İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Fransa seçimleri farklı olsaydı borsalar düşer miydi?

25 Nisan 2017, 10:59 - -

Hafta sonu Fransa seçimleri vardı hepimizin malumu. Seçimlerden 2 aday ikinci tura yükseldi: Macron ve Le Pen. Macron’un daha önde olması piyasalara bir rahatlatma verdi ve tüm endeksler tarihi zirvelere ulaştılar.

Tam tersi olsaydı Le Pen seçilseydi durum çok farklı olur muydu?

Zannetmiyorum

Trump’ı hatırlayalım. Seçildiğinde felaketler kopacaktı borsalar çakılacaktı vs. Seçildiği belli olduğunda vadeli kontratlar %5’e yakın geriledi ve günün sonunda artıya geçti.

BREXIT hatırlayalım. Son derece negatifti sonrasında FTSE rekor üstüne rekor kırdı.

Le Pen önde çıksaydı en fazla yukarıdaki iki olay gibi 2-3 günlük bir gerileme olurdu sonrasında yine borsalar yükselişe geçerdi.

Borsaları yukarı taşıyan özellikle Avrupa’da ECB’nin bilanço genişlemesi konusunda son derece cömert olması. Bilanço 4 trilyon EUR rakamını geçti:

ECB bilançosu 3 yıldan kısa bir sürede 2’ye katladı. Bunun etkisi her zaman ve daima hisse senetlerine pozitif, faizlere ise düşüş olarak yansıyor.

ECB bilançosu katlanırken FED bilançosu yatay:

Japonya’ya da bakalım:

Felaket bir yükseliş var.

3 büyük merkez bankasının bazen 3’ü birden, bazen ikisi devamlı olarak bilançoyu büyütüyorlar.

Bu durumda anormal likidite piyasalara aktıkça piyasalarda da hisse ve tahvillere ilgi patlıyor.

Eğer Le Pen önde gitseydi o zaman ECB muhtemelen desteklerini artıracaktı.

Merkez bankaları piyasalara tutku ile bağlılar. 10 yılı aşkındır destek basıyorlar bu destek sonucu borsalar vs. coşuyor ama işsizlik azalması, ekonomik büyüme bir türlü gerçekleşmiyor. İlginç olarak enflasyon da en azından görünürde artmıyor. Ekonomik büyümenin kat kat fazlası bir parasal büyüme varken enflasyonun artmıyor olması da ekonomik olarak izah etmesi zor bir olgu.

Özetle şunu söyleyebilirim. Büyük olaylar olacağında sonrasında borsalar başta olmak üzere piyasalarda büyük hareketler beklemek gerekir. Bu hareketlerin de illa ki borsalarda yükselişle sonuçlandığını gördük. Bu açıdan bakınca negatif seçenek gerçekleştiğinde ilk düşüşte alıp beklemek, pozitif beklenti gerçekleştiğinde ise alınmış pozisyon varsa taşımak gerekiyor. Daha geçerli bir strateji büyük olaya alımla girmek, negatif senaryo gerçekleşirse pozisyonu ikiye katlamak ve beklemek olabilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)