E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaZor piyasa koşullarında çıkış yolu hisseler---

Zor piyasa koşullarında çıkış yolu hisseler

Zor piyasa koşullarında çıkış yolu hisseler
28 Temmuz 2021 - 14:07 borsagundem.com

Yatırımcılar zor piyasa koşullarında ağırlığı hisselere vermeli. Yükselen enflasyona yönelik parasal yanıtlar, geçtiğimiz krizlerde olduğundan çok daha hafif olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasa algısı aşırı uçlar arasında gidip geliyor: Bir gün endişeler yükselen enflasyona odaklanırken, bir sonraki gün deflasyonel düşüş endişeleri yükseliyor. Finansal piyasaların zemin arayışı ise sürpriz değil. Son yüz yılda dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük pandemi bir yıldan fazla bir süre küresel ekonominin büyük bir bölümünün kapanmasına neden oldu. Ekonomi yeniden açılırken piyasalar da bir sonraki hamlenin ne olacağını merak ediyor.

Üstelik işe yarar bir hipotez üreten herhangi bir vaka incelemesi de yok. Finansal piyasalarda ve küresel yatırım alanında 1918 yılında ortaya çıkan influenzadan bu yana birçok şey değişti. Bu nedenle o dönemde edinilen tecrübeler bugünkü koşullara uyarlanamıyor. Yine de bu psikolojik travmanın davranışlarımızda yarattığı etki benzerlik taşıyor. Korona virüs nedeniyle birçok ekonomide alınan sıra dışı mali ve parasal önlemler de geleceği görmeyi zorlaştırıyor.

Örneğin BlackRock ABD’nin küresel finansal kriz döneminde yapılan teşviklerin dört katından fazla teşvikin korona virüs pandemisi sürecinde sağlandığını tahmin ediyor. 2008 krizinin ardından gelen dönemden oldukça farklı bir yolda olunduğu açık olsa da, buradan birçok makroekonomik sonuç çıkabilmesi mümkün. Bunlar arasında sermaye piyasalarını vuracak bir “kükreyen yirmiler” senaryosu, hisse ve tahvil fiyatlarını büyük oranda baskı altında bırakabilir.

Bu kapsamlı makro sonuçlar ise finansal piyasaların hareketliliğini açıklıyor. Gözü kapalı ilerleyen piyasa katılımcıları veri açıklamalarında ya da korona virüs vakalarındaki en küçük değişimlerde ipuçları yakalamaya çalışıyor. Bu zor dönemde bir çapa görevi görebilecek bir bakış açısına sahip olmak oldukça faydalı. Financial Times’ın haberine göre bu çapanın üç ayağı var.

Birincisi ekonomik aktivitenin yeniden başlamış olması ve ABD’den Avrupa’ya ve Japonya’ya giderek yayılıyor olması. Bu ekonomiler aşı çalışmalarının hızlanmasından ve küresel sermaye harcamaların artmasından fayda görüyor.

Yeniden açılma sürecinde güçlü bir seyir izlense de zaman içinde büyümenin korona virüs öncesi trendler seviyesinde istikrar kazanması bekleniyor. Bu durum ise bir önceki krizle karşılaştırdığında oldukça olumlu bir sonuç. İkincisi şimdiye kadar gördüğümüz kanıtlar aşıların başarılı olduğu yönünde. Bu da yeni virüs mutasyonlarının ekonomik açılmayı erteleyebileceği ancak durduramayacağı anlamına geliyor. Üçüncüsü de yükselen enflasyona yönelik parasal tepkilerin geçtiğimiz krizlere ya da ekonomik döngülere kıyasla çok daha hafif olacağının beklenmesi.

BlackRock bu tezi “yeni normal” olarak adlandırıyor ve nominal getirilerin daha önce olduğundan daha yavaş tepki vereceği düşüncesi üzerinde duruyor. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre geçtiğimiz hafta gerçekleşen Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı elverişli politika desteğine yönelik bir başka işaret verdi. Merkez bankası faiz oranları ve varlık alımlarında artış ihtimalinin yükselmesiyle ‘güvercin’ sinyalleri verdi.

Bu üç ayağın bir araya gelmesiyle ise yatırımcılara altı ila 12 aylık bir süreçte portföylerinde hisselere ağırlık vermek için bir neden ortaya çıkıyor. Doğal olarak bazı sorunlar da var. Örneğin yakın zamanda BlackRock Avrupa hisselerinde yoğunlaştı ve ABD hisselerindeki pozisyonlarını nötre çevirdi. Bu durum ise bölgelerdeki yeniden açılmaların aşamalarını yansıttı. Bu değişim de döngüsel bir eğilimi temsil ediyor. ABD hisselerinde ise artan maliyetler karşısında gelirlerini ve karlılığını yükseltmeyi başaran şirketler öne çıkıyor.

Bu şirketler yılın ilk dönemlerinde düşük performans göstermişti. Bunun karşısında dev yatırım şirketi nominal hükümet tahvillerini tercih etmiyor. Getirilerin son dönemde görülen hareketlerin en düşük noktasına yakın olmasıyla, hükümet tahvillerinin düşen borsalar karşısında koruma fonksiyonunun azaldığı düşünülüyor. Özellikle de Euro Bölgesi’nden ziyade ABD’de enflasyonla ilişkili tahviller ise daha fazla umut vaat ediyor. Bunun dışında BlackRock nakit ve kredi alanında nötr taktik pozisyonları tavsiye ediyor.

Temmuz ve ağustos ayları geçmişe bakıldığında da yatırımcılar için sıkı bir sınavı beraberinde getiriyor. Kuzey Yarımküre’de piyasalar sürprizleri asimile etmekte zorlanıyor. BlackRock bu zorlu koşullarda hisselere ağırlık verilmesi gerektiğini düşünse de, piyasaların yaz aylarındaki zayıf likidite döneminde aşırı tepki verebileceğini de kabul ediyor. Şirket piyasalarda oluşabilecek geçici zorluk dönemlerini ise portföyleri yeniden değerlendirmek için fırsatlar olarak görüyor.

Fed öncesi küresel piyasalarda son durum

 

Zengin yatırımcılar teknoloji hisselerine odaklanıyor

 

Borsalarda krizlerden korunmanın 4 yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)