E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda duygularınızı nasıl lehinize çevirebilirsiniz?---

Yatırımda duygularınızı nasıl lehinize çevirebilirsiniz?

Yatırımda duygularınızı nasıl lehinize çevirebilirsiniz?
10 Ekim 2023 - 17:18 borsagundem.com

Normal hayatımızda onlarsız yapamayacağımız duygularımız, söz konusu yatırım olduğunda başımıza iş açabiliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırım serüveni, özellikle de yeni başlayanlar için birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Özellikle trader’lar için bu zorlukların başında ‘duygular’ geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasalar ne sonsuza dek yükseldiği ne de sonsuza dek düştüğü için alım satımlarınızda çok dikkatli olmanız gerekiyor. Piyasalarda yaşanan bu sürekli dalgalanma, başarı için yatırımcıların sakin ve soğukkanlı olmasını gerekli kılıyor.

Duygularınızı lehinize çevirmenin yolları

ABD’li yatırımcı Ken Boyd’un New Trader U’da yer alan makalesine göre, yatırımla ilgili en zorlu aşamalardan biri, geleceği bilmenin hiçbir yolunun olmaması olarak kabul ediliyor. Bu durum, özellikle de yeni yatırımcılar için oldukça göz korkutucu olabiliyor. Ancak bazı ipuçları, sezgilerinizi ve duygularınızı kendi lehinize kullanmayı mümkün kılabiliyor. İşte Boyd’un verdiği, alım satımlarınızda duygularınızı nasıl lehinize çevirebileceğinize dair bazı ipuçları…

Pozitif kalın

Yatırımda sakin kalmak ve piyasaya aşırı tepki vermemek gerçekten de önemli bir beceri olarak kabul ediliyor. Bir şeyi ne kadar isteseniz de, işlemlerinizde ne olacağını tahmin etmeniz maalesef mümkün olmuyor. Bu nedenle, işler planlandığı gibi gitmese bile pozitif kalmaya çalışmak gerekiyor. Bu şekilde duygularınızın işlemlerinizi engellememesi daha kolay çözülecek bir sorun haline gelebiliyor.

Daima bir stratejiniz olsun

İster hisse senedi, ister para birimi, ister başka bir yatırım aracıyla işlem yapıyor olun, her zaman sağlam bir planınızın olması gerekiyor. Bundan sonra ne olacağını bilmek imkansız olduğundan, daima olumlu kalmanız ve olayların kısa vadeli doğasına çok fazla odaklanmamanız önem arz ediyor.

Her an ortaya çıkabilecek her tür ters gelişmeyi ise karşı stratejilerinizle alt etmeniz gerekiyor. Strateji size, geleceği öngörememenize rağmen, belirli kurallar dahilinde hareket ederek kararlarınızın nasıl seyredeceğini belirleme imkanı tanıyor. Bu da, kayıplarınızı kontrol etme noktasında işinizi kolaylaştırabiliyor.

Hatalarınızdan ders alın

Bir konuda ne kadar iyi olursanız olsun, bazı hatalar yapmanız kaçınılmazdır. Bir veya iki işlemde başarısız olup kaybettiğinizde, duygularınızın sizi ele geçirmesine izin vermemeniz önemlidir. Bu yüzden işler planladığınız gibi gitmediğinde kendinizi çok fazla hırpalamamanız gerekir. Bunun yerine hatalarınızdan ders almalı ve böylece bir dahaki sefere daha hazırlıklı olmalısınız.

Açık fikirli olun

Yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri de bundan sonra ne olabileceği konusunda açık fikirli olmaktır. Olmayan bir şeye bakıp bunun sonuçta nasıl sonuçlanacağını tahmin etmek elbette oldukça zordur, ancak bu, yatırımcıların işlemlerinde para kaybetmesinin ana nedenlerinden de biridir.

Açık fikirli olarak daha iyi kararlar verebilirsiniz çünkü piyasanın nasıl ilerleyeceğine dair önyargılarınızdan bu sayede kurtulmuş olursunuz. Yatırımda başarılı olmak için duygularınızı olumlu bir şekilde nasıl kullanacağınızı öğrenmelisiniz. Bu, bir dahaki sefere kötü bir işlem sonunda sinirlendiğinizde bu duygularınızla savaşmaya çalışmamanız gerektiği anlamına gelir. Bunun yerine yapmanız gereken, olanlardan dersler çıkarmak için bu olumsuz duyguları kullanarak benzer hataları bir daha yapmamanızı sağlamaktır.

İşlemlerinizden pişmanlık duymayın

Yatırımın yani piyasalarda alım satım yapmanın sizin mesleğiniz olmadığını kendinize daima hatırlatmak çok önemlidir. Belirli bir alım satımın gerçekleşmesini isteyebilirsiniz ancak bu, olayların başlangıçta düşündüğünüz gibi ilerleyeceği anlamına gelmez. O yüzden bu ‘keşke’li cümlelerden ve düşüncelerinden uzak durmaya çalışmanız gerekir çünkü bunlar duygularınızı zedeler.

Yatırımcılar için en önemli şeylerden biri, işlemlerini kişisel algılamamaktır. Bu ilk başta zor görünebilir çünkü alım satım söz konusu olduğunda gerçek parasal sonuçlar söz konusudur ancak yine de alım satımlarınızın sonuçlarını kişisel algılamamayı öğrenmeniz gerekir. Olan bitenle ilgili duygularınızın piyasanın kendisini etkilemediğini bilirseniz, kendinizi alım satım kararlarınızdan daha kolay ayrıştırabilirsiniz.

Disiplini kesinlikle elden bırakmayın

Konu yatırım olduğunda disiplinli kalmak olmazsa olmaz gereklilikten biridir. Pek çok yatırımcının nasıl işlem yapacaklarına dair belirlenmiş bir programları ve planları yoktur. Bu da onları alım satımlarında daha az başarılı kılar çünkü söz konusu yatırımcılar duygularının belirli bir plana bağlı kalmasının önüne geçmesine izin verirler.

Disiplinli olmak, uzun vadede başarılı olmak isteyen her yatırımcının odaklanması gereken temel alanlardan biridir. Belirli bir alım satım planına sahip olmak ve buna bağlı kalmak, yatırımcıların her zaman ne yaptıklarını bilmelerine yardımcı olur. Bu, alım satımlarınızda rakiplerinizin önünde yer almanızı sağlacaktır.

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji

 

'Beklenti teorisi'yle daha doğru yatırım kararları almak mümkün

 

Buffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası

 

Kadın yatırımcılar yeterince risk almıyor

 

Yatırımcılar için büyük soru: Nakit mi, hisse mi?

 

Hangi trade stratejisi size daha uygun?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)