E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakYeni ucuz konut modeli!---

Yeni ucuz konut modeli!

Yeni ucuz konut modeli!
29 Mayıs 2022 - 11:01 borsagundem.com

Fahiş ev ve kira fiyatlarına karşı ilgili bakanlıklar yeni düzenlemeler üzerinde çalışmalara başladı.


Bir yandan sosyal konut üretiminde gaza basılırken bir yandan da farklı modeller geliştiriliyor. Bu modellerden biri de altyapılı arsa satışı olacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Hazine arazilerini vatandaşın kendisi için konut yapması adına uygun şartlarda satışa çıkaracaklarını açıkladı.

Bakan Kurum, "Belki tek parselde kendi evini yapacak ya da talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alınacak. Ankara'da Gölbaşı, İstanbul'da Çatalca, Tuzla ve Başakşehir'de çalışıyoruz" diye konuştu.

1984'te kurulan TOKİ'nin 2002'ye kadar 75 bin konut ürettiğini hatırlatan Bakan Kurum, "2002'den bugüne kadar ise 1 milyon 137 bin konut. Üretmeye de devam ediyoruz. Ağustosta büyük bir sosyal konut kampanyasını Cumhurbaşkanımız açıklayacak. 81 ilde vatandaşı kira öder gibi ev sahibi yapacağız" dedi.

20 YIL VADELİ İŞYERİ SATIŞI

Sabah'taki habere göre; küçük ve orta ölçekli işletmeciler için sanayi tesisleri müjdesi de veren Bakan Kurum, "TOKİ eliyle üretimi istihdamı artırmak için sanayi tesisleri kuracağız. Küçük ve orta ölçekli işletmeci kardeşlerimiz talep örgütlenmesi ile gelen talebe göre yapacağız ve kura yöntemiyle az peşinat 15-20 yıl vadeli satılacak. Bu yıldan itibaren başlanacak" ifadelerini kullandı.

"ÇARESİZ BIRAKMAYIZ"

Tüm sektörlerde vatandaşa destek olacak çalışmalar yapıldığını belirten Bakan Kurum, şöyle devam etti: "Vatandaşı çaresiz bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız. Biz sahada vatandaşın sorunlarını dinleyen bir iktidarız. Konutta, gıdada sorun yaşıyoruz denildiği zaman Cumhurbaşkanımızın talimatıyla hızla çalışma yapılıyor. Gelinen noktada ülkemizde 2 yıl önce konut fazlası var tartışması vardı. O gün yapılan kampanya ile rekor satışlar yapıldı. Bugün de yine konut ihtiyacı olan vatandaş için bir ay önce yeni paket açıklandı. Şimdi de vatandaşın konut almasını kolaylaştıracak, yeni arzın piyasaya çıkmasını sağlayacak çalışmalar yapıyoruz."

TÜFE'NİN ALTINDA KİRA DÜZENLEMESİ

Kira piyasasında yaşanan fahiş artışlara karşı 4 bakanlığın ortak çalıştığını belirten Bakan Murat Kurum, "Evin kira değeri maksimum 20 yıllık rayiç değeri olabilir. Kanun bunu tarif ediyor. Kiraya zam da yıllık TÜFE ortalamasının üzerinde olamaz. 5 yılda bir de sizin kira bedeliniz düşük kaldıysa ev sahibi vatandaş bu sözleşmesini yenileyebilir. Bu duruma uymayan kira sözleşmeleri aslında kanuna uymayan, bazı fırsatçılar var. Kiracılarımız bu durumu mahkemelere taşıyabilir. Böyle bir durum varsa bize de bildirsinler. Her türlü hukuki süreci başlatırız. İşin özeti ev sahibini de huzursuz etmeyecek, kiracımızı da mutlu edecek TÜFE rakamlarının altında bir düzenlemeyi çalışıyoruz" dedi.

ABD'de konut fiyatlarında rekor artış

 

Konut ilan sitelerine düzenli bilgi verme zorunluluğu getiriliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)30 Mayıs 2022 07:40

    Bu ülkede o kötüledikleri kuruk var diyip , ayakkabı yok dedikleri yıllarda. asgari ücretliler kooperatif kuruyordu. kurulan kooperatif ile insanlar ev sahibi oluyordu. Koca koca binalar dikiliyordu. Şimdi hangi babayiğit asgari ücret ile kooperatife giricem ev alacam diyebilir? Ekonomi işte o evreden şuanki bu evreye geldi. İnsanlar asgari ücret ile karnın doyurup, beslenemiyor. Asgari ücret ile otomobil alamıyor, depo dolduramıyor, küçük altın alıp gün yaparak aile fertleri ile toplanamıyor. Sorun analarınıza, bacılarınıza eskiden kaç tane altın günü yaparlar, kaç tane altın gününe girerler, evlerinde kaç misafiri doyurur besler ağırlardı... İşte ekonomi o günlerden bugunlere geldi. ekonomide petrol kuyruğu var diyenler sorsun eskü o günleri yaşayan köylülere, kapı önlerine kaç varil mazot alıp stok ederlerdi köylerde :D Para oldu pul, 

  • Ali29 Mayıs 2022 23:03

    Yaparsa gene bu iktidar yapar. İstanbul nasıl kötü yönetiliyor yaşıyoruz görüyoroz. Kriz dünya genelinde gelen gideni aratıyor

  • Mucise Reis ;)30 Mayıs 2022 07:43

    Bırak milletin kıyafetleri de üzerinde dursun :D Yaptıklarının bedelini millet ödemeye çalışıyor... İstanbul yönetimi ile senin evindeki ekmek, düğünde taktığın küçük altınlari, otomobilinin deposunu doldurduğun benzinler, oturduğu evin kirası, vb ne alaka ? yazıyorsan ilme, bilme, dine, akla , insan mantığına uygun yaz. :D tv programındakiler gibi sallıyorsun ama insanlar bunları soruyor, sorular cevapsız .. o bakımdan ikna sıfır. seçimde sandıkta sert cevap gelecek. 

  • E.g.29 Mayıs 2022 21:57

    BELEDİYE ABD DE OLDUĞU GİBİ SIĞINAK OLARAK TEMELİ ATILMIŞ ARSAYI ABUK/SUBUK RAKAMLAR TALEP ETMEDEN 10 YIL VADE ILE (ÖRN 300-500 TL ARASI) MÜSTAKİL OLARAK LESİNG SİSTEMİNDE OLDUĞU GİBİ KIRAYA VERMELİ VATANDAŞ RUHSAT HARCI ÖDEMEDEN İMKANLARI ÖLCÜSÜNDE 5 YILDA KONUTUNU İNŞA ETMELİ/ETTİRMELİ İNŞAATI BİTIREMEYEN HAKKINI BİR BAŞKASINA DEVREDEBİLMELİ

  • emre29 Mayıs 2022 21:04

    allah belanızı versin 1 milyondan başlıyor ev fiyatları...

  • Bik29 Mayıs 2022 16:41

    İstanbul'da 1+1 evlerin kirası 7 000 ₺ olmuş, asgari ücretli en az 3 çocuğu nerede yapacak!

  • b.kemancı29 Mayıs 2022 16:17

    sayın bakan malesef dediniz gibi olmuyor kira öder gibi girdim 2011de 2015 de devir ettim bir başkasına 300 tl ödeme ile başladım 800 çkıtı bende baktım aç kalacaz devir ettim .deprem sigortası ayrıca konut sigortası aracı banka yapıyor ev vergisi belediye alıyor ya emekliyiz ne ev vergisi diyoruz belediyeye .oda göster tapunu diyor .borç bitince tapu 20 yıl sonra hep oturan haksız hep fakir haksız bezdik canımızdan bilin kira öder gibi değil biliniz.

  • xyz29 Mayıs 2022 15:14

    Bunlardan bir şey olmaz. Şimdiye kadar ne dedilerse millet şapa oturdu. Benim mülkümü kaça verecegime karışacağına milli geliri arttır. Oda betonla olmuyor. Sığ düşüncelerle yönetiliyoruz.

  • Gerçek görüş29 Mayıs 2022 12:51

    Hadi oradan be,millet aldığı evi sana sorup mu kiraya verecek neymis hemde tüfe 'nin altında olacakmiş oh ne güzel kendiniz her şeye%100,200 zam yapın,o kadar halkı düşünüyorsanız kendiniz de benzine tüfe'nin altında zam yapın da görelim. Mayis ayinda tüfe'ye göre artış %36 bir yıllık gerçek enflasyon kac % 100 az değil şunu bilin kiralar yüksek değil halkın aldığı ucretler düşük bu şartlarda en az emekli maaşı ve asgari ücret 8.000 TL olmalı milletin malına mülküne karisacaginiza ücretleri artırın enflasyonu düşürün sayın Bakan.

  • Ahmet Pektaş29 Mayıs 2022 13:03

    Hepsinin altına imza atarım….

  • Hehe29 Mayıs 2022 11:30

    Ulkeyi karis karis sat ulkeyi betona gomup laz irkini zengin et sonra gelmis hala ustun laz irki nasil zengilige devam eder ne geldiyse bu ulkenin basina lazlardan geldi boyle devam ederse turkler ve kurtler gelmeyede devam edecek

  • Hehe diyelim 29 Mayıs 2022 21:12

    Hehe sen karadeniz insanin nereden bileceksin ....findik uretir maliyetine satmak zorunda birakilir dunyanin yuzde 70 ini biz buretiriz ...4 milyon aile findiktan gecinir ama sgksini bile odeyemez...onceden sakaryada tutun dikilirdi giresunda misir carsambada yas sebze rizede tek gecim kaynagi cay ona bile yuzde 70 zam yapildi o bile kurtarmiyor .... bizler yandas veya yalaka degiliz bizler emekciyiz ogren bunu

  • Hehe29 Mayıs 2022 20:18

    Hic yemezler oyle karadenizli muhabbetini kac asker kac polis sehitinuz var hodri meydan hadi acikla yillarca karadenizli sehit diye turkleri kaptiniz yemezler yavrucak yemezler siz devletin kademelrine somurge kurmasaydiniz coktan kacmistiniz

  • Kaçkar KAPLANI29 Mayıs 2022 16:28

    Ah benim aklı kıt vatandaşım. Aklını başına al. Bir bölgeyi ve milleti töhmet altına bırakacak yorum yapma. Karadeniz bölge insanından bahsediyorsun ve bu insanlar bu ülkenin ayakta kalmasını sağlayan demir materyalı gibi insanlardır. Bir kaç kişi korunuyor olabilir ama bu bölge çapında değil, yalakalık çapında ülkenin her bölgesinden bu tip ayrıcalık tanınan insanlar var. Yorumlarınla ırkçılık ve ayrımcılık yapma.

  • Adam29 Mayıs 2022 11:25

    UNGLOBALCOMPACT TÜRKİYE UYE OLANLARİN HİSSE LERİNİ ALİN