Ana SayfaYazarlarAdnan SalihPiyasaların gündemi
Adnan Salih [email protected] Adnan Salih

Borsada zirvede fırsat arayışı

20 Eylül 2023, 16:26 - -

Borsa İstanbul’da katılım rekorlarının kırıldığı endeksin zirve üstüne zirve yaptığı bir dönemde endeks dalgalanıyor. Hisselerde maliyetlerini düşürmek isteyenler fırsat satışlarını kovalıyor.

Borsa endeksi BIST 100’ün TL bazında 11 Eylül’de 8.403’ü test etmesinin ardından gelen satışlar kısa sürede fırsatçıları da harekete geçirdi. Hisselerde maliyet düşürmek isteyenler, hisse değişimi yapmak isteyenler gelen kâr satışlarını değerlendirdi.

Düşük hacimlerle hisselerde oynaklıklar arttı. Maliyetlerin 20-50 günlük ortalamalarda oluşması yeni bir hareketi getirebilir.

HALKA ARZLARIN ÖNEMİ

Yılın başından itibaren halka arzlara olan ilgi hızla artmaya devam ediyor. Bu süre zarfında, halka arzlara olan talep birçok farklı şirketin borsaya gelmesini sağladı. 2023 yılının ilk dokuz ayında 30’un üzerinde halka arz oldu.

Halka arzlara olan ilgi ve artışın arkasındaki en büyük etkenlerden biri, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) mart ayında yürürlüğe koyduğu "eşit dağıtım" kuralı oldu. Bu kural, bireysel yatırımcıların halka arzlara daha adil bir şekilde katılmalarını sağladı.

Halka arzlarda gözlemlenen ilginç bir trend, talep ve katılımın şirketlere göre farklılık göstermesi. Örneğin, Bülbüloğlu Vinç hissesine olan ilgi oldukça sınırlıydı ve sadece 373 bin talep geldi. Diğer yandan, Reeder hissesine olan talep oldukça yüksekti ve tam 4,2 milyon talep geldi.

Halka arzlara olan bu artan ilgi, halka arz hisselerinin kısa sürede prim yapmasına neden olmakta. Bir süre daha bu trendin sürdüğünü görebiliriz.

ŞİRKETLERİN YATIRIMI VE ATILIMI SÜRÜYOR

Son dönemde Türk iş dünyası, hızla değişen global ekonomik dinamiklere ayak uydurarak yatırımlarını farklı sektörlere yönlendiriyor. Özellikle Alarko Holding ve Karsan, Tüpraş gibi köklü firmalar, yeni alanlara açılarak yatırımlarını sürdürüyor. İşte bu dönüşümün somut örnekleri:

ALARKO HAVACILIK SEKTÖRÜNE ADIM ATIYOR

Alarko Holding, havacılık sektöründe büyük bir adım atmaya hazırlanıyor. Şirket, 30 milyon TL sermayeli yeni bir şirket kurarak, büyük gövdeli yolcu uçaklarına yönelik dönüşüm, modifikasyon, prototip geliştirme ve parça üretme faaliyetlerine girecek. Ayrıca, ilgili uçakların alım satım işlerini de üstlenecek olan bu şirket, uluslararası yabancı mühendislik ve üretim firmalarıyla iş birliği yaparak sektördeki yerini sağlamlaştırmayı hedefliyor.

KARSAN'IN YOLUNDA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR VAR

Karsan, sürdürülebilir ulaşım alanında önemli bir işbirliğine imza attı. Karsan'ın %50 bağlı ortaklığı HCI, İsviçre'nin Cenevre şehrine yönelik 11,5 milyon Euro'luk bir işi üstlendi. Bu iş, toplamda 35 adet elektrikli aracın teslimini içeriyor. Özellikle e-Atak ve e-Jest modelleriyle tanınan Karsan, bu işbirliğiyle sürdürülebilir ulaşımın önemli bir parçası olma yolunda ilerliyor. Teslimatların 2024 yılı içerisinde tamamlanacak olması, şirketin bu alandaki uzmanlığını ve üretim kapasitesini vurguluyor.

Bu gelişmeler, şirketlerin dinamizmini ve farklı sektörlere yatırım yapma cesaretini gösteriyor. Bu dönüşümü yakından takip etmek yatırımcıların yeni fırsatları yakalamasını sağlayacak.

TÜPRAŞ'TAN ROBOTİK TEKNOLOJİLERE YATIRIM

Tüpraş, Stratejik Dönüşüm Planı kapsamındaki dört iş kolundan sürdürülebilir rafinaj alanına yönelik dijitalleşme ve robotik uygulamalarını devreye almaya devam ediyor. Tüpraş'ın girişim sermayesi şirketi Tüpraş Ventures, enerji sektöründeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojilerle ana şirketi Tüpraş'ı destekliyor. Tüpraş Ventures, robotik teknolojiler alanındaki ilk yatırımını robotik muayene ve veri yönetimi alanında faaliyet gösteren, Ankara'da yerleşik girişim şirketi AISField ile gerçekleştirdi.

Sonuç olarak yatırımcıların şirketlerdeki dönüşümleri yakından takip etmesi önemli. Zira önümüzdeki dönemin kodları bu dönüşümlerde yatıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)