E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYoğun pandemi gündeminde doğru yatırım nasıl olmalı?---

Yoğun pandemi gündeminde doğru yatırım nasıl olmalı?

Yoğun pandemi gündeminde doğru yatırım nasıl olmalı?
12 Kasım 2020 - 10:48 borsagundem.com

Aşı haberleri gündemiyle yükselişe geçen küresel borsaları gelecekte pek çok olumsuz haberle de etkilenebilir. Uzmanlara göre doğru yatırım stratejisi ise uzun vadeli düşünmek

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar önümüzdeki dönemde oldukça fazla iyi ve kötü haberle rotasını şekillendirecek. Marketwatch yazarı Mitch Tuchman bu durumun yatırımcılar için volatilitesi yüksek bir döneme girilmesi anlamına geldiğini belirtiyor.

Pfizer ve Biontech’ten yapılan Kovid-19 aşısının %90’ın üzerinde etkili olduğuna ilişkin açıklama borsaları en çok etkileyen iyi haber olarak öne çıkıyor. Söz konusu haber pandeminin sonuna gelinmeye başlandığının işaretini veriyor. Tuchman konuyla ilgili yazısında kamu sağlığı görevlilerini endişelendiren kış aylarındaki enfeksiyon oranı artışı gerçekleşmeden bu yolun sonuna ulaşılmasını umduğunu belirtiyor.

Dünyanın en büyük ekonomisindeki işsizlik sorununda da olumlu işaretler gözleniyor. En son paylaşılan rakamlara göre ABD’de işsizlik %6,9’a düştü. İşsizlik oranındaki düşüş ülkedeki istihdam katılım oranının artmasına rağmen gerçekleşti.

Tuchman söz konusu ekonomik veriyi açıklarken, “Hiç değilse en yakın veri turuna göre daha fazla kişi işi ararken bunun da fazlası insan iş buldu. Ekonomi heyecanla hayata dönmeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.

Gelecek olumlu haberlerden ibaret değil

Tüm bu manşetleri ABD seçimlerinin sonuçlarına bağlamak kolaycı ve yanlış bir bakış açısı olacaktır. Zira Tuchman’a göre borsalardaki pozitif trendin gelecek ay ya da önümüzdeki 6 ayda devam edeceğini düşünmek aptalca olacaktır.

Seçimlere gelindiğindeyse borsaların Eski Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın zaferini sevdiği gözlemlenebiliyor. Ancak ABD Başkanı Donald Trump da dahil olmak üzere birçokları seçim sonuçlarında hile yapıldığını savunmayı sürdürüyor.

Zamanla, eyaletler sayımlarını onaylanacak. Georgia eyaletinde oyların yeniden sayılacak ve ABD Senatosu ocak ayında ikinci tur seçime gidecek. Trump’ın avukatları eyalet çapında oyları yeniden sayarak seçim sonucunu değiştirmeyi hedefleyecek. Başarıya ulaşıp ulaşmayacaklarını sadece zaman gösterecek gibi görünüyor. Ancak genellikle yavaş işleyen ABD mahkemelerinin kamu çıkarları gözetilerek daha hızlı davranması da mümkün.

Tuchman kesin sonuç ortaya çıkıp tarih kitaplarına girene kadar birkaç moral bozucu başlıkla daha karşılaşılabileceği konusunda uyarıyor.

Yatırımcılar için doğru strateji ne?

Bu noktada asıl talihsizliğe neden olan şey birçok yatırımcının politik ve ekonomik bozuklukları yatırımları için bir şey yapmaları gerektiğinin bir işareti olarak görmeleri. Yatırım danışmanlığı şirketi Vanguard Group’un Kurucusu John Bogle en önemli yatırım tavsiyelerini özetlerken, “Hiçbir şey yapmayın, sadece orada bekleyin!” ifadelerini kullanıyor.

Bogle piyasalardaki anlamsız ticaret hacminden şikâyet ederek belirsiz zamanlarda genellikle borsa işlemlerinin hızlandığını belirtti.

Yatırım uzmanı, “Yatırımcıların yılda 32 trilyon dolar civarında yatırım yapmasını destekliyoruz. Hesaplarıma göre sektörde yaptığımız şeyin %99’u insanların birbirleriyle ticaret yaparken sadece aradakilerin kazanması. Bu bir çeşit kaynak israfı” dedi.

Borsalarda volatilite yüksek olabilir. Ancak geçtiğimiz yıla baktığımızda hisse senetlerinin çok dik bir şekilde düştüğünü görmüştük. Bu küresel hisse senetlerinin 1929’dan bu yana gördüğü en hızlı düşüştü. Yine de borsa hızlı bir şekilde toparlandı. Yıllık bazdaki Hisse senetleri ve S&P 500, 12 aylık ortalama getirileri artık pozitif seviyeyi gösteriyor.

Borsaların yılı yukarıda, aşağıda ya da düz bir seyirde bitireceğini şimdiden söylemek imkânsız. Buna karşın yaz boyunca pozisyonunu koruyan yatırımcılar kazandılar. Ancak borsalar düşünce panik yapıp satış verenlerse kararlarından pişmanlık duyuyorlar.

Tuchman manşetlerin niteliğinden bağımsız olarak manşetlere nasıl tepki verileceğinin uzun vadede nasıl bir yatırımcı olunacağına ilişkin en büyük gösterge olacağı konusunda uyarıyor.

Borsalar daha fazla iyi haberle ve daha fazla şok edici manşetle karşılaşabilir. Borsa uzmanı pandeminin ortasındaki yoğun gündemde kötü haberlerin iyi haberlerin önüne geçeceği zamanların da olacağına dikkat çekti.

Goldman Sachs'tan 5 büyük 2021 tahmini

 

Aşı beklentileri küresel piyasalarda olumlu görünümü korudu

 

ABD ve Avrupa vadelilerinde satıcılı seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)