Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Seçim sonrası piyasalar ve fırsatlar

15 Mayıs 2023, 23:35 - -

Piyasalar seçim sonrasında ikinci tur belirsizliğini fiyatlarken hisse senetlerinde yeni fırsatlar oluştu. 

Türkiye’de merakla beklenen seçim sonuçlandı. Seçimler önemli bir göstergedir. Seçim sonuçları, politik istikrarın, hükümet politikalarının ve gelecekteki siyasi yönün bir göstergesi olarak değerlendirilebilir.

YSK Başkanı Yener, 15 Mayıs 09:45 itibarıyla oy oranlarını açıkladı: Erdoğan % 49,40 - Kılıçdaroğlu % 44,96. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, "Saat 9.45 itibarıyla, yurt içinde yüzde 99'luk bir sandık açılma oranı vardır" dedi. Yener, "Sayın Erdoğan yüzde 49,4, Sayın Kılıçdaroğlu 44,96 oy oranına sahiptir" diye konuştu. Seçim sonuçları ikinci tura işaret ediyor.

Peki, seçim sonrası piyasaların tepkisi ne oldu?
Dolar/TL, Türkiye piyasalarının açık olmadığı sıralarda uluslararası piyasalarda ilk işlemlerde 19,66 TL'ye kadar yükseldikten sonra saat 00.43 itibarıyla yüzde 19,58 seviyelerinden işlem gördü. Euro/TL ise 21,25 ile 21,30 bandında seyretti.

Dolar/TL haftanın ilk işlem gününe 19,58 seviyesinde başlarken Euro/TL ise aynı dakikalarda 21,37 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul’da durum
Seçim sonrasında BIST 100 endeksinin haftaya yüzde 6,38'lik bir düşüşle 4.489,58 puandan başlaması ve değer kaybının yüzde 5'i aşması; Endekse Bağlı Devre Kesici Sisteminin çalışmasına neden oldu.

BIST 100 endeksi açılışta önceki kapanışa göre 306,03 puan ve yüzde 6,38 değer kaybederek 4.489,58 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 9,54 ve holding endeksi yüzde 7,86 azalış kaydetti. Tüm sektör endeksleri haftaya düşüşle başlarken, en fazla gerileyen bankacılık oldu.

Risk primi yükseldi
Türkiye CDS oranı yükseldi. Bu tür göstergeler, piyasalardaki algı ve yatırımcıların risk değerlendirmeleriyle yakından ilişkilidir.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tura kalması ile Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi hızla yükseldi ve son 6 ayın zirvesine ulaştı. Son duruma göre CDS, geçen haftanın kapanışına göre 105 puan artış ile 597 baz puna yükseldi. CDS, geçen hafta itibarıyla son 6 ayda ilk kez 500 puanın altına gerilemişti.

Peki, şimdi nasıl bir seyir olacak?
28 Mayıs’a kadar piyasalar bekleyişte olacak. Bu dönemde aşağı ve yukarı yönlü volatil hareketler görülebilir. Yatırımcılar bu geçici hareketleri baz almamalı.

Borsada uzun vade için güçlü fırsatlar
Uzun vadeli düşünen yatırımcılar için borsada güçlü fırsatlar oluşuyor. Hisse senetlerindeki gerilemeler alım fırsatı yaratıyor. 28 Mayıs’ta seçimlerin geride bırakılması piyasalara olumlu yansıyacak. Yerel seçimlerin gündemde olması sıkı para politikasına geçilmesine izin vermeyecek. Bu nedenle enflasyonist ortam ve genişlemeci para politikası hisselere olumlu yansıyacak.

Endekste ağırlığı yüksek olan hisselerden 200 günlük ortalamalarına yakın olan hisseler içerisinden Fiyat/Kazanç oranı düşük olanları izlemekte fayda var.

BORSA UZUN VADELİ DÜŞÜNMENİN ÖNEMİ

Borsada uzun vadeli düşünmek neden önemlidir?

1) Risk düzeyini azaltır: Uzun vadeli yatırımlar, kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenme riskini azaltır. Fiyat oynaklığı, uzun vadede genellikle daha dengeli bir şekilde dağılır ve yatırımcılara daha güvenli bir ortam sunar.

2) Büyüme potansiyelini yakalar: Uzun vadeli yatırımlar, şirketlerin büyüme potansiyelini yakalamak için daha iyi bir fırsat sunar. Şirketlerin kâr artışları, inovasyonlar, yeni pazarlara açılmaları gibi faktörler, uzun vadede hisse senetlerinin değerini artırabilir.

3) Şirket temettü ödüyorsa temettü getirisi sağlar: Uzun vadeli yatırımlar pasif getiri oluşmasına yardımcı olur, hisse getirisinden farklı olarak temettü geliri ile pasif getiri oluşur. 

Yatırım yapmadan önce kendi finansal hedeflerinizi, risk toleransınızı ve uzman tavsiyesini dikkate almanız önemlidir. Uzun vadeli yatırımlar genellikle daha güvenli ve kârlı olabilir, ancak her yatırım kararı kişisel durumunuza uygun olmalıdır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)