E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarStablecoin işlemlerinin yüzde 90’ından fazlası ‘sahte’---

Stablecoin işlemlerinin yüzde 90’ından fazlası ‘sahte’

Stablecoin işlemlerinin yüzde 90’ından fazlası ‘sahte’
06 Mayıs 2024 - 16:35 borsagundem.com

Araştırmalar, ‘stablecoin’ yani ‘sabit kripto para’ işlemlerinin yüzde 90'ından fazlasının gerçek kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmediğini ortaya koyuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Visa tarafından geliştirilen yeni bir ölçüme göre, stablecoin işlem hacimlerinin yüzde 90'ından fazlası gerçek kullanıcılardan gelmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırmalar, sabit kripto paraların yaygın olarak kullanılabilecek bir ödeme aracı olmaktan çok uzak olduğunu gösteriyor.

Ödeme aracı olmaktan uzaklar

Bloomberg’den Emily Nicolle’un haberine göre, Visa ve Allium Labs tarafından ortaklaşa geliştirilen yeni bir ölçüme göre, stablecoin işlem hacimlerinin yüzde 90'ından fazlası gerçek kullanıcılardan gelmiyor. Bu ölçüm, bu tür kripto paraların yaygın olarak kullanılan bir ödeme aracı olmaktan çok uzak olabileceğini ortaya koyuyor.

Visa ve Allium Labs'ın kontrol paneli, botlar ve büyük ölçekli yatırımcılar tarafından başlatılan işlemleri çıkararak gerçek kişiler tarafından yapılan işlemleri izole etmek üzere tasarlandı. Visa'ya göre, Nisan ayındaki toplam işlemlerin yaklaşık 2,2 trilyon dolarının yalnızca 149 milyar doları ‘organik ödeme faaliyetleri’nden kaynaklanıyor.

Visa'nın bulgusu, stablecoin savunucularının, dolar gibi bir varlığa sabitlenen kripto paraların 150 trilyon dolarlık ödeme sektöründe devrim yaratmaya hazır olduğu yönündeki iddiasına meydan okuyor. PayPal ve Stripe, stablecoin'lere geçiş yapan fintech devleri arasında yer alıyor.

İşlemler iki kez sayılabiliyor

Ödeme platformu Airwallex'in EMEA genel müdürü Pranav Sood, veriler hakkında şunları söylüyor: “Bulgular, stablecoin’lerin bir ödeme aracı olarak evriminde hâlâ çok yeni bir dönemde olduğunu söylüyor. Bu, uzun vadeli potansiyele sahip olmadıkları anlamına gelmiyor çünkü öyle olduklarını düşünüyorum. Ancak kısa vadeli ve orta vadeli odak noktasının mevcut başlıkların çok daha iyi çalışmasını sağlamak olması gerekiyor.”

Blockchain verilerini kullanarak kripto etkinliğinin ‘gerçek’ değerini takip etmek her zaman zor bir uğraş olarak kabul ediliyor. Veri sağlayıcı Glassnode, 2021 boğa piyasasının zirvesinde dijital paralara tahsis edilen rekor 3 trilyon dolarlık toplam piyasa dolaşımının aslında 875 milyar dolara yakın olduğunu tahmin ediyor.

Stablecoin'lerde işlemler, kullanıcıların para aktardığı platforma bağlı olarak genellikle iki kez sayılabiliyor. Örneğin, Visa'nın kripto başkanı Cuy Sheffield, 100 dolarlık Circle Internet Financial USDC'sinin (ABD Doları'na sabitlenmiş USD Coin, sabit para) merkezi olmayan borsa Uniswap'ta PayPal'ın PYUSD'sine dönüştürülmesinin, toplam 200 dolarlık stablecoin hacminin zincire kaydedilmesiyle sonuçlanacağını belirtiyor.

Geçen yıl 12 trilyon dolardan fazla değere sahip işlem gerçekleştiren Visa, stablecoin'lerin genel kabul görmüş bir ödeme aracı haline gelmesi durumunda zarara uğrayabilecek şirketler arasında yer alıyor.

Pazar inanılmaz elverişli

Geçen yıl Bernstein'daki analistler, dolaşımdaki tüm stablecoin'lerin toplam değerinin 2028 yılına kadar 2,8 trilyon dolara ulaşabileceğini öngörmüştü. Bu, şu anki toplam dolaşımlarının neredeyse 18 katı bir artış anlamına geliyor. Bu tür kripto paraları kullanan işlemler anında ve neredeyse ücretsiz olduğundan, kripto endüstrisindeki pek çok kişi bunların ödeme sektörünü altüst etmek için kusursuz bir alternatif olduğunu savunuyor.

PayPal, daha geniş ödeme altyapısında anında ve daha düşük maliyetli transferler için bir çözüm arayışında olan PYUSD stablecoin'ini geçen yıl piyasaya sürdü. Stripe, 25 Nisan'da platformunu kullanan satıcıların çevrimiçi işlemler için stablecoinleri kabul etmesine izin verdiğini söyledi.

Sood'a göre Airwallex, müşterilerinin stablecoin tabanlı ödeme çözümlerine yönelik talebinin zayıf olduğunu söylüyor; zira pek çok kişi hâlâ teknolojiyi yeterince kullanıcı dostu olarak görmüyor. Sood, “Bu aşılması gereken gerçekten önemli bir engel. ABD’de insanların hâlâ ticari ödemelerin yüzde 40 ila yüzde 60'ı arasında ödeme yapmak için çek kullandığını unutmamak önemli. Bu da size, teknolojinin benimsenmesi açısından pazarın gerçekte nerede olduğu konusunda bir fikir veriyor” şeklinde konuşuyor.

Kripto varlıklara iki ayrı vergi geliyor

 

Peter Brandt: Tarihsel veriler Bitcoin’in zirve yaptığını gösteriyor

 

Avustralya'dan Bitcoin'e yeşil ışık

 

Halving geride kaldı: Şimdi Bitcoin'i ne bekliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )07 Mayıs 2024 09:23

    borsa gibi düşün a.b.c.d. grubu hisse senetleri kriptolarda öyle. şimdi almanya para birimi, abd para birimi kolombiya para birimi iran apra birimi afganistan para birimi Türkiye para birimi hepsi bir mi? hepsine güven tam mı? kriptolarda öyle. biri çıkıp zampıya para birimi, kakulu kabilesi para birimini çıakrtıp bağımsız devlet oldum dunyayı yoentıcem diyor :D ee sen araştırmadan dalıyorsan Borsada sana zararlı, yatırım yaptığın ülkede zararlı , kriptoda zararlı olur.  temel kuralları sistmei iyi kötü azda olsa bilmelisin.

  • Kripto Dolandiriciligi.06 Mayıs 2024 18:04

    Kriptolarin her seyi sahte. Cahil milletlerin yaptigi bir yatirim. En cok kripto alicilari Kolombiya, Arjantin, Turkiye, Venezualla. Kripto borsalarinda zaten alinan kriptolarin karsiligi yok. Cekmediginiz surece kripto borsasina parayi hediye ettiniz demek. Muthis dolandiricilik