açıklayacak

CREDIT AGRICOLE: ECB’nin QE programını Mart 2017 sonrasına uzatması düşük olasılık.

ECB BAŞKA NE YAPABİLİR?

CITIGROUP: ECB PSPP ayarlamalarını bu hafta yapabilir. %33 olan ihraççı ve ihraç limitlerini %50ye çekebilir. Ana fonlama oranını 10bop düşürererk -%0,1 olarak ilan edebilir. Bu şekilde bankaları ECB’den TLTRO kullanmaları teşvik edilebilir.

CREDIT SUISSE: ECB büyük olasılıkla yavaş ve kararlı bir şekilde sınırlamaları kaldırabilir

HSBC: ECB 2017 ilk yarısında bu parametrelerle alacak Alman bonosu bulamayabilir.  %33 limiti (CAC olmayan bonolarda) %50ye çıkarabilir ayrıca vadeyi 30 yıldan yukarıya taşıyabilir.

DEUTSCHE BANK: Herhangi bir QE süre uzatımı alım limiti gibi parametrlerin de değişmesini gerektirir. Depozit oranları değişmeyecek.

UBS: Teknik kurallar bu hafta veya Ekim toplantısında ayarlanabilir. CAC olmayan bonolarda kolaylıkla limit artırılabilir,  vade uzatılabilir. Depozit taban oranının tamamen terkedilmesi ve ikame alımlar yapılması da ihtimal dahilinde. Ülke limitlerini değiştirme veya depozit oranını düşürme olasılıkları ise çok zayıf.

BNP PARIBAS: ECB aldığı bonoların vadesini uzatabilir CAC olmayan bonoların limitlerini artırabilir.

PİYASA TEPKİSİ NE OLABİLİR:

JPMORGAN: Merkezi senaryo tutarsa AB içi faiz farklarında artış göreibliriz, bu hareketin büyüklüğü Draghi’nin söyleminin tonuna bağlı olacak. İhraç bazında limitlerin artması alım getirir, ülke limitlerinden ciddi şekilde sapma ise satış yaratır.

BOFAML: FX etkisi sınırlı kalır. ECB QE uzatmasını ilan etmezse EUR yükselir. ECB QE programını uzatır ama azalan bono stokundan bahsetmezse verim eğrileri düzleşir, kısa bonolar satış yer ve çevre ülkelerde kar satışları görülebilir.

CITIGROUP: 6 aylık QE uzatımı OIS eğrisinde fiyatlandı.

CREDIT SUISSE: Ülke limitlerinde değişiklik piyasalarda en fazla harekete yol açar. EUR geriler, faiz farkları düşer

CREDIT AGRICOLE: EUR ECB varlık alımlarında agresif bir tutum ilan etmezse satış baskısı altında kalmaz.

BNP PARIBAS: Verimö eğrisinin uzun tarafında satış olabilir. EUR üzerinde etki minimal

UBS: Er ya da geç ECB programa yeniden ayar vermek zorunda. Bu da soınunda daha dik bir verim eğrisine yol açara. Uzun vadeli bonolar üzerinde etkiyi tahmin etmek zor, yüksek faizlerden ziyade daha dik verim eğrisi oluşması olasılığı yüksek.

BARCLAYS: ECB beklemeyi seçerse volatilite artar. 10Y Alman bonoları sat/ABD bonosu al

MORGAN STANLEY: ECB EUR’u zayıflatamaz. Programı uzatsa bile failerin daha fazla düşmesini sağlayamaz çünkü faizler zaten tarihi düşük seviyelerde geziniyor.

Ne beklemek gerekiyor tüm bu yazılanları okuduktan sonra?

VOLATİLİTE

Her ECB toplantısı öncesi-esnası ve sonrasında volatilite oluyor. Draghi’nin söylediği/söylemediği ima ettiği vs en küçük bir cümle parçacığı başta EURUSD ve DAX endekslerini oynatacak.

ECB toplantısı öncesi neredeyiz UBS güzel özetlemiş:

Bilançolar şiştikçe şişiyor, piyasa doymak bilmiyor.

EURUSD 1 aylık grafikte geçen ayın ortalarında 1,1350-1,1150 hareketini görüyoruz bugünkü toplantı öncesi 1,1250 civarında yatayda:

DAX durumuna da bakalım:

Grafiklerden borsa yatırımcıları daha fazla QE, EUR yatırımcıları ise herhangi birşey beklemiyor diyebiliriz.

Büyük harekete hazırlıklı olalım. Bize etkisi USDTRY kurunda olabilir, borsa eğer DAX abartılı bir yükseliş/düşüş ile kapanmazsa çok etkilenmez.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)