İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Sermayesinin 5 katı kârı olan 20 büyük sanayi şirketi

24 Nisan 2023, 17:49 - -

Borsada 1 milyarın üzerinde kâr açıklayan, sermayesinin 5 katı kârı olan 20 sanayi şirketi var. Peki bu şirketler nasıl değerlendirilmeli?

Borsa yatırımcıları için zorlu bir dönem. Belirsizliklerin yüksek olduğu; karar vermenin güç olduğu bir dönemdeyiz. İşte bu dönemde yatırımcılar için hisse başına kârlılık çok daha önemli. Hisse başına kâr; şirketin kârının hisse sayısına bölünmesi ile bulunur.

Bir başka deyişle Kâr/Sermaye oranıdır.

Eğer bir şirket sermayesinin üzerinde kâr elde edebiliyorsa yatırımcı açısından kıymetlidir. Bu çalışmada şirketlerin sermaye ve kârlılıklarını aynı anda değerlendirip genel görünümün resmini çizeceğim 

Sermayesinin 50 katı kârı olan 3 şirket

Sermayesinin 50 katı karı olan 1 milyarın üzerinde kâr açıklayan 3 şirket var. Bu şirketler; Türk Traktör, Ford Otosan ve Otokar. Bu üç şirketin fiyatlarına baktığımızda Türk Traktör; 542,80 TL, Ford Otosan; 583 TL ve Otokar 950 TL’lik fiyata sahip. Şirketlerin kârlılıkları yatırımcılar açısından talep edilmelerinin en önemli nedeni.

Listede 1 milyarın altında kârı olan şirketlere yer vermiş olsa idik; Ege Endüstri ve Alarko Carrıer de ilk sıralarda yer almış olacaktı. Bu çalışmada bir milyarın üzerinde kâr açıklayan sanayi şirketleri üzerinde duracağız.

Düşük sermaye yüksek kâr ilgi görüyor

Listedeki şirketlere baktığımızda düşük sermaye ve yüksek kârlılığın ilgi gördüğünü izliyoruz. Bu tabloda Çimsa, Aygaz ve Tüpraş sermayelerinin 20 katından fazla kârları olmasına rağmen Çimsa 94,00 TL, Aygaz 68,60 TL ve Tüpraş 73,90 TL fiyatla işlem görmekte. Üç şirket içerisinden en düşük sermayeye sahip şirket 135 milyon TL ile Çimsa. Şirketin yıllık kârı ise 3,4 milyar TL. Tüpraş kurumların favori hisseleri arasında yer alan şirketlerden biri.

Hisseler nasıl değerlendirilmeli?

Hisse başına kârı yüksek şirketler değerlendirilirken şirketlerin fiyat/kazanç ve piyasa değeri/defter değeri oranlarının da düşük olmasına dikkat etmeli. Değerleme oranları yüksekse bunun nedenine bakılmalı. Büyüyen şirketlerde F/K ve PD/DD oranı yüksek olabilir. Böylesi bir durumda şirketin kâr büyümesi ve özvarlık kârlılığının yüksek olup olmadığına bakılmalıdır. Şirket yatırım yapıyor mu izlenmelidir.

Öncü sanayi kuruluşları

Listedeki şirketler Türkiye’nin önemli öncü sanayi kuruluşları. Bu nedenle yatırımcıların bu şirketleri detaylı incelemelerinde fayda var.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)