Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Halka arzlara ilgi artarak sürüyor

11 Eylül 2023, 18:02 - -

2023 yılında halka arzlar borsada yatırımcı sayısını 6,9 milyona taşıdı. Her halka arza 3 milyonun üzerinde başvuru gerçekleşmeye başladı.

2023 Yılı Halka Arzların yılı olacak. Zira her halka arz tavan serisi ile açılıyor. Milyonlarca yatırımcı halka arzlara koşuyor. Yılbaşından bu yana en fazla yükselen endekslerden biri de halka arz endeksi oldu.

BIST Halka Arz Endeksi yılbaşından bu yana yüzde 101 oranında yükseldi.

ÜÇ MİLYON BAŞVURULUK HALKA ARZLAR

Gıpta Ofis’in halka arzı sonuçlandı. 3,36 milyon başvuru gerçekleşti. Başvuru sayısı neredeyse Ebebek’in 3,8 milyon olan başvurusuna yaklaştı. Her geçen gün halka arzlara katılan sayısı artıyor.

YENİ UYGULAMALAR HALKA ARZLARI DESTEKLİYOR

Gelişmelere baktığımız zaman hükümetin uygulamaları ve aldığı önlemlerin de borsayı ve halka arzları desteklediğini görüyoruz. Açıklanan tedbirler önümüzdeki yıl Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)’nin daha da güçleneceğini gösteriyor. Öngörülen yeni modelde işverenler BES’e zorunlu katkı sunacak.

Gelişmeler 2024 yılında borsaya kurumsal yatırımcıların daha fazla yöneleceğini gösteriyor. Bu da hem borsanın hem de halka arzların desteklenmesi anlamına geliyor. 

2

2023 YILINDA HALKA ARZLARIN PERFORMANSI

2023 Yılında tüm halka arzlar kazandırdı. Her halka arzın kazandırması yeni yatırımcıların borsaya gelmesini sağladı.

Son yapılan Ebebek Mağazacılık Halka arzı sonrası hisse iki işlem gününde de tavan oldu. 23 Ağustos’ta borsada işlem görmeye başlayan Enerya Enerji yüzde 98 prim yaparken, Kuzugrup GMYO Hissesi yüzde 113 değer kazandı.

AĞUSTOS HALKA ARZLARI

2023’ün ağustos ayında gerçekleştirilen halka arzlar yüzde 80 ile yüzde 206 arasında yatırımcıya kazandırdı. Ofis Yem Gıda, 16 Ağustos’tan bu yana yatırımcısına yüzde 206 oranında kazandırdı.

HALKA ARZ STRATEJİSİ

Halka arzlara koşan milyonlarca yatırımcı arasında yer almak heyecan verici bir deneyim olabilir, ancak dikkatli bir araştırma ve strateji geliştirmek, uzun vadeli başarı için kritik öneme sahip.

Benim önerim halka arz kazançlarınızı Borsa 30’da büyüme ve temettü hisselerine yönlendirmeniz yönünde. Böylece uzun vadeli yatırım yapma yolunda adım atmış da olursunuz. Kısa vadede halka arzlar yüksek getiriler sağlayabilir ancak yüzde 100-200’lük getiriler sonrasında realizasyonların gelebileceği de unutulmamalı.

İyi araştırdığınız şirket hisselerini uzun vadede tutmak da bir strateji olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum12 Eylül 2023 22:48

    Yatırımcıya neyi nasıl gömerimin yönlendirmesi mi sen niye yatırımcıyı yönlendiriyorum ki senin öyle bir ulu görevin yok sen haber yap Bi şeyi övmen bile gereksiz

  • K212 Eylül 2023 19:42

    ÖRNEK KALSER MALIYET 20 LIRA SATTIN 130 LIRA TUPRAŞ ALDIN MALİYET 20 LIRA

  • tr12 Eylül 2023 11:12

    satmayalım diye ziraat yatırım sabah 20dakka ile 45 dakka arası siteye sokmuyor ..SPK da aynı nane.demek ki içeride Hırsızlık çetesi var...

  • haydar13 Eylül 2023 09:15

    başka bir yatırım bankasına geçte buralarda ağlamayın.

  • rahatsız SPK12 Eylül 2023 11:00

    halka arzlarıda görüyoruz.küçğk yataırımcı yaklaşınca başta SPKardından şirketler,ardından spekler panikledi.şimdi kazandırma yerine kaybettirme rolü aldılar.KRİPTOLAR canlanınca ne yaapcaksınız.elinize geçen yatırımcıyı dövüp gönderiyorsunuz..