Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Enflasyonla başa çıkan yatırım stratejileri

28 Temmuz 2023, 19:20 - -

Ülkemizin en önemli sorunu enflasyon. TCMB yıl sonu enflasyon beklentisinin %22,3'ten %58'e revize etti. Peki, yatırımcı kendini nasıl koruyacak?

Ülkemiz ekonomisinde son günlerde dikkatleri üzerine çeken en önemli konulardan biri kuşkusuz enflasyon ve yatırımcıların enflasyona karşı korunma çabası.

Önemli gelişmeler yaşanıyor. En can alıcı nokta ise , Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) III. Enflasyon Raporu'nda yıl sonu enflasyon beklentisinin %22,3'ten %58'e revize edilmiş olması. Peki, yatırımcılar enflasyona kârşı kendisini nasıl koruyacak?

ENFLASYON BEKLENTİLERİ YÜKSELDİ

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli ve hissedilir artışını ifade eden bir durumdur. Ancak günümüzdeki enflasyon, bize daha çok hayatımızın zorlaşmasını, alım gücümüzün azalmasını hatırlatıyor. Mal ve hizmetlerin fiyatlarının sürekli artması, cebimizdeki paranın giderek değer kaybetmesine neden oluyor. Faturalar, gıda, akaryakıt, eğitim ve daha birçok temel ihtiyaç artık yükümüzü daha da ağırlaştırıyor.

Yıl başında %22,3 olarak tahmin edilen enflasyonun %58'e çıkartılması, adeta gözümüzün önünde büyüyen bir kara bulut gibi.

BİRİKİMLERİN REEL DEĞERİ

Yatırımcı cephesinde enflasyona karşı korunma getiri arayışı olarak öne çıkıyor. Enflasyon arttıkça, birikimlerimizin ve yatırımlarımızın reel değeri azalır. Dolayısıyla, gelirlerimizin artışı enflasyonun önüne geçemiyorsa, hayat kalitemiz düşer ve geleceğe olan güvenimiz sarsılır.

ENFLASYONDAN KORUNMAK İÇİN HANGİ YATIRIM STRATEJİLERİNİ UYGULAMALI?

Enflasyonla başa çıkan yatırım stratejileri, yatırımcıların satın alma gücünü korumak ve enflasyonun neden olduğu değer kaybına karşı korumak için kullanılan yöntemlerdir. İşte enflasyonla başa çıkmak için kullanılan bazı yatırım stratejileri:

Enflasyondan korunmak için yatırım sepeti oluşturulmalı. Hisse senetleri, gayrimenkul, altın, yatırım fonları gibi farklı varlık türlerini bir araya getirerek oluşturulan bir portföy, riskleri dengeler ve enflasyonun olumsuz etkilerine karşı güçlü bir kalkan sağlar.

Hisse senetleri, şirketlerin büyümesine ve karlılığına bağlı olarak değer kazanırken, Gayrimenkul, fiziksel bir varlık olması ve talep gören bir sektör olması nedeniyle enflasyondan etkilenmeyi sınırlar. Altın ise tarihsel olarak güvenli liman olarak kabul edilir ve değerini zaman içinde koruyan bir yatırım aracıdır.

HİSSE BAŞINA KÂRI YÜKSEK DEĞERLEME ORANI DÜŞÜK ŞİRKETLER

Bu yazımda hisse başına kârı yüksek değerleme oranı düşük şirketlerin listesini veriyorum. Borsada hisse senedi yatırımı yapanlar için önemli bir listedir. Bu listede öne çıkan şirketlerin geçmiş performanslarını, finansal durumlarını ve gelecekleriyle ilgili beklentilerini detaylı bir şekilde analiz etmek önemli.

Sonuç olarak yatırım sepeti oluştururken, riskleri dengeleyip getiri potansiyelini değerlendirerek adım atmak enflasyona karşı koruyacaktır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL31 Temmuz 2023 10:28

    Mülayim ağbey....BOMBA SAKIN ELİMİZDE PATLAMASIN.....

  • Borsacasusu 30 Temmuz 2023 14:58

    Ya odaş ya cante... anlayın tezgahı...bu adamların dediği hisseler adamı bitirir... anasının bilmem neresine kadar yükselmiş hisseleri pazarlıyor...

  • Mevsim29 Temmuz 2023 18:18

    Zoren’i unutmuş hocamız

  • AHMET ÖZBİLEN29 Temmuz 2023 17:25

    Adnan salih bey hepsi 4 senedir 10-50 kat yükselmiş hisse senetleri elimizde bu bomba sakın patlamasın derim.Zaten borsaya bir düzeltme de an meselesi değil mi.

  • Bokio kokio30 Temmuz 2023 20:29

    Thy 7 liradan 200 olmuş diğerlerinde de öyle bence çok ucuz kalmış bir sürü hisse var polisan mesela izleyin derim ,turcas öyle 

  • Muhbir 29 Temmuz 2023 11:42

    Araya odaş ta konulmuş.pazarlama taktiği...Petkim dışı hepsi gelecek üç yıl fiyatında....

  • Hadi sende28 Temmuz 2023 21:02

    Sallıyor

  • Ahmed K 28 Temmuz 2023 20:57

    Kimmr 2021 halka arz edildiginde USD 8.44 hisse 3.50 idi. Hisse 13.80 den geri döndü ve %100 zarar yazdı. Şimdi dolar 26.90 hisse aşırı zarar ettirdi. O zaman hisseler neden halka arz oluyor? Bir denge fiyatı olmalı. Bir disiplin olmalı? İnsanlara böyle zarar verilirse dolarizasyonun önüne nasıl geçilecek. Kim bu tür firmaların halka açılmasına onay veriyorsa ağır vebali vardır? Umarım bu firmayı güclü bir zincir satın alır. Ben kul hakkına ve şirkete değer verildiğini düşünmüyorum. Ölçüde hile olmamalı. Milletin yatırımları ile büyüyen şirketlerin milleti zarara ugratmasıda tuhaf bir ironi olsa gerek. Migros, Carrefour, Şok, Bim ve nicelerini örnek alıp,tahtacısını değistirip ülkemize daha faydalı olabilir.

  • fafa29 Temmuz 2023 17:12

    Halka arzlar değerinde mi arz ediliyor yoksa rastgele mi?İkincisi halka arzdan sonra mal sahibi ayrıca satış yaparak bir kar da oradan elde edilir.Fade gıda aldım ortak bir kadın elinde ne varsa çıkardı bir sürü zarar ettim.

  • TAMYOBAZSEMİHYUFKACI vibratör MUAMMER29 Temmuz 2023 07:23

    abijim kim market kimin önce onu bakacaktın auuahhuhauh git bak fiyatlar ucuk in cin kuş geziyo markette .hauhuhauhua halk bi türlü benimsemedi kim marketi .hauahuha