İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Geçen haftanın borsa lideri

18 Temmuz 2016, 10:51 - -

Bayram haftasından sonra BIST100 yükselmeye devam etti, haftalık kazanç %3,7 olurken Temmuz ayı getirisi toplamı %7,24 seviyesine ulaştı. BİST100 2016 getirisi, Haziran ayı içerisinde %5lere kadar gerilemişti,  çeşitli negatif faktörlere rağmen diplerden %10 civarında yükseldi.

Bu hafta ne olur söylemesi güç, Cuma günü yaşananlar herkesin malumu. Darbe girişimi esnasında yaşananlar, sonrası, vs tüm bunların bir düzeltmeye yol açma ihtimali düşük değil.

Geçtiğimiz hafta XU050 hisselerinin sadece 2’si düştü, 48 tanesi yükseldi.  AEFES,CCOLA, EREGL  pozitif ayrışırken KOZAL ve TTRAK negatif ayrıştı.

(ı) önceki hafta düşen bu hafta yükselen hisseler

(ıı) önceki hafta yükselen bu hafta yükselen hisseler

(ııı) önceki hafta yükselen bu hafta düşen hisseler

(ıv) önceki hafta düşen bu hafta düşen hisseler

XU050 endeksi  haftalık olarak yükselen hisseler – düşen hisseler (artan azalan endeksine benzer) endeksi bu hafta da yükselmeye devam etti:

BİST50 endeksi bu sene en yüksek %20,35 getiri üretmişti, Mayıs ayında 2016 getirisi %6,45’e kadar geriledikten sonra düzeltme sayılabilecek şekilde %9,30’a yükseldi, 17 Haziran’da yeni dip seviyesini %5,59 ile gördükten sonra XU050 yükselmeye başladı, 2016 getirisi  %16,49 oldu. BREXIT şoku sonrası endeksin güçlenmeye başlaması pek çok analist için ise sürpriz oldu. Pekçok yatırımcı ise BREXIT olayını takip eden 1-2 gün içerisinde oyun dışı kaldı.

Geçtiğimiz haftanın Borsa’da sektör lideri GIDA oldu, bu sektörün lokomotifi ise AEFES idi. TEMEL METAL, İLETİŞİM ve BANKA endeksleri de haftayı pozitif geçirdi. En kötü sektör ise MADEN olurken bu endeksin de haftayı negatif getiri olmadan kapattığını ekleyelim.

BİST100 endeksine dahil hisselerden bir önceki haftanın en çok kazandıranlarının bu hafta ne yaptığına bakalım:

Bir önceki haftanın ortalama getirisi %12,13. Bu hafta bu grubun getirisi %2,39. Listede yeri en çok değişen hisseler: IHLAs, ECILC, TRGYO, TTRAK.

Önceki haftanın en çok kaybettirenleri bu hafta ne yapmış:

Önceki hafta %1,68 düşen kaybedenler grubu bu hafta %5,58 yükseldi. İyi performans gösterenler sat – kötü performans gösterenler al portföyü bu hafta kar etti.

2016 yılının en fazla kazandıran kaybettiren hisselerini TKFEN hariç yine spekülatif grup oluşturuyor.

Yılın kazananlar lideri OYLUM olarak devam ediyor, TSPOR ikinci, BRKO üçüncü sırada. ARBUL, TRNSK ve MENBA hisselerine en yakın kaybeden AVHOL.

Bu sene zirve görüp daha sonra gerileyen hisseler:

BJKAS geçtiğimiz haftalarda şampiyon olmasından sonra %50 civarında gerilemişti, son 2 haftadır arayı kapatıyor zirveden uzaklığı %33’e kadar geriledi.

Diplerine yakın hisseler:

METRO, DOCO, KOZAA, IPEKE, PGSUS yılın diplerine yakın. Bu hafta yeni dip gerçekleştiren hisse yok.

Zirve yapan kağıtlara bakalım:

EREGL yeni zirve yaptı, AEEFS, AKBNK, TRKCM, EKGYO zirvelerine çok yakın.

F/K oranlarına göre pahalı/ucuz hisseler:

Büyüklerden THYAO, HALKB, TUPRS, VAKBN ucuz listede yer bulmuş durumda.

Piyasa değeri / Defter Değerine göre pahalı şirketler:

LOGO lider. MGROS, TKNSA borç/özkaynak oranları çok yüksek. Bu listede EBITDA/EV değerleri %10 üzerinde olan şirketlerin uzun dönemli başarılı olması olasılığı yüksek.

PD/DD düşük şirketler:

Spor kulüpleri FENER, BJKAS, GSRAY negatif defter değerleri ile devam ediyorlar. THYAO defter değerlerinin yarısında devam ediyor.

BİST100 şirketleri EV/EBITDA rasyosuna göre bakalım:

EV/EBITDA rasyosuna göre ucuz şirketler arasında TRGYO, KOZAL, VESTL, DOCO bulunuyor. Pahalılar arasında CRFSA, ECILC, AFYON,SAHOL dikkat çekici. Geçtiğimiz haftalarda EV/EBITDA ucuz görünen hisseler olumlu performans sergilemişti.

BİST100 en değerli şirket 35,9 milyar TL ile KCHOL, en düşük değerli şirket  180 milyon TL ile METRO.

 

BİST100 GÜNLÜK:

BİST100 2015 Şubat ayı tepelerinden gelen trend çizgisi 1,2 ve 3 noktalarında yükselişi durdurmuştu, bu sene Mart ayında 4 noktası geçilmiş ve endeks 87bine kadar yükselmişti.

Mayıs ayında trend 5 noktasında kırıldıktan sonra endeks gerilemeye devam etmişti.

Haziran ayında BREMAIN umutları ile yükselen endeks alçalan trendi kırmaya çalıştı ama BREXIT neticesinde tekrar trendin altına geriledi en düşük 74000 görüldükten sonra yine alçalan trende doğru yönelen endeks önceki haftayı 77952 fiyatında kapadıktan sonra trendi kırıp 83000 seviyesine kadar yükseldi.

RSI(14) 70’e yaklaştı, MACD pozitif, yükseliş olmasına rağmen henüz yurtdışından pozitif olarak ayrışabilmiş değiliz.

Endeks DAX ve SP500e karşı geçen hafta daha az yükseldi, Mayıs ayının kayıplarını geri alabilmek için ise daha çok yola ihtiyaç var:

XU100 F/K ortalamalarının hesaplanması konusunda çeşitli makaleler okuduktan sonra normal yöntemden harmonik yönteme değiştirdim.

Piyasa yeni yöntemle 9,12-11,12 F/K arasında hareket ediyor. Harmonik ortalama ise 10,12.

 

Geçtiğimiz hafta BİST100 F/K 10,39 , BİST30 F/K ise 10,35 oldu. BİST100 ortalamanın üstünde ve ortalamaya göre %2,6 pahalı. Üst sınıra hareketleneceksek %7 civarında bir potansiyelden bahsedilebilir.

Cuma günü yaşanan darbe girişiminden sonra piyasa nasıl açılır nasıl devam eder?

USDTRY fiyatı ile kontrol edebiliriz:

Kur, haberlerle 2,89-3,03 hareketini yaptı bugün açılışta 2,96. Birebir BİST’e yansırsa %3 civarında bir kayıp bekleyebiliriz bu da f/k pahalı kısmı sıfıra indirir. Benim üzerinde durduğum senaryo endeksin %2-3 civarında düşüşle başlaması ve kapanışa doğru kayıpların önemli bölümünü geri alması.

Bol kazançlar.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)