İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Küçük şirketler düşüşte korudu mu?

13 Mayıs 2016, 13:21 - -

İstanbul Borsasında 28 Nisan itibari ile 422 adet hisse işlem görüyordu. Bu hisseleri piyasa değerlerine göre sıraladığımızda ise ortaya ilginç bir tablo çıkıyor: Medyan piyasa değeri sadece142 milyon TL, bu değerin altında sıkı durun tam 210 şirket var. Borsa İstanbul Türkiye ölçeğinde dev şirketlerle bu şirketlerin bayisi olabilecek düzeydeki şirketlerin bileşiminden oluşuyor.

Küçük şirketleri medyan değerin altında kalanlar olarak kabul edersek hatalı olabilir bu rakamı da kendi içerisinde ikiye bölmek gerekir. Bu değer de 36,9 milyon TL ye denk geliyor. Bu rakamın altındaki şirketleri mikro olarak etiketlersek kategoride 105 hisse olduğunu göreceğiz.

Borsa İstanbulun neredeyse ¼ hissesisin toplam değeri 1,87 milyar TL.

Bu şirketlere yoğun küçük yatırımcı ilgisi var, ayrıca potansiyeli çok yüksek olan şirketler bu gruptan ortaya çıkabilir düşüncesi de mevcut.

Amerika örneğinde AAPL bir zamanlar küçük bir şirketti şimdi dev oldu. Türkiye’de henüz böyle bir başarı öyküsü çok görmedik ama geçtiğimiz yıllarda LOGO’nun güzel bir büyüme gerçekleştirmesi iyi bir örnek oluşturmuştu.

Peki bu şirketler küçük oldukları için örneğin son düşüşte daha az değer yitirmiş olabilrler mi?

Küçük şirketler tarafında 28/4-12/5 arasında 18 şirket pozitif getiri yaratmış:

TMPOL hissesinde sıradışı bir durum olduğunu varsayabiliriz, getiriyi alan yatırımcı varsa tebrik etmek gerekir.

Pozitif getiri üreten küçük şirketlerin piyasa ağırlıklı ortalama getirisi %8,30 olarak gerçekleşmiş durumda.

105 şirketin 82 adedi değer yitirmiş, değer yitirenlerin 23 tanesi BİST100 endeksinden daha fazla düşmüş.

Grup genel olarak düşüşe uzak değil ama BİST100’e göre daha dirençli kalmış.

BİST100 endeksinden fazla düşenlere bakalım:

Burada piyasa değeri ağırlıklı getiri -%12,12 olmuş.

Küçük şirketlerin tamamını piyasa ağırlıkları ile portföye dahil edebilmiş olsaydık ağırlıklı ortalama getiri -%3,41 olacaktı. Bu da küçük şirketlerin bir bütün halinde BİST düşüşüne en azından Mayıs ayında dayandıklarını gösterir.

Mikro ölçekli şirketlere de bakalım.

Mikro ölçekli şirketler piyasa ağırlıklı olarak -%2,11 kaybettirmişler.

Pozitif getiri sağlayan sayısı küçük şirketlere göre daha fazla:

BİST100 endeksinden daha fazla düşenlere bakalım:

Bu şirketlerin karı zararı ya da büyüme potansiyelinin hisse senedi performansı üzerinde çok etkisi olduğuna inanmıyorum. Bu hisseler çoğu zaman büyük balıkların oynadığı küçük havuzlar gibiler. Eğer iyi bir gündeyseniz çok güzel getiri elde edebiliyorsunuz, kötü bir hisse seçtiyseniz ise yatırımlarınız heba olabiliyor.

Küçük şirketleri tekil olarak incelemek ve portföye dahil etmek yerine piyasa değerleri ile ağırlıklandırıp portföye dahil etmek zahmetli ama riski daha az bir yöntem olabilir.

Çok sayıda hisse olması bu işlemi zorlaştırmaktadır ama hangi hissede nasıl bir hareket yaşanacağını da bilmek imkansızdır.

Hisselerin piyasa değerleri de çok düşük olduğu için hissede alınan ya da satılan adetler kolaylıkla takip edilebilir. Eğer farkedilir büyüklükte işlem yapıldıysa çoğu zaman yatırımcı pozisyonu boşaltana kadar hisse gitmez.

Bu risklerden korunmak için portföy mantığı ile yaklaşmak kanımca daha doğru olacaktır.

Sonuç olarak küçük ve mikro ölçekli firmaların da düşüşten genel olarak kaçamadıklarını ama göreli olarak daha iyi performans gösterdiklerini söyleyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • eren13 Mayıs 2016 14:14

    düzenli kar ve temettü gerisi ayalan

  • Intra Bey13 Mayıs 2016 14:07

    Sayın global: Bahsettiğiniz hisse GLYHO ise bu hissenin piyasa değeri 146milyon TL den büyük o yüzden analize dahil edilmedi.

  • Intra Bey13 Mayıs 2016 14:05

    Sayın mali analiz iyi yapılmalı: Görüşünüze %100 katılıyorum. Bu şirketlerin performansının mali tablolara bağlı olacağına/olduğuna inanmıyorum.

  • global13 Mayıs 2016 13:51

    global yatırımı yazmamışlar. aa pardon yüzde 15 düşmüştü her zamanki gibi.

  • mali analiz iyi yapılmalı13 Mayıs 2016 13:49

    yahu borçlar artmış,net işletme sermayeleri cücüklemiş veya yok,kar yok,ciro nanay bu tür şirketlerin analizleri iyi yapılmalı.