İntıra Bey [email protected] İntıra Bey

Banka hisseleri yeniden cazip olacak mı?

01 Eylül 2016, 10:50 - -

Piyasalarda bankalar yeniden ve yoğun olarak konuşulmaya başlandı. En sıcak gündem Commerzbank ve Deutschebank birleşmesi olasılığı. Bu iki bankanın birleşmesi tek tek kurtarmak/desteklemek opsiyonuna göre biraz daha avantajlı görünüyor.

DB grafiği bankanın yatırımcılara umut vermediğini gösteriyor:

Commerzbank daha da kötü:

Fiyatları yerlere yapışmış bu bankaların birleştirilerek kurtarılması Avrupa bankalarına nefes aldırabilir.

Avrupa’nın en büyük ülkesinin iki önemli bankasındaki bu duruma rağmen Amerikan finansal sektörü son günlerde oldukça iyi performans göstermeye başladı:

XLF-Finansal Sektör Borsa Yatırım fonuna yatırımcıların ilgisi artıyor.

ABD finansal sektörü 2007 yılından bu yana SP500 endeksinden %75 oranında geride kaldı:

Temmuz ayından itibaren de önemli bir direnci kırmak için atak yapmaya hazırlanıyor.

Bunun bize etkisi nedir? Biz bazen gözardı ediyoruz ama dünyaya entegre bir piyasayız ve yurtdışı moda/trendler bize de yansıyor. Bizim piyasamızda da bankalar BİST100’e göre ciddi anlamda geride kaldı:

Bankaların F/K ve PD/DD oranları piyasanın oldukça gerisinde:

Bankacılık endeksi hisseleri son 3 yılda en yüksek 195 en düşük 123 milyar TL piyasa değeri arasında işlem gördü, son değeri ise 143milyar TL ve düşük tarafa daha yakın.

Bankaların kısa dönemli performanslarına da bakalım:

Bankaların geride kalmalarının önemli sebeplerinden biri TCMB’nin uyguladığı karmaşık politika idi, bu politika sadeleştirildiğine göre önemli bir risk ortadan kalmış görünüyor. Banka karları da olukça yüksek geldi, bankacılar seslerini çıkarmıyorlar ama verimlilik artışı ve müşterilerine hemen hemen her alanda yansıttıkları ücretler dip toplamları iyi etkilemiş görünüyor.

Buradan hareketle eğer memlekette bir kriz çıkmayacaksa bankalar oldukça cazip görünüyorlar. Bu durum yurtdışı ile de destekleniyor, bankalara ilgi genel olarak artıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)