İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Merkez bankaları varlıkları

10 Aralık 2014, 16:40 - -

Zerohedge sitesindeki bu bağlantıda inceleyebileceğiniz haber birkaç gündür JPY, SPX ile ilgili yazılar yazan Adnan Salih Bey’in görüşlerini destekler yönde.  Değerli okuyucularımız için Türkçe ’ye çevirdik:
…Üç hafta önce bağlantısındaki yazımızda gittikçe hızlanan Dünya ekonomik çöküşünü (aşağıdaki grafikte “uslu” enflasyon ile resmedilen) Lehman krizinden bu yana olmadığı kadar enflasyon beklentilerini düşürerek başarılı şekilde maskeleyen Merkez Bankalarının gittikçe artan dünya çapında likidite enjeksiyonlarını ele almıştık.  Grafik, iddia edilen ekonomik stabilite ve büyümenin konfirmasyonu olmaz:

…JPM’den alıntılayarak “Mayıs 2012’de başlayan güncel fazla likidite dönemi büyüklüğü itibarı ile çok aşırı boyuttadır ve ECB olası aksiyonları ile bu aşırılığı arttırma potansiyeli taşımaktadır.” Demiş ve aşağıdaki grafiği ekleyerek dünyanın neden parasal genişleme operasyonlarına bağımlı hale geldiğini başka hiçbir şeyin anlamı olmadığını açıklamaya çalışmıştık:

Herkesin Fed ‘in faiz artırmasından korktuğu bu dönemde yukarıdaki grafiğin 2016 yılında nasıl görünebileceğini Barclays’den öğrenebiliriz: Global olarak bağlantılı, sonsuz likidite fazlası grafik eğimi hiçbir şekilde değişmeyecek.  Gerçekçi olmak gerekirse, Barclays’in dediği gibi önümüzdeki 12-15 ay içerisinde Fed bilançosu hemen hemen aynı kalacak. Global faiz artışı korkularına ancak bu kadar.

Gerçekte, Fed QE’yi bitirip bilançonun GDP’ye oranı hafifçe gerileyecek ama dünya çapında ölçekte Avrupa ve Japonya likidite enjeksiyonlarını artıracaklar:

Buradaki varsayım, Fed’in QE’yi bir ay içerisinde bitirip ABD faiz artırımı beklentileri ile birlikte piyasa çöküşü yaşanmayacağıdır, aksi takdirde Fed keskin bir şekilde piyasaya dönüp en iyi yaptığı şeyi yapmaya devam edecektir: CTRL-P (P, Print, para basmak). Doğrusunu söylemek gerekirse soru Fed’in ECB ve BoJ’a likidite operasyonlarını devretmesi hisse senedi piyasalarında bugün ve 2016 arasında bir çöküşe yol açmayacak şekilde düzgün mü olacak sorusudur. Diğer her şey anlam aramaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)