E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYumuşak iniş, hisse senetlerinde yükseliş garantisi mi?---

Yumuşak iniş, hisse senetlerinde yükseliş garantisi mi?

Yumuşak iniş, hisse senetlerinde yükseliş garantisi mi?
25 Aralık 2023 - 13:21 borsagundem.com

Uzmanlar, ‘yumuşak iniş’in borsalarda yükselişe neden olacağı varsayımının tehlikeli olabileceği görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar, ‘yumuşak iniş’ beklentisiyle borsalara hücum etmeye devam ediyor. Ancak uzmanlar, bunun, hisse senedi piyasalarındaki yükselişin bir garantisi olmayabileceğinin altını çiziyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2023’ün başında, birçok ekonomist ve stratejist tarafından beklenen resesyon ABD ekonomisini vurmadı. Hikaye, Fed’in başarısına konu olacak şekilde evrildi ve bugün ‘yumuşak iniş’ olasılığının oldukça yüksek olduğu düşünülüyor.

Yumuşak iniş beklentisi

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, 2023'ün başında çoğu ekonomist ve Wall Street lideri ABD'de bir durgunluğun yakın olduğuna ikna olmuştu. Fed'in enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını hızla artırmasının, ülke çapında zaten zor durumda olan işletmeler ve tüketiciler için borçlanma maliyetlerini artırmasıyla birlikte, ekonomik ve piyasa tahminleri kasvetliydi. Yatırım bankalarının S&P 500 Endeksi için ortalama yıl sonu fiyat hedefi, geçen yılın sonlarında aşağı yönlü tahminlerin artmasıyla 4.000 puana düşmüştü. Bu da endeksin bu yıl sadece yüzde 4 oranında artacağı anlamına geliyordu.

Ancak hisse senetleri yükseldi ve ekonomi dirençli kaldı. Artan faiz oranları, iş gücü piyasasını zorlamadan enflasyonu yavaşlatmayı başardı ve bu da istikrarlı tüketici harcamalarına ve GSYİH büyümesine yol açtı.

Artık birçok ekonomist, bir sonraki durgunluğu tahmin etmeye çalışmak yerine Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması ile daha fazla ilgileniyor. BNY Mellon Wealth Management'ın yeni baş yatırım sorumlusu Sinead Colton Grant, “Ekonominin başarılı bir şekilde yumuşak inişe geçebilmesi büyük olasılıkla mümkün" diyor.

Ancak yeni keşfedilen ekonomik iyimserlik ve faiz indirimi tahminleri, hisse senetleri için çok yüksek bir fiyat hedefine dönüşmüş değil. 2023'te S&P 500 Endeksi’nde yüzde 26'dan fazla yükselişin ardından Wall Street'in hisse senedi piyasası görünümü bir kez daha sakinleşmiş durumda.

Yatırım bankalarının 2024 yılı için ortalama S&P 500 Endeksi fiyat hedefi 4.850 puan olup, bu, yıl sonuna kadar potansiyel yüzde 2'lik bir artışa işaret ediyor. Fortune’un, varlık yöneticileri ve araştırma firmaları da dahil olmak üzere daha geniş bir tahminci yelpazesinden topladığı tahminlere göre ise, bu rakam 2024'te potansiyel yüzde 3'lük bir artışla 4.910 puana yükselmiş durumda. Ancak bu, çoğu yatırımcının alıştığı getiri seviyesinin hala çok altında bir oran olarak öne çıkıyor.

Ekonomik görünüm yavaş ve istikrarlı

2024'te resesyon tahminleri bu kadar yaygın seyretmeyebilir ancak birçok uzman, yıllardır süren yüksek enflasyon, faiz artışları ve artan jeopolitik gerilimlerden sonra hâlâ temkinli davranıyor. ICG'nin ekonomi ve yatırım araştırmaları başkanı Nicholas Brooks, “Eminim bunu çok duyacaksınız ama 2024'te durgun bir büyüme ortamı olacağını düşünüyorum” diyor.

Brooks, şirketlerin artan maliyetleri tüketicilere yansıtma ve kârlarını artırma yeteneğinin azalması nedeniyle gelecek yıl ‘şirket marjları üzerinde daha fazla baskı’ olacağına inanıyor. 2024'te ‘daha zor bir yatırım ortamı’ uyarısında bulunan Brooks, bunun gelir artışının ‘biraz zayıf' olmasına yol açabileceğini söylüyor.

BNY Mellon Wealth Management'tan Colton Grant, 2024'te ekonomik büyümenin daha zayıf olmasını beklediğini ifade ediyor. Kendisinin de ‘enflasyonun son aşamasının sistemden dışarı atılmasının daha zor olduğunun son derece farkında olduğu’ konusunda uyarıyor. İnatçı enflasyon, yatırımcıların 2024 yılında beklediğinden daha az faiz artışına yol açabilir ve bu da piyasaları durdurabilir. Colton Grant 125 baz puanlık faiz indirimi öngörürken, piyasa şu anda yaklaşık 150 baz puanlık fiyatlama yapıyor. Ayrıca Grant, 2024 yılı sonuna kadar sadece yüzde 2 GSYH büyümesi ve yüzde 2,5 ila yüzde 3,5 arasında enflasyon bekliyor.

Birçok yatırım bankasının da durgunluk çağrılarından vazgeçtikten sonra gelecek yıl beklediği yavaş ve istikrarlı bir ekonomik ortam var. Ancak yavaş ve istikrarlı olmak borsadaki yarışta kazandırmıyor.

2024 yılı ekonomi tahminleri ve faiz indirimlerinin zamanlaması

Uzmanların büyük bölümü bir yıl öncesine göre daha iyimser olsa da, bu tatil sezonunda Wall Street'te ekonomi ve piyasalara dair birbirinden çok farklı tahminler bulunuyor ve anlaşmazlıkların çoğu Fed'in faiz indirimlerinin zamanlaması ve derinliği etrafında dönüyor.

Aralık ayında yapılan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında Amerikan Merkez Bankası, enflasyonun ve faiz oranlarının 2024'te azalmasını beklediğini açıkladı. Ancak bunlar yalnızca tahmin niteliğinde ve Wall Street gerçeğin ne olacağı konusunda hemfikir gibi görünmüyor.

Yıl boyunca emsallerine göre daha fazla yükseliş beklentisi içinde olan Goldman Sachs'ın baş ekonomisti Jan Hatzius, bu hafta yaza kadar üç, 2024'te ise toplam beş faiz indirimi beklediğini söyledi. Hatzius'a göre ‘enflasyonla büyük mücadele' başladı ve Fed faiz oranı 2025'in ikinci yarısında yüzde 3,25 ila yüzde 3,5 arasına düşecek ve bu, yıllardır artan borçlanma maliyetlerinin ardından piyasalar ve ekonomi için bir nimet anlamına geliyor.

Ancak bazı uzmanlar, son dönemdeki ekonomik güçlenmenin Fed'in yılın ikinci yarısına kadar faiz indiriminden kaçınmasına yol açabileceğine inanıyor. PNC Wealth Management Baş Yatırım Stratejisti Jeffery Kleintop, “Oranların bu kadar agresif bir şekilde tersine döndüğünü göreceğimizi sanmıyorum. Aslında gelecek yıl sadece birkaç faiz indirimi görüyoruz. Faizler reel bazda hala sıkı ve yüksek olmaya devam edecek” diyor.

Kleintop, oranların Wall Street'teki pek çok kişinin öngördüğü kadar düşmemesi nedeniyle ekonominin daha hızlı ve dikey seçenek yerine çok daha yavaş ve ‘U-şeklinde’ bir toparlanmaya doğru gittiğine inanıyor. Kleintop, teorisini “Rüzgar gibi düşen faiz oranlarımız var ancak belki de piyasanın heyecanlandığı kadar değil” diye savunuyor.

BNY Mellon Wealth Management'tan Colton Grant, “Daha temkinli olmamızın nedeni, Fed'in kesintiye başlamadan önce enflasyonun gerçekten kontrol altına alındığını görmek istemesi” diyor.

Normale dönüş mü?

2024'te Fed'in ne zaman faiz indirimi yapacağı konusunda Wall Street'te bir tahmin oyunu oynanacak gibi görünse de çoğu uzman tek bir konuda hemfikir görünüyor: ‘Faiz oranlarının sıfıra yakın olduğu günler artık bitti.’

Key Private Bank Baş Yatırım Sorumlusu George Mateyo, “Yüzde 0 faiz oranı rejimine, buna belki 2008'den 2021'e kadar diyebiliriz, geri döneceğimizi sanmıyorum” diyor.

Mateyo, ABD ekonomisinin, halk dilinde ‘serbest para çağı’ olarak adlandırılan sıfır faiz oranı rejimine değil, 2008 Küresel Finans Krizi öncesindeki ‘eski normal’e döneceğine inanıyor. Mateyo'ya göre enflasyon, Fed'in yüzde 2'lik hedefinin üzerine yerleşebilir ve faiz oranları 2024 yılı sonuna kadar yüzde 3,5 veya yüzde 4 civarında kalabilir. Mateyo, “Bu bana 2010-2021'de gördüklerimizden daha normal geliyor” diyor.

ICG'den Brooks da benzer şekilde ABD'nin 2024'te yüzde 2 enflasyona ulaşacağından şüphe ediyor ve şöyle diyor: “Oranların 2020-2021'de oldukları yere yakın bir noktaya geri döndüğünü görmemizin pek olası olmadığını düşünüyorum.”

Borsa tahminleri

2022'de yaklaşık yüzde 20 oranında düştükten sonra, azalan enflasyon, faizlerin düşme ihtimali ve yapay zeka heyecanı bu yıl S&P 500 Endeksi’nin büyümesine yardımcı oldu. Endeksteki kazanımların çoğu Ekim ayından bu yana yaşanırken Wall Street 2024 fiyat hedeflerini ayarlamak için büyük bir çaba gösteriyor. Bu da yatırım bankalarının, varlık yöneticilerinin ve araştırma şirketlerinin bazı yükselen ancak geniş kapsamlı tahminlerine yol açıyor.

Capital Economics ve Infrastructure Capital Management’ın her ikisinin de S&P 500 Endeksi için 5.500 puanlık fiyat hedefi bulunuyor. Bu, piyasadaki en yüksek rakam ve gelecek yıl potansiyel yüzde 15'lik bir kazanç anlamına geliyor. Infrastructure Capital Management'ın kurucusu ve CEO'su Jay Hatfield, dünya çapında enflasyonun azalmasıyla birlikte 2024'ün ‘küresel faiz indirimlerinin yılı’ olacağına ve düşen borçlanma maliyetleri ile artan likiditenin kurumsal kazançları ve borsa değerlemelerini artıracağına inandığını söylüyor.

Fundstrat Global Advisors'ın kurucu ortağı Tom Lee de yükselişe inanıyor ve S&P 500 Endeksi'nin 2024'ün sonuna kadar neredeyse yüzde 10 artışla 5.200 puana çıkacağını savunuyor. Lee, ekonominin durgunluktan kaçınacağına inandığını, bunun çoğunlukla tüketicilerin artan faiz oranlarını beklenenden daha iyi bir şekilde yönlendirmeyi başarması sayesinde olacağını söylüyor. Lee'ye göre, düşük borç-gelir seviyeleri ve özellikle konut kredileri için iyileşen borç verme standartları, geçmişteki faiz artış döngülerine kıyasla artan faiz oranlarının olumsuz etkisini azalttı. Lee, “Genel olarak tüketiciler 2024'te iyi bir performans sergileyecek” diyor ve Fed'in eskisine göre biraz daha dostça davranacağı için bu yılın hisse senetleri için iyi bir yıl olması gerektiğini ekliyor.

Ancak Wall Street'in en büyük isimlerinden bazıları 2024 için endişeli görünüyor. JPMorgan’n baş pazar stratejisti ve küresel araştırma eşbaşkanı Marko Kolanoviç, küresel büyümenin yavaşlaması ve ABD hane halkı tasarruflarının azalması jeopolitik risklerin artması nedeniyle S&P 500'ün gelecek yıl yüzde 12 oranında düşerek 4.200 puana gerileyeceğine inanıyor.

Fortune'un görüştüğü uzmanların çoğunluğu, Kolanovic'ten biraz daha iyimser olsalar da, 2024 konusunda temkinli davranıyor. Enflasyondaki düşüş, faiz indirimleri ve yapay zeka gibi yeni teknoloji temaları hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı olmalı ancak bu önde gelen yatırımcılara göre bu yıl parlak bir yıl olmayacak.

Colony Group Baş Piyasa Stratejisti Rich Steinberg, nispeten zayıf ekonomik büyüme ve başkanlık seçimi etrafındaki belirsizliğin ortasında 2024'te ‘düşük getiriler’ ve ‘oynaklık' beklediğini söylüyor. Steinberg'in S&P 500 için fiyat hedefi ise şöyle: “Biraz iyimser olsam 4.800 puan derdim, gerçekten iyimser olduğumu düşünürsel 5.000 puan en yüksek rakam olur.”

Touchstone Investments Küresel Pazar Stratejisti Crit Thomas da gelecek yıl için ‘biraz temkinli’ olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ekonomik büyümenin yavaşladığını ve enflasyonun şu anda piyasanın beklediği kadar iyi olmayabileceği riskini görüyoruz.”

Thomas, ekonomik belirsizlik ve piyasadaki son dalgalanma nedeniyle zorlayıcı değerlemeler olması durumunda yalnızca ‘risk ekleyeceğini', yani büyüme odaklı hisse senetleri gibi riskli varlıkları satın alacağını açıklıyor ve ekliyor: “Aksi takdirde, daha az oynaklıkla makul bir gelir elde edebileceğimiz sabit gelirde takılıp kalacağız.”

Genel olarak, Fortune'un veri topladığı yatırım bankaları, araştırma firmaları ve varlık yöneticileri için ortalama S&P 500 hedefi 4.910 puanda seyrediyor. Bu, bu yılki yüzde 24'ün üzerindeki artışın ardından yatırımcılar için 2024'te yalnızca yüzde 3'lük yetersiz getiri anlamına geliyor.

Borsa yatırımcılarına uyarı: Kazanımlar ileriye çekildi

Mesele şu ki, sadece birkaç ay önce uzmanların ortalama S&P 500 hedefi oldukça iyimser olurdu. Kasım ayının başında endeks sadece 4.200 puan seviyesindeydi. Bu da 4910 puan hedefinin gelecek yıl için potansiyel yüzde 17'lik bir artışı temsil ettiği anlamına geliyordu. Ancak hisse senetlerinin son dönemdeki yükselişi, 2024 için önceden beklenen bazı kazanımları ‘ileriye çekmiş’ olabileceği düşünülüyor.

S&P 500 Endeksi'nin fiyat/kazanç oranı geçen Aralık ayında yaklaşık 18 seviyesinden bugün 21'in üzerine istikrarlı bir şekilde yükseldi. Bu, gelecek yıl hisse senedi fiyatındaki değerlenmenin, 2023'te görüldüğü gibi faiz oranlarının düşme ihtimali nedeniyle artan değerlemelerden değil, kazanç büyümesinden kaynaklanması gerekebileceği anlamına geliyor.

Certuity Baş Yatırım Sorumlusu Dylan Kremer, “Değerleme genişlemesinden getiri beklemeyin. Yapılan şey, değerleme genişlemesini öne çıkarmak ve hisse senetlerinin artık değerlemelerine ulaşması gerektiğini ileri sürmekti, artık bu söz konusu deği. Bu nedenle yılın ilk yarısında çok daha mütevazı bir getiri ortamı bekliyoruz” diyor.

Pek çok meslektaşı gibi Kremer de yatırımcıların Fed'in faiz oranı kararlarını değerlendirmesi ve başkanlık seçim döngüsünün hızlanması nedeniyle borsalarda 2024 yılında daha fazla dalgalanma bekliyor ve yatırımcılara ve tahmincilere ekonomiyle ilgili bir uyarıda bulunuyor: “Çok fazla belirsizlik var. Bir ay sonra ekonominin tamamen farklı bir ortamda olduğu bir dönemde olabiliriz.”

Yumuşak iniş trendi borsada kazandırır mı?

 

Yellen: ABD ekonomisi 'yumuşak iniş' yolunda

 

Fundstrat: 6 trilyon dolarlık rekor nakit 2024’te borsaların yakıtı olabilir

 

'Muhteşem Yedili' 2023’ü domine etti, borsanın geri kalanı 2024’te yükselecek mi?

 

2023 rallisini öngören stratejistler 2024'te borsalarda ne görüyor?

 

Wells Fargo: Yatırımcılar 2024’te endeksleri kovalamamalı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • M.D. Edep..Edep..25 Aralık 2023 22:24

    Yumuşak iniş ???  Daha serini görmedik mi... Bu % 20 düşüş yumuşak mıydı şimdi...   Arkadaş resmen kafa  buluyorsunuz milletle...