Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Girişimcilere fırsatlar

23 Mayıs 2017, 11:48 - -

Girişimcilik ekonomilerin gelişmesi için en önemli unsurların en başında gelir. Batıyı batı yapan bu gelişmişlik düzeyine ulaştıran girişimciliktir. Girişimciliğin önündeki en büyük engellerden belki de en önde geleni ise bu işlerin nasıl finanse edileceği, potansiyel yatırımcılara nasıl ulaşılacağıdır. Bir diğer önemli engel ise özgün fikir yaratma kabiliyetimizin biraz sınırlı olmasıdır. Başka bir handikap ise sermayeyi elinde bulunduranların genelde yeni yatırım fikirlerine soğuk bakmaları ya da tamamen küçük bir para ile kontrol altına almaya çalışmalarıdır. Genç bir girişimci kardeşimizden dinlemiştim. Bu arkadaşlar ekip olarak Apple Store’da çalışacak bir uygulama geliştirmişler. Bu uygulamanın daha da ilerletilebilmesi için potansiyel Türk yatırımcılara ulaşıp dertlerini anlatmışlar. Sunumun bir noktasında sistemin bulut tabanlı olduğu anlatılmış. Potansiyel yatırımcıdan gelen cevap ise süper olmuş “Havada bulut sen bu yatırımı unut”. Genç kardeşlerimizde ellerinde kalan ne var ne yok satıp ABD’nin yolunu tutmuşlar, orada yatırımcılara prototiplerini göstermişler ve sonuçta yatırım almışlar. En son konuştuğumuzda şirketleri 100 milyon değerine ulaşmıştı. Bizdeki yatırımcının havada bulut yatırımı unut söylemi ABD için geçerli değil sanırım.

Günümüz dijital dünya, internet dünyası mobil uygulamalar arenası. Dünya işleri nasıl daha iyi ve verimli yapabilirim uğraşında. Bunun için de yerli yabancı tüm beyinleri kendine çekmeye çalışıyor.

Bizde de çok geç başlayan ama oldukça önemli bir fırsat var: BİGG. Bireysel Genç Girişimci. TÜBİTAK Star BİGG adı ile ve üniversiteler aracılığı ile bu programı destekliyor.

Programı destekleyen üniversiteler arasında Yıldız Teknik, İTÜ, Özyeğin, Bahçeşehir, İstanbul Üniversitesi vd. okullarımız mevcut.

İTÜ başvuruları ve jüri görüşmeleri bu ay içerisinde yapıldı.

10 Temmuz 2015 tarihinde kazanan projeleri fikir vermesi açısından aşağıdaki linki takip ederek inceleyebilirsiniz:

 https://goo.gl/ZMqzNC

Kabul alan projelerin tamamı tabii ki hayata geçmiyor ama girişimciliğin özü de bu. Her şey garanti olsa dünya bambaşka bir yer olurdu. İTÜ’den kabul alan projeler arasında akıllı kiralama sisteminden sınav hocasına oradan 3 boyutlu yazıcıya kadar çok değişik projeler bulunuyor.

Ana sponsor TÜBİTAK sitesine http://www.starbigg.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Bu programlar size ne sağlayacak?

Şu andaki geçerli programa göre eğer projenin BİGG için ön kabul alır ve daha sonraki adımları geçerse 150000 TL hibe alacak.  150000 TL hibeyi 18 ay boyunca devlet size ödeyecek. Her şey iyi gider projeniz ticari başarı kazanırsa o zaman işinizi büyütebilmek için çok büyük kredileri çok avantajlı koşullarda alabileceksiniz. Bu süreçte üniversitelerin ekipleri daima size destek olacaklar.

Nasıl hazırlanmak gerekiyor?

Öncelikle özgün bir fikrinizin olması gerekir.

Son mezuniyetiniz (üniversite, YL, Doktora) üzerinden 10 yıldan fazla zaman geçmemiş olmalıdır.

Bu fikrin ticari olarak pazarlanabilir olması gerekir.

Bu fikri hayata geçirebileceğinize jüriyi ikna etmeniz gerekir.

Jüriyi ikna etmek için süreniz toplam 8 dakika: 4 dakika sunum ve 4 dakika soru cevap.

Her şey tamam geçtiniz bitiyor mu hayır? Çok ama çok çalışmanız gerekiyor.

İşsizlik kader değil, kısmet hiç değil. Bazen memuriyet aramaktansa genç kardeşlerimiz bu tip programlar aracılığı ile kendi hayallerinin peşinde koşabilirler.

Ben İTÜ’de bu hafta sunum yaptım, iki projemiz onaylandı. Orada pek çok genç kardeşimizle tanıştım. Bilgisayar / mobil oyun yazanlardan oyun yazanlara alt yapı sunanlarla, portföy yönetimi için akıllı algoritmalar üretenlerle, hiçbir fikri olmayıp ne oluyor bitiyor görmeye ve tecrübe edinmeye gelenlerle konuştum. Edindiğim en değerli tecrübelerden biri oldu.

Finansal teknolojiler ve pek çok konuda maalesef dışa bağımlı durumdayız ama bu kırılmayacak bir bariyer değil. BİGG programları da tam bu amaçlara hizmet ediyor. İTÜ web sitesinden edindiğim bilgiye göre program kapsamında şimdiye kadar 20 milyon TL kaynak aktarılmış, projelerinden 115 tane şirket çıkmış. Bu şirketlerin değerleri nedir bilemiyorum ama her biri 200 bin TL’ye ulaşmış olsa yapılan yatırımın karşılığı çıkmış olur. İlave olarak program sayesinde ortaya çıkan ekonomik canlılık ve yarattığı eko sistemin katkıları da azımsanamayacak boyutlarda olmaktadır.

Bu tip programların artarak devam etmesini ve bunla da yetinilmeyerek ilkokullara dahi girişimcilik derslerinin konulmasının sonsuz yararları olduğuna inanıyorum.

Değerli okuyucularımızın bu siteleri ve imkanları sürekli kollamasını izlemesini çok arzu ederim. İlgilenenler bana mesaj atabilir, elimden geldiği kadar yardımcı olacağım.

Son olarak İTÜ 4 Haziran tarihine kadar FİNTEK yani finansal teknoloji projeleri için başvuru kabul ediyor. Bu projeler için web sitelerinden başvuru yapabilir ve eğer potansiyel ürününüz kabul görürse hiç ummadığınız anda kendinizi potansiyel iş adamı olarak bulabilirsiniz.

Başarılı girişimler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • destan23 Mayıs 2017 21:45

    Ben de birkaç yıl önce bu programda (o zaman sanayi bakanlığına bağlı teknogirişim programıydı) jüri olarak görev yapmıştım (öğretim üyesiyim), katıldığım paneldeki dört proje önerisinden üçünü desteklemiştik. Jürideki bakanlık uzmanlıklarıyla sohbetimde bütçede para olduğunu ama destekleyecek nitelikte yeterli proje önerisi gelmediğini söylemişlerdi. O zamandan beridir son sınıf öğrencilerimizden parlak olanları bu programa başvurmaya yönlendiriyorum ama pek girişken değiller, ya tecrübeleri olmadığından çekiniyorlar ya da kültürümüz/doğamız gereği maaşlı bir iş daha cazip geliyor yeni mezunlara.

  • Kaan KILIÇ23 Mayıs 2017 20:59

    TeseKKürler...