SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıPİYASA DEFTER DEĞERİ SEKTÖR ORTALAMASININ ALTINDA-
SORU : Albaraka hissesinin defter değerini nasıl görüyorsunuz? Uygun buluyor musunuz? Gönderen : Erhan Cansaran21.02.2023, 21:58

Bir şirketin hisse fiyatını hisse adedine çarpmak piyasa değerini bulmak mümkündür. Defter değeri ise firmanın varlıklarından borçların çıkarılmasıyla tespit edilebilir. Yatırımcılar piyasa değeri/ defter değeri oranıyla şirketin gerçek değeri hakkında fikir sahibi olabilmektedir. Fakat bu oranın ne olması gerektiği hususunda net bir oran vermek doğru olmaz. Neticede oranın uygunluğu, sektöre, şirketin büyüklüğüne, büyüme potansiyeline ve kârlılığına göre değişkenlik gösterdiğini göz ardı etmemeli. Bununla birlikte eğer piyasa defter değeri oranı 1’den küçükse şirketin defter değerinin piyasa değerine göre düşük olduğu sonucuna varılır. Bu halde hisse senedinin ucuz kaldığı kabul edilir. Eğer oran 1’den yüksekse bu halde de piyasa değerinin defter değerine göre yüksek olduğu anlamına gelir ve hisse senedi pahalı olarak kabul edilir. Ancak bu değerlendirmeyi yaparken şirketin içinde yer aldığı sektör ortalamasını da göz önünde bulundurmalı. Albaraka Türk’ün piyasa defter değeri 1,02 seviyesinde bulunuyor. Sektör ortalaması ise 8,53 seviyesinde. Bu anlamıyla oranın sektör ortalamasının altında kaldığı görülüyor. Diğer taraftan geçmiş beş yıllık veriler incelendiğinde hissenin piyasa defter değerinin sürekli 1’in altında olduğu ancak son dönemde artış kaydederek 1’in üzerine çıkabildiği görülüyor. Son açıkladığı 2022 yıl sonu mali verilerinde kârında kayda değer bir artış gerçekleştiren bankanın aynı performansı sürdürmeyi başarması halinde hisseye yönelim de mümkün olabilecektir. Mevcut halde hisse sektörle uyumlu bir hareket sergiliyor. Temmuz 2022’de en düşük 1,20 TL’den işlem görürken şimdilerde 3,30 TL’de bulunuyor. Kârlı yapının aynı ivme ile devam edebilmesi ilginin devamının gelebilmesi için önemli.

BU HİSSE İLE İLGİLİ DİĞER SORULAR (5)

ALBARAKA TURK ALBRK

Alış0,00

Satış5,10

Gün İçi En Düşük4,97

Gün İçi En Yüksek5,19

PD/DD0,95

FK3,72

Fiyat5,10

Değişim0,00%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI