E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaZayıf hisse fiyatları aktivist yatırımcıların iştahını kabartıyor---

Zayıf hisse fiyatları aktivist yatırımcıların iştahını kabartıyor

Zayıf hisse fiyatları aktivist yatırımcıların iştahını kabartıyor
11 Nisan 2023 - 11:39 borsagundem.com

Dünya genelinde aktivist yatırımcılar, zayıf hisse fiyatlarından faydalanmaya çalışırken son yılların en yoğun ilk çeyreğini geçirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Düşen hisse fiyatları dünya genelindeki aktivist yatırımcıların iştahını kabarttı. Son yılların en yoğun ilk çeyreğini geçiren aktivist yatırımcılar, düşen hisse fiyatlarından yararlanmanın yanı sıra, yeni değişikliklere de imza atarak oldukça yoğun bir dönem geçirdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, aktivist yatırımcı, bir şirketin yönetim kurulunda yer alarak şirkette kontrol sahibi olabileceği bir pay edinmeye çalışan bireysel veya kurumsal yatırımcılara deniyor. Yönetim Kurulu, esasen hissedarları temsil etmek üzere seçilen kişilerden oluşuyor ve aktivist yatırımcılar, payları oranında ilgili şirketin gelecek stratejilerine yön verebiliyor.

Aktivist yatırımcılar, ağırlıklı olarak hisse fiyatları düşmüş şirketleri tercih ediyor. Bu sayede daha az maliyetle hedefledikleri şirkette daha çok söz sahibi olabilmelerinin yanı sıra, aldıkları yönetsel kararlarla şirketin önemli miktarda değerlenmesini sağlayabiliyor. Aktivist yatırımcılar, hedef şirkette önemli değişiklikler yaparak şirketin sahip olduğunu düşündükleri saklı değeri ortaya çıkarmayı hedefliyor.

Avrupa ve Asya sıçrayışta

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, aktivist yatırımcılar, küresel olarak zayıf hisse fiyatlarından yararlanmaya çalışırken şimdiye kadarki en yoğun çeyreği yaşıyor. Financial Times’ın raporuna göre, dünya çapındaki aktivist yatırımcılar, düşen hisse fiyatlarının yatırımcıları düşük değerli gördükleri Hisse senetlerini satın almaya teşvik etmesi ve ardından yeni keşfedilen şartlar ve şirketin güçlü yönlerinin şirket stratejilerinde yatırımcıları değişiklikler yapmaya yönlendirmesiyle rekor düzeyde yoğun bir çeyrek geçirdiler.

Aktivist yatırımcıların piyasalardaki yükselişi, Kovid salgınının zirve yaptığı dönemde piyasalara geri dönmelerinin ve ardından şirketlere özgü sorunlar ve artan faiz oranları gibi çeşitli faktörlerin karışımıyla dünya çapındaki hisse senetlerinin zor duruma düşmesinin ardından gerçekleşiyor.

Barclays tarafından toplanan verilere dayanılarak hazırlanan raporda, ilk çeyrekte 83 yeni kampanyanın başlatıldığı belirtiliyor. Raporda, ilk kez, Avrupa ve Asya'daki kampanyaların, genel etkinliğin yüzde 50'sinden fazlasını oluşturduğu ifade ediliyor.

Vekâlet savaşları

Güney Koreli Align Partner ve kurucusu Lee Soo-Man'ın ilk çeyrekte en üretken aktivist yatırımcı olduğu görülüyor. Raporda, Align Partner’ın K-pop müziğini dünya çapındaki izleyicilere ulaştırmasıyla tanınan SM Entertainment'a karşı yüksek profilli bir savaş da dahil olmak üzere sekiz kampanya başlattığı ifade ediliyor.

ABD aktivist yatırımcı faaliyetinin ise yıldan yıla yüzde 30 oranında düştüğü görülüyor. Nelson Peltz's Trian Fund Management tarafından başlatılan Walt Disney'in kısa vekalet savaşı, en popüler yönetim kurulu savaşları arasında yer alıyor. Şubat ayında Peltz, CEO Bob Iger'in işten çıkarmalar ve diğer maliyet kesintileri de dahil olmak üzere yeniden yapılandırma çabalarını açıklamasının ardından Trian'ın Disney'e karşı üç aylık vekalet mücadelesini sonlandıracağını belirtmişti. Peltz'in Disney'e karşı savaşından 150 milyon dolar kâr elde ettiği bildiriliyor.

Diğer bir vekâlet savaşı olarak ise, bulut yazılımı üreticisi Salesforce’un işten çıkarmalar ve yönetim değişikliğiyle uğraşırken Ocak ayında Elliott Management hedge fonunun, şirkete ait hisselerin milyarlarca dolarlık bölümünü satın alması öne çıkıyor.

Bir diğer önemli vekâlet savaşının ise, geçen ay milyarder yatırımcı Carl Icahn ile Illumina şirketi arasında yaşandığı bildiriliyor. Icahn, şirketin kanser testi geliştiricisi Grail Inc.'i elden çıkarmasını istediği için Illumina'ya karşı bir vekalet mücadelesi yürütüyor. Yaşanan bu vekâlet savaşının, Federal Ticaret Komisyonu’nun (The Federal Trade Commission) geçen hafta gen dizileme makineleri üreticisi olan Illumina'ya Grail Inc.’i tasfiye emri vermesiyle yeni bir boyut kazandığı bildiriliyor.

Hissedar demokrasisi

Financial Times’ın yayınladığı rapor, geçen yıl ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) hissedar toplantılarındaki seçimler için yönetim ve yatırımcılar tarafından sunulan evrensel vekil kartı projesininin tüm yönetici adaylarını içermesi gerektiğini belirtmesinin ardından, yönetim kurulu savaşlarının sıfırlanabileceğini not düşüyor.

SEC Komiseri Gary Gensler, Kasım ayında yeni kuralların ‘hissedar demokrasisini geliştireceğini’ söylemişti. Gençler, “Yeni kurallar, şahsen ya da vekaleten oy kullanan yatırımcıları eşit düzeye yükseltecek” demişti.

Aktivist yatırımcılardan Buffett’ı kovma planı

 

Borsada başarılı yatırım hem kârlılık hem de performansta yatıyor

 

Robinhood: Perakende yatırımcılar uzun vade yanlısı

 

Yatırımcılar Çin hisselerine ve tahvillerine yöneldiler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Zavlatan 12 Nisan 2023 00:42

    Aktivist ; tivist oynayanları mı tanımlıyor. Garativist de var mı, varsa niye hiç sesi soluğu çıkmaz.