E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımda duygularınızdan nasıl tamamen arınabilirsiniz?---

Yatırımda duygularınızdan nasıl tamamen arınabilirsiniz?

Yatırımda duygularınızdan nasıl tamamen arınabilirsiniz?
25 Ekim 2023 - 17:23 borsagundem.com

Yatırımcıların duygularından tam anlamıyla arınarak alım satım kararları alması gerçekten mümkün mü?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcılar için alım satım serüvenlerin belki de en önemli handikapı duygularına yenik düşmektir. Ancak hislerinizden arınmış şekilde yatırım yapmak bazı şartlar yerine getirildiğinde mümkün olabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar insan oldukları için duygularını yaşamaktan vazgeçemeseler de, alım satımlarında duygularına göre hareket etmekten kaçınabilirler. Duyguları yaşamakla duygularınızın pozisyona giriş ve çıkışlarınızı ve pozisyon boyutlandırmanızı etkilemesine izin vermek iki farklı şey olmalıdır.

Yatırımcılar duyguları nasıl ortadan kaldırır?

ABD'li yatırımcı Steve Burns'ün New Trader U’da yer alan makalesine göre, pek çok yeni yatırımcı, yatırımla ilgili en zor şeyin matematik, araştırma veya alım satım için grafik seçimi olmadığını görecektir. Alım satım ya da bir başka deyişle ‘trading’ sırasında ortaya çıkan duygularla baş etmek, başarısızlığa neden olabilir. Bir yatırıma girme stresinden, kazanan bir pozisyonda elinizdeki kârı kaybetme korkusuna kadar, bu duygularla nasıl başa çıkıldığı, genel yatırım başarısını her şeyden daha fazla belirler.

Duygular, onları ortaya çıktıkları anda kabul ederek, onlara dikkat ederek, ancak dürtülere göre hareket etmeyerek yatırım serüveninin dışında tutulabilir. Duyguları hissetmek normaldir, onlar tehlike habercileridir ve çoğu, kendini korumak için verilen savaş ya da kaçma arzusundan kaynaklanır. Ancak duygularla eyleme geçme arasında bir boşluk olması gerekir. Sinyalleriniz ve sisteminiz tarafından yönlendirilen alım satım kararlarınızı vermek için kullanmanız gereken zihninizdir.

Kronik olarak aşırı stres altındaysanız, kalbiniz çarpıyorsa, bacaklarınız yerinde durmuyorsa veya kontrolünüzü kaybetmiş hissediyorsanız, bu durumda, yatırımınızda ciddi bir sorun var demektir. Ya çok büyük işlem yapıyorsunuz, avantajlı bir sisteminiz yok ya da paraya olan ihtiyacınız sizi rasyonel tutamayacak kadar büyük olabilir. Kendinizi daha yönetilebilir bir sakinlik seviyesine getirmek için sorunu bulmalı ve düzeltmelisiniz.

Duygular olmadan nasıl alım satım yapılır?

Duygular olmadan alım satım yapmak bir iş gibi faaliyet göstermekten geçer. Avantajların lehinize olduğu bir alım satım sisteminiz olduğunu kabul edersek, doğru konum boyutlandırmasını kullanarak ölçülmüş giriş ve çıkış sinyallerinizle avantajınızı sistematik olarak büyütebilirsiniz. Kazançları anlamlı kılmak için yeterince risk alırsınız ancak yönetilemeyecek düzeyde bir strese neden olacak kadar risk almazsınız.

Piyasalarda alım satım planınızı uygulamaya odaklanmalısınız. Sinyaliniz olmadığında hiçbir şey yapmamalısınız. Her gün dürtüsel olarak para kazanmaya çalışmamalı, sabırla kurulumlarınızı ve girişler için iyi bir risk/ödül oranı beklemelisiniz. Kârlı bir alım satım, doğru yaptığınızda ve sisteminizi doğru risk yönetimiyle çalıştırdığınızda sıkıcı bile olabilir.

Alım satım korkumu nasıl yenebilirim?

Korku, acıya veya tehdide neden olması muhtemel bir tehlikenin var olduğu inancından kaynaklanan hoş olmayan bir duygudur. Ticarette bu, finansal bir kayıp tehdidi veya egoya dayalı zihinsel bir korku olabilir. Korku, gelecekte olumsuz bir olayın meydana gelme olasılığına olan inanca dayanır.

Bilinmezlik korkunun temel kaynağıdır. Bilgi ve veriler, ticaret korkusunun bu kısmının üstesinden gelinmesine yardımcı olabilir. Kazanmanın mümkün olduğunu bilmek için başarı öykülerini bilmeniz gerekir. Fiyat hareket sinyallerinin ve geçmiş grafik çalışmalarının geriye dönük test edilmesi, bir sistemin geçmişte nasıl performans gösterdiğini sunabilir ve size sistemin gelecekte çalışma olasılıkları hakkında fikir verebilir.

Kendi ekran sürenize, risk toleransınıza ve piyasa hakkındaki inançlarınıza uygun bir alım satım sistemi geliştirmek, kararlarınızın ve başarısızlık korkusunun üstesinden gelecek bir psikoloji yaratmanızı sağlayabilir. Kazançlarınızın ortalama olarak kayıplarınızdan daha büyük olması gerektiğinden, alım satım sisteminizin olumlu bir beklentiye sahip olması çok önemlidir. Bu, kârsız olma korkusunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.

Her işlem, sonraki 100 işlemden yalnızca biri olacak ve kazansanız da kaybetseniz de büyük bir duygusal olay olmayacak şekilde konumlandırılmalıdır. Bunun için, kaybetme korkunuzu yönetilebilir bir seviyeye indirecek bir boyutta işlem yapmalısınız. Pozisyon boyutlandırma, duygularınızın kadranı gibidir ve eğer ses yükselirse, neden olduğu duygular nedeniyle alım satım planınızı duymanız zor olacaktır.

Alım satım sisteminize olan inancınız ve bir yatırımcı olarak bunu uzun vadede tutarlılık ve disiplinle yürüteceğinize olan güveniniz sayesinde yatırım yapma korkunuzun üstesinden gelebilirsiniz. Başarı ve sistem yürütme deneyimi, zamanla sisteme ve kendinize olan güveninizi geliştirir ve korkularınızı yener.

Buffett’ın veliahtından yatırımcılara uyarı: Gençken risk alın!

 

Yatırımda duygularınızı nasıl lehinize çevirebilirsiniz?

 

ABD resesyona giderken yatırımcılar için 5 strateji

 

Tahvil kralından yatırımcılara kriz stratejisi

 

'Beklenti teorisi'yle daha doğru yatırım kararları almak mümkün

 

Buffett ve Munger’a göre en yaygın 10 yatırımcı hatası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)