İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Emekliye promosyon gerçekten promosyon mu?

05 Ocak 2017, 12:45 - -

Ülkemiz genç bir ülke. Bildim bileli yöneticilerimiz bu gerçekle övünür. Sayısal çoğunluk nitelikli çoğunluktan nedense her zaman daha önce tutulur.

Genç nüfus fazla, iş az emekli çok bir ülke haline geldik yıllar itibarı ile.

Son olarak Sayın Başbakan yılan hikayesine dönen emeklilere promosyon konusunun bittiğini söyledi. Emekliler 1 defaya mahsus olmak üzere 350-450 TL arası bir para alacaklar bankalardan.

Açıklama bankalardan kaynak aktarıldı, 5milyar TL şeklinde duyuruldu Yine aynı konuşmada emekli sayısı 11,5milyon olarak dile getirildi.

Maaşlara promosyon uygulaması 2007-8 yıllarında başlamıştı yanlış hatırlamıyorsam. Şirketler gider bankalarla pazarlık yaparlar çalışanları için ciddi avantajlar ile maaşları yatıracakları bankaları 1-2 yıllığına seçerlerdi. Bu uygulama hala devam ediyor mu bilmiyorum ama son promosyon olayında devlet bankalar ile pazarlık etmiş ve bir bedel müşterilere (emeklilere) ödenmiş olacak.

Banka 350-450 TL arası bir ücret ile 3 yıllığına bir müşteri kazanmış olacak ki bu nereden bakarsanız bakın oldukça ucuz bir tarifedir.

Peki müşteri bu promosyonu hakketmek için ne yapacak?

Sözleşme imzalayacak, bağlayıcı

Eğer sözleşme şartlarını yerine getirmezse SGK maaşa bloke koyup promosyonu geri alacak ve bankaya ödeyecek.

Emekliler en az 2 fatura için otomatik ödeme talimatı verecekler.

Otomatik ödeme hesapta para yoksa kredili hesaptan karşılanacak

Kredili mevduat hesabı açılmadıysa kredi kartı alınacak

Bir hayli şart varmış gördüğümüz üzere.

Peki bankalar bu parayı verdiler ama hayrına mı veriyorlar ya da ekonomiye katkısı olsun diye mi sanmıyorum.

Toplam 11,5milyon emekli var ise ve ortalama emekli maaşı 1500 TL ise bankalara her ay 17milyar yatıyor demektir. Başka bir kaynakta (memurlar.net) emekli sayısı 7milyon olarak belirtilmiş. Bu rakama göre aylık maaşlar 10,5milyar TL olur.

Bu paranın tamamı her ayın 5 günü

Yarısı 5 günü

%25’i 10 gün

%10’u da 10 gün

Hesaplarda kalırsa ve faiz almazsa ki büyük ihtimalle almıyordur bankacılar parası az olana mevduat yapmak istemezler ve bu faizin yıllık net %7 olduğunu varsayarsak:

7milyon emekli * 1500 için bankalar müşterilerine

5 gün x 7m x1500 x %7/365 = 10milyon

11,5milyon emekli * 1500 için bankalar müşterilerine

5 gün x 11,5m x1500 x %7/365 = 16,5milyon

Kalan yarısı için

7 milyon emekli de 5 milyon

11,5milyon emeklide 8,25milyon

%25 için 5 ve 8,25 milyon

%10 için ise 2 milyon ve 3,3milyon

Ödememiş olurlar.

7 milyon emekli için kazanılmayan faiz aylık toplamı 22 milyon, 11,5 milyon için ise 36 milyon TL olur. Bu rakamların 3 yılık toplamı da zaman değerini ve maaş artışlarını koymadan 800 m ile 1,3 milyar arasında değişir.

Bir banka sunumundan hatırladığım kadarı ile kredi kartı/kredili mevduat hesabından bir banka yılda ortalama 300 TL kazanmayı hedefler. Bu rakamı 150 olarak kabul edelim, 3 yılda toplam 450 TL yapar. İlave olarak en az 2 fatura demiştik bunlardan da banka bir gelir elde edecektir.

Bu gelirleri topladığımızda kart/kmh başına yılda 150 TL, ödenmeyen faizler ve fatura gelirleri ile birlikte bankalar bu işten kar edecekler bu oldukça açık. Ben şimdiye kadar verdiği meblağ küçücük de olsa bunun peşine düşmeyen ve bu peşine düştüğü rakamın daha fazlasını geri almayan bankacı görmedim gören varsa da söylesin düzelteyim en azından öğrenmiş olurum.

Tüm bunların üstüne bankalar sürekli bir nakit akışı kazanıp bunu krediye dönüştürdüklerinde karları daha da fazla artacak.

Kısa vadeli çıkarlar için küçük bir meblağ almak yerine emekliler bankaların el koyduğu gelirlerini alabilseler aslında daha karlı olacaklar. Bu haliyle promosyon bankaların el koymuş oldukları rakamların birazını geri vermeleridir ve korkarım ki çok daha fazlasını geri almak için bankalar daha da büyük bir çaba içerisine gireceklerdir. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • melih demir05 Ocak 2017 13:59

    intira bey bizler zaten 2 yıllığa 300 lira alıyorduk promosyon olarak..şimdiki dahamı iyi oldu dahamı kötü..bence daha kötü oldu.zaten promosyon vardı..biz emekliler çok şeyin farkındayız..bizlerin 2000 intibakları verilsin .davutoğlunun kazığı oldu oda..