SON DAKİKA

Sorun Yanıtlayalım

Hisselerle ilgili sorularınızı sorun, yanıtlayalım Hemen Soru Sor

Sorun Yanıtlayalım Yandaki formu doldurarak istediğiniz, merak ettiğiniz hisse hakkında soru sorabili/assets/bg/site/rs/iniz.

Ana SayfaYatırımcı MasasıGERİ ALDIĞI PAYLARI SATTI-
SORU : Turk İlaç hissesindeki gerilemenin sebebi hakkında bilgi alabilir miyim? Gönderen : Ünsal Acıkgöz22.12.2022, 23:35

Uzun vadede bir hissenin yönelimini belirleyen ana unsur şirketin mali yapısıdır. Kimi zaman hissenin fiyatı ile mali yapı arasında uyumsuzluklar söz konusu olabilir. Hissenin fiyatı mali yapıyı yansıtmayacak şekilde aşırı değerlenebileceği gibi düşmesi de gündeme gelebilir. Ancak böylesi durumlar kimi zaman beklenenin üzerinde bir zamana yayılsa da bir süre sonra fiyat ile mali yapı arasındaki makas kapanır. Daha dengeli bir görüntü oluşur. Hissenin fiyatı ile şirketin mali yapısı arasındaki olası farklar konjonktürle de yakından alakalı olabileceği göz ardı edilmemeli. Söz konusu durum Türk İlaç için de geçerlidir. Şirkete ait hissenin fiyatı pandemi sürecinde halka arz oldu. 5 Mart 2021’de ilk açılışını düzeltilmiş verilerle 5,23 TL’den gerçekleştirdi. Sonraki günlerde yüksek talebin de etkisiyle sürekli tavan oldu. 2 Nisan 2021 günü zirvesi 35,04 TL’ye kadar çıktı. Bu süreçte sağlık sektörüne yönelik yüksek ilgi ciddi bir değer artışına yol açtı. Yaklaşık iki ayda gerçekleşen prim yüzde 570 oldu. Yaşanan aşırı çıkışın sonrasında kâr satışlarının etkisiyle Mart 2022’de 8,12 TL’ye kadar geriledi. Fiyattaki düşüş göstergeleri daha makul seviyeye çekerken hisse bu seviyeleri destek yaptı. Yılın ikinci yarısında tekrar artan taleple birlikte yukarı yöneldi. Şimdilerde de 13,83 TL seviyelerinde işlem görüyor. Gelinen aşamada mali yapısı ile fiyat arasındaki makas aralığı kapanmasa da azalmış görünüyor. Türk İlaç ile ilgili yakın tarihli önemli açıklama ise 12 Aralık 2022 tarihli. Firma söz konusu açıklamasında geri alınan toplam 1.998.900 adet hissenin geri satımının tamamlandığını duyurdu. Bir hissenin 13,40 TL’den satıldığı bu işlem sırasında firma yaklaşık 8,3 milyon TL kâr elde etti. Tüm bunlardan ayrı olarak şirket son açıkladığı 2022 dokuz aylık mali tablolarında dönem kârını yüzde 9,5 oranında düşürdüğü gözleniyor. Firmanın daha güçlü bir kârlılık elde edebilmesi önemli.

TURK ILAC SERUM TRILC

Alış0,00

Satış23,36

Gün İçi En Düşük22,48

Gün İçi En Yüksek23,40

PD/DD3,07

FK35,75

Fiyat23,36

Değişim4,01%

Hisseyi İncele

ÇOK YORUMLANAN HİSSE SORULARI