E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaZenginlerin ‘sessiz’ lüksü yatırımcılara kâr getiriyor---

Zenginlerin ‘sessiz’ lüksü yatırımcılara kâr getiriyor

Zenginlerin ‘sessiz’ lüksü yatırımcılara kâr getiriyor
30 Ocak 2024 - 11:23 borsagundem.com

İlk bakışta minimal ve kaliteli gibi görünen bir kıyafet olağanüstü fiyat etiketlerine sahip olabilir. Zenginlerin lüks tüketimdeki yeni trendi enflasyondan korunmak için lüks tüketim hisseleri alan yatırımcıların tercihini de değiştirdi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

‘Sessiz lüks’ geçen yılın sosyal medyadaki en büyük viral moda trendlerinden biriydi. Ancak TikTok veya Instagram gibi sosyal medya platformlarından yayılan kısa süreli akımların aksine bu trend yatırımcıların portföylerine de girdi ve gerçek anlamda getiri de sağladı.

Peki nedir bu ‘sessiz lüks’?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre abartısız, ince zenginlik gösterileri anlamına gelen bu trend HBO’nun ödüllü dizisi “Succession” gibi popüler televizyon şovlarıyla her geçen gün yaygınlaşıyor. Günümüz modasında gürültülü, gösterişli zenginlik gösterileri geride kaldı. Aksine zengin her şey incelik ve minimalizmle alakalı.

Ancak CNBC’nin haberine göre bu akım sadece moda dünyasını da ilgilendirmiyor. Zira akımın etkileri yatırımcıların bile dikkatini çekmeye başladı.

Markanın değeri

Lüks markaların hisse senetleri uzun zamandır bazı yatırımcılar tarafından enflasyona karşı etkili bir koruma yatırımı olarak görülüyor. Bunun sebebi ise büyük ölçüde sektörün müşteri tabanının nadiren yüksek fiyatları caydırıcı olarak görmesinden kaynaklanıyor. Tüketici tercihleri sektöründeki diğer birçok ürününün aksine bu sektörde tüketici talepleri fiyat artışlarıyla birlikte düşüşe girme eğiliminde değil.

Sektörün temel özellikleri on yıllardır büyük ölçüde değişmedi. Ancak sessiz lüks hareketinin yerleşmesiyle yatırımcılar hangi seçeneklere yöneleceklerinin kararını vermeye başlıyor.

Güneydoğu Asya’nın en büyük bankası DBS Bank’ten alınan verilere göre 2023’te ‘sessiz lüks’ ürünleri imal eden şirketler ‘gürültülü’ muadillerinden daha iyi performans gösterdi. Bazı şirketler ve ürünlerindeki fiyat etiketleri uzmanların ‘sessiz lüks’ olarak tanımladığı akımı özetler nitelikte.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, aşağıda gösterilern iki t-shirt'ün biri 810 dolar diğeri ise 39,90 dolar etikete sahip. Hermes markasının ilk bakışta sade bir görüşü olan bir t-shirt'ü desenlerindeki deri detayıyla birlikte 810 Dolar fiyat etiketiyle satışa sunuluyor. Ürün 'deri detaylı t-shirt' olarak pazarlanıyor. Orta sınıf bir tüketicinin ulaşabileceği kaliteli bir t-shirt'ün ABD fiyatı ise 20-50 dolar civarında. 

DBS’e göre 'sessiz lüks' akımdan en fazla yararlanan şirketler, Brunello Cucinelli, Prada’nın bir markası olan Miu Miu, Compagnie Financière Richemont ve Swatch Grubu.

DBS Bank'ın Baş Yatırım Sorumlusu Hou Wey Fook, "Lüks tüketimde incelik için artan tüketici tercihini vurgulayan sessiz lüks hareketiyle, abartısız zarafete ve zamanı aşan kaliteye odaklanan şirketler, bu trendden yararlanarak tüketicilerde yankı uyandıracak. Bu nedenle, 2023'te sessiz lüks şirketleri, gürültülü emsallerinden %23 puan daha iyi performans gösterdi. Sektörün dinamiklerinde devam eden bu değişimin, performanstaki bu çatallanmanın sürdürülmesine yardımcı olacağını umuyoruz” dedi.

Banka analistlerine göre bir şirketin kendine has özelliklerini ve nadirliğini korurken abartısız ve yüksek kaliteye odaklanması ‘sessiz lüks’ kategorisine girmesini sağlıyor.

DBS’in akıma dahil portföyler için en iyi seçim olarak gördüğü şirketlerse Hermes, Moncler, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, Richemont, Swatch, Brunello Cucinelli ve Ermenegildo Zegna.

Sessiz lükse uzun vadeli yatırım

Geçici viral trendlerin aksine yatırımcılar bu şirketlere daha uzun vadeli bir bakış açısıyla yaklaşıyorlar.

Vontobel Quality Growth Boutique'in Portföy Yöneticisi Markus Hansen, tüketicilerin ve yatırımcıların artık daha kaliteli bir ürün istediğini belirterek, " 'Tüm bu büyük logo işlerinden bıktık' gibi bir bakış açısı var" dedi. Hansen yatırımcıların mirası olan en başarılı üreticilere geri döndüğünü ve bu şirketlere uzun vadeli yatırım yaptıklarını sözlerine ekledi.

Asya-Pasifik ekonomilerinde, Çin'in pandemi sonrası dengesiz toparlanması ve cansız iç talep nedeniyle lüks mallara yönelik talep anlatısı değişiyor olabilir. Çinli tüketicilerin lüks ürünlere olan iştahı tamamen azalmamış olsa da lüks markalar Asya'daki diğer büyük pazarlara hitap etmek için ufuklarını genişletiyor.

Hansen, Asya'da Güney Kore ve Japonya gibi gelişmiş pazarlarda lüks mallara olan talebin arttığını söyledi. Portföy yöneticisi, "Hindistan, sadece nüfus açısından değil, nüfusun artan zenginliği açısından da son büyük pazar" hatırlatmasında da bulundu.

Yakın tarihli bir Goldman Sachs raporu, Hindistan'da yaklaşık 100 milyon insanın 2027 yılına kadar "varlıklı" olacağını öngörüyor. ABD yatırım bankası yıllık 10.000 doları aşan bir gelir elde edenleri varlıklı olarak tanımlıyor. Raporda, şu anda dünyanın en büyük beşinci ekonomisinde 60 milyon insanın 10.000 dolardan fazla kazandığı belirtildi.

Gürültülü lüks artık moda değil

Sessiz lüks hisse senetleri geçen yıl portföylerde yükseldi ve çok "gürültülü" olarak kabul edilen markaları aşağı çekti. Sonuç olarak Bank of America araştırmasına göre markaları arasında Gucci’nin de bulunduğu Kering’in ve Burberry’nin hisseleri lüks hisse senetleri küresel sıralamasında alt sınırlara itildi.

BofA Araştırma Analisti Ashley Wallace, "Markaların, müşterilerle yeniden etkileşim kurmak ve trafiği artırmak için yıl boyunca moda içeriğine ve yeniliğe odaklanması gerektiğine inanıyoruz" dedi ve sessiz lükse yönelik şirketlerin bu yıl daha iyi konumlandığını sözlerine ekledi.

BofA, Gucci'nin sahibi olan Kering veya Burberry yerine LVMH ve Hermes gibi şirketleri tercih ettiklerini açıkladı.

Avrupa’nın lüks hisse senetleri mi, ABD’nin teknoloji devleri mi?

 

Lüks eşya üreticilerinin hisselerinde büyük değer kaybı

 

Ev, araba derken şimdi de lüks saatler yatırım aracı oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)