İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

BIST düşüş devam edecek mi?

15 Aralık 2014, 15:31 - -

Geçtiğimiz hafta borsa açısından çok parlak geçmedi. BIST30 endeksi haftayı %2,68 ekside kapadı ( 8/12 açılış-12/12 kapanış arasındaki getiri). 
Geçtiğimiz hafta en çok getiriyi OTKAR hissesi sağlarken BIST50 endeksine dâhil hisselerden 13 tanesi pozitif getiri sağlarken 2 tanesi sabit kaldı, 35 tanesi ise düştü. 
Düşüşte en çok dikkat çeken banka ise HALKB oldu. Daha önce HALKB hissesinde yaptığımız analizde senedin alım adayı olabilmesi için rölatif olarak güçlenmesi gerektiğini dile getirmiştik. Senet alçalan trendini kıramadığı için değer kaybetmeye devam ediyor. Son iki haftanın getirilerine bakalım:
(OTKAR grafiklerden çıkarıldı, ölçek problemi)


Son 2 ay getirileri aylık olarak bölüp  (1.dönem: 5/10-2/11 2. Dönem: 2/11-12/12) karşılaştırmasına bakalım:

Son 2 ayı ele aldığımızda genele yayılan bir düşüşten bahsetmek zor. 50 hissenin 12 tanesi son 1 ayda düşerken diğerleri pozitif getiri sağlamış. Son 2 aydaki getiri şampiyonu ise THYAO. THYAO’daki yükseliş, petrol düşüşü ile ilgilendiriliyor. BIST100 olarak ele alıp petrol ilişkisine daha önce değinmiştik. Güncel grafik:

 

Petrol düşüşü ile BST arasındaki ilişki değişmeye başladıysa o zaman THYAO ile petrol ilişkisi de bozuluyor olabilir. Buna dikkat edilmesi gerekiyor.

BİST100 kısa ve uzun dönem ortalamalarını kırdı, uzun dönem ortalamasına doğru hareket ediyor.

USDTRY paritesine göre ise rölatif zayıflık devam ediyor. USDTRY nin hareketi önemli, piyasa katılımcıları TCMB’nin mutlak bir aksiyon alacağı düşüncesi ile hareket edip beklemeyi tercih ediyor olabilirler. USDTRY’de yeni zirvelere gidiyor olabiliriz, bu da BİST’de pozisyonları korumak/karları almak için vaktin azaldığını gösteriyor. 
BİST100 hisselerinin ortalamalara göre son durumu:

Endekse dâhil hisselerin 77 tanesi 200 günlük ortalamanın üzerinde iken sadece 46 tanesi kısa vadeli 20 günlük ortalamanın üzerinde. Bu gösterge bize kısa vadeli satış baskısının arttığını gösteriyor. 
BIST100 haftalık grafik ve rölatif performanslara bakalım:

Haftalık trendlerde (son 5 yıl) BİST, rölatif olarak EEM hissesine göre güçlü, DAX’a göre getiri/zarar yok SP500 ve IVM’den ise daha zayıf. BİST100, 80-81000 bölgesi önemli. Tutunamazsa 75-77000 aralığını görebiliriz.
BİST100 zirvelerinden çok uzaklaşmış değil. USDTRY’deki yükselişin geçici olduğunu kabul ediliyor olabilir. Kurdaki yükselişin kalıcı olması BİST üzerindeki baskıyı arttıracaktır. Kurdaki yükselişi durdurmak için de TCMB ya faiz yükseltecek, ya müdahale edecek ya da ikisini birden yapacak. Rusya örneği çok taze, tüm bunlar yapıldı ama kur/borsa hareketinde değişen bir şey olmadı. 
Opsiyon ve VOB kontratları kısa vadede hisse portföylerinin korunmasında kullanılabilir.

 

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)