Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Merkez bankalarının adımları ve resesyon fiyatlaması

13 Haziran 2022, 12:02 - -

Merkez bankalarının şahin karar alma beklentisi piyasaları geriyor.

Piyasalar diken üzerinde zira enflasyon yerel ve küresel bazda zirvede seyrediyor. Merkez bankalarının daha şahin kararlar alma beklentisi ise para piyasalarındaki hareketlere yön veriyor.

Peki, gelişmeler nasıl olacak?

Para hangi adreslere kayacak?

Bir gerçek var ki; Türkiye’de seçim ekonomisi var. Bu dönemde şahin bir Merkez Bankası görmek zor. Tüketimi devam ettirebilecek adımlar atılması olası.

Yüksek enflasyon şimdiden gelirleri eritmiş durumda ve temmuz ayında asgari ücrete zam beklentisi var. Kısır bir döngü içerisinde sürekli boşalan kova dolduruluyor.

Borsa, dolar, gayrimenkul ve altın bu dönemin enstrümanları

Paranın adresleri halkın geleneksel olarak yatırım yaptığı enstrümanlar. Nedir bunlar: Gayrimenkul, dolar ve altın. Mevduat faizi enflasyon karşısında yatırımcılar için bir avantaj olmaktan çıktı.

Alternatif ürünler seçenek midir?

Yeni çıkarılan ürünler var. Ancak bunların faizi enflasyonun altında. Bu nedenle yatırımcı tercihlerinde geri plana düşüyor.

Borsada durum

Borsada oynaklığın arttığı bir dönemdeyiz. BIST100 Endeksi geçtiğimiz hafta en düşük 2.511 en yüksek ise 2.684 seviyesini test etti. Haftayı yüzde 2,24 kayıpla 2.543 seviyesinden kapattı. En fazla değer kayıpları Aracı Kurumlar ve Maden sektörü hisselerinde oldu.



Endeks orta ve uzun vadede yükseliş seyrini koruyor.

Dolar ve altında durum

Dolar kuru 17,11 ile bir haftada yüzde 4,3 oranında arttı. Gram altın ise 1.026 seviyesini gördü. Yüzde 3,31 oranında yükseldi.

DOLAR BAZINDA SON BİR AYDA EN FAZLA KAZANDIRANLAR

Yatırımcıların kur ve enflasyondaki artıştan ötürü dolar bazında getiri sağlayan hisselere yöneldikleri gözleniyor. Seçici hisse hareketleri dikkat çekiyor.

BIST 100 Hisseleri içerisinde dolar bazında son bir ayda en fazla kazandıran hisseler ise şöyle:

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)