E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsalar düşerken yatırımcıların yaptığı 2 büyük hata---

Borsalar düşerken yatırımcıların yaptığı 2 büyük hata

Borsalar düşerken yatırımcıların yaptığı 2 büyük hata
06 Mayıs 2024 - 13:43 borsagundem.com

Hisse senetleri piyasalarında yükselişler kadar düşüşler sırasında da doğru hamleleri yapmak önemlidir. The Motley Fool’un haberinde düşüş dönemlerinde sıklıkla yapılan iki yanlış yatırımcı hamlesine dikkat çekiliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son bir yıl boyunca ABD borsalarında boğa piyasası hakim olsa da geçtiğimiz haftalar Wall Street’teki yükseliş ivmesinin tersine döndüğünü gösterdi. Amerikan borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi mart ayı sonlarındaki zirvesinden bu yana %4 geriledi. Bazı yatırımcılar borsanın geleceğine dair kötümser kalmaya devam ediyor.

The Motley Fool’un haberine göre borsaların nereye gideceğini tam olarak kestirmek mümkün olmasa da yatırım uzmanları şu sıralar iki hamleden özellikle uzak durulması gerektiğini söylüyor:

1. Tüm paranızı borsalardan çekmek

Hisse senetlerinin daha da fazla düşeceğini düşünüyorsanız hisse senetleri halihazırda aşırı pahalı konumdayken tüm paranızı piyasalardan çekmek cazip bir seçenek gibi görünebilir. Ancak bu strateji yarardan çok zarar getirebilir.

Borsalarda kısa vadeli hareketlerin ne olacağı belirsizdir. Hisse senedi fiyatları düşüşe devam edebilir ancak borsalar yarın ani bir yükselişe de geçebilir. Eğer hisse senetlerinin nereye gideceğini tahmin ettiyseniz ve bu tahmininiz yanlış çıktıysa bu size pahalıya mal olabilir.

Örnek vermek gerekirse tam şu anda borsadan çıkmaya karar verdiğinizi düşünelim. Hisse senetleri yükseliş trendine girerse potansiyel getirileri bırakmış olursunuz. Daha sonrasında hisse senetlerine tekrar girmeye karar vermeniz halinde sattığınız hisseleri bu sefer daha pahalı fiyatlardan alırsınız.

2. Yatırım yapmak için doğru zamanı beklemek

Piyasalarda volatilite hakim olduğunda birçok yatırımcı alım yapmak için en doğru zamanı bekleme eğilimindedir. Ancak borsalar doğası gereği kısa vadede öngörülemez olduğundan yatırım yapmak için mükemmel zaman asla gelmeyecektir. Bekledikçe daha fazla zaman kaybedebilir ve paranızın büyümesine izin vermiyor olabilirsiniz.

Hisse senetleri piyasalarında servet biriktirmek için en değerli varlık zamandır. Çoğu zaman ‘kötü’ dönemlerde alından varlıklar, doğru zaman beklenilerek yapılan yatırımlardan daha fazla para kazandırabilir.

Örnek olarak Ocak 2009’da S&P 500’e yatırım yapan bir endeks fonuna yatırım yaptığınızı düşünün. Küresel Finans Krizi’nin ortasında borsalar dibe vurmadan önce çok sert bir düşüş yaşadı. Söz konusu dönem borsalara yatırım yapmak için korkunç bir zaman gibi görünüyordu. Ancak sonraki beş yılda bu yatırım %105 getiri sağladı. Bu paranızın iki kattan fazla değer kazanması anlamına geliyor.

Aynı dönemde yatırım yapmayıp bir yıl beklemeye karar verdiğinizi ve Ocak 2010’da yatırım yaptığınızı düşünelim. Söz konusu dönemde S&P 500 Endeksi boğa piyasasındaydı ve piyasa ortamı yatırım yapmak için daha güvenli görünüyordu. Ancak 2014 yılına kadar endeks yalnızca %66 getiri sağlayabildi.

Borsalarda geçirilen zaman yatırım için doğru zamanı beklemekten çok daha önemlidir. Bir hissenin gelecek haftalarda veya aylarda düşeceğini düşünüyor olsanız dahi doğru zamanı beklemektense yatırımınıza olabildiğince fazla zaman vermek daha faydalı olacaktır.

Yatırımcıların şu an yapabileceği akıllı hamle

Her ne kadar mantığa aykırı gibi görünse de borsalarda şu anda yapılabilecek en doğru şey kısa vadeli dalgalanmaları görmezden gelmektir. Piyasalar sallantıdayken yatırım yapmak sinir bozucu olabilir ve günlük hareketleri göz ardı ederek daha net düşünmek genellikle daha kolaydır.

Borsaların uzun vadeli performansı kısa vadeli iniş çıkışlardan çok daha önemlidir ve tarihsel açıdan gerilemelerden kurtulma konusunda hisse senetleri piyasaları kusursuz bir geçmişe sahiptir. Yatırımlarınızı elinde tutarak ve mümkün olan en uzun vadede borsada kalarak zaman içerisinde pozitif getiriler elde etme olasılığınız daha da artacaktır.

Tüm bunların yanı sıra sağlam işletme temellerine sahip kaliteli hisse senetlerine yatırım yaptığınızdan emin olmak da aynı derecede önemlidir. Güçlü hisse senetlerinin volatilite dönemlerinden kurtulma ve uzun vadeli büyüme olasılığı çok daha yüksektir. Portföyünüzde bu tür hisse senetlerinden ne kadar fazla varsa paranız da o kadar güvende olur.

Borsalardaki son satış dalgası her ne kadar sinir bozucu olsa da The Motley Fool’un haberine göre bunu hisseden yatırımcıların yalnız olmadıklarını bilmeleri gerekiyor. Zira parasını borsalarda tutan, kaliteli hisse senetlerine sürekli yatırım yapan ve uzun vadeli perspektife odaklanan yatırımcılar riski en aza indirerek uzun vadeli kazançlarını da en üst düzeye çıkarabilir.

Hisse senedi piyasaları ‘tüketim’ testinde

 

Yatırımcılara uyarı: FED dostunuz değil

 

Küresel piyasalar Fed yetkililerine odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)