E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisYatırımcıların yüzde 99’u neden hep kaybediyor?---

Yatırımcıların yüzde 99’u neden hep kaybediyor?

Yatırımcıların yüzde 99’u neden hep kaybediyor?
29 Eylül 2022 - 15:30 borsagundem.com

Borsada kazanmanın olduğu gibi kaybetmenin de birçok yolu var. Peki yatırımcıların yüzde 99’u neden hep kaybediyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar, yatırımcılar kar ekranlarını paylaştığında gerçekten de oldukça kazançlı ve çekici görünüyor. Yeni yatırımcılar bu kazanç fırsatından normal olarak çok çabuk etkilenebiliyor. Ancak ‘kazanç’ kelimesine çok yakından mercek tutmak gerekiyor çünkü madalyonun öbür yüzünde ‘kayıp’ yazıyor ve bu gizlenmiş kavrama kısa sürede aşina olmanız işten bile olmayabiliyor.

Yatırımcıların alım satım yolculuklarında yapma eğiliminde oldukları ve bu nedenle sonunda mutlaka kaybettikleri bazı hatalar bulunuyor. Bu hataların neredeyse ağız birliği etmişçesine herkes tarafından istikrarlı bir şekilde yapılıyor olması ise herhalde borsaları diğer yatırım araçlarından ayıran en önemli özellik olarak karşımıza çıkıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de elbette her yatırımcı kaybedecek diye bir kural bulunmuyor. Ancak bunun için hatalarınızın neler olduğunu görmeniz ve bu hatalardan ders çıkarmanız gerekiyor. İşte yatırımcıların yüzde 1’lik dilime girmesini engelleyen ve sıklıkla para kaybetmelerine neden olan o hatalar…

Aşırı pozisyon açmak

Aşırı alım satmak yapmak, bir kişinin tek bir günde çok fazla işlem yapmaya çalıştığı bir senaryoya karşılık gelir. Yatırımcılar her düşüşten ve yükselişten yararlanmak ister. Bu, insanların kaybetmek istemediği psikolojik bir özelliktir ve bu tuzağa öncelikli olarak genç yatırımcılar düşer.

Gerekenden daha fazla işlem yaptığınızı anlayana kadar kendinizi bir poisyondan diğerine sürüklenirken bulursunuz. Ayrıca, sermayenizin büyük bir kısmı da aracılık ücretlerine diğer masraflara gider ve bu da sermayenizi düşürür.

Aşırı alım satım sizi sadece kaybeden tarafa götürür çünkü bu durum duygularınızın sizi kontrol etmesine izin verdiğiniz anlamına gelir. Her günün hatta bazıları için her saatin ve dakikanın pozisyon açmak için uygun olmadığını anlamanız ve kabul etmeniz gerekir.

Aşırı alım satım sizi sadece kaybeden tarafa götürür çünkü bu durum duygularınızın sizi kontrol etmesine izin verdiğiniz anlamına gelir.

Uygun risk ödül oranını anlayamamak

Risk ödül oranı, belirli bir kar için alınan riski anlatır. Başka bir deyişle, istenen kazançları elde etmek için ne kadar para kaybetmeye hazırsınız? Uygun risk ödülünü bilmemek, yatırımcıların çoğunun borsada para kaybetme eğiliminin ana nedenidir.

İyi bir yatırımcı her zaman 1:2'den fazla bir risk ödülü ile alım satım yapar. Pozisyona girmeden önce, tüm değerleri iyice yazmanız gerekir. İşler sizin için yanlış gittiğinde kayıplarınızı düşük oranda kesmeyi ve görünüm lehinize gittiğinde kar almanızı mümkün kılan bir plan yapmış olmalısınız.

İyi bir yatırımcı her zaman 1:2'den fazla bir risk ödülü ile alım satım yapar.

Bir sisteme sahip olmamak

Yatırım sistemi, bir yatırımcının kullandığı belirli bir yöntemle ilgilidir. Birçok yatırım sistemi vardır ve her stratejide uzman olmak gerekmez. Bir veya iki tanesine sahip olmak ve fikirlerinizi ve alım satımlarınız üzerinde ince ayar yapmaya devam etmek, kendi yatırım sisteminizi oluşturmanın doğru yoludur.

Sosyal medyayı takip etmek

Yatırımcıların yaptığı en büyük hatalardan biri haberleri ve medyayla ilgili olayları takip etmektir. Borsada hiçbir haber son dakika haberi değildir. Fiyat, haberler çıkmadan önce bile tüm değişiklikleri ve olayla ilgili fiyat hareketlerini hesaba katmış olabilir.

Yüksek beklentiyle hareket etmek

Borsadaki insanların beklentileri genellikle çok yüksek olur, buna kısa yoldan zengin olmak da dahildir. Herkes her alım satımında parasını ikiye katlamak ister. Ancak şunu anlamak gerekir ki, yüksek getiriler son derece yüksek riskle gelir.

Fikir, önce riskinizi yönetmek, sonra getirilerin peşinden gitmek olmalıdır. İşlemlerinizde daima sabırlı olun.

Duygularla hareket etmek

Bir hisse senedinin fiyatı, siz dua ettiğiniz için yükselmez veya düşmez. Psikolojide, insanların önce kararı verdiği ve ardından kararı desteklemek için haber aramaya gittiği ‘onay yanlılığı’ adı verilen bir terim bulunur.

Aksilik ki yatırımcılar genellikle olumsuz haberleri görmezden gelme eğilimindedir ve görüşlerini desteklemek için yalnızca olumlu tarafa odaklanır. Oysa önce haberi anlamalı, hikayenin her iki tarafına da bakmalı ve görüşünüzü seçmelisiniz. Alım satımlarınızla ilgili asla çok duygusal olmayın. Risk oranınızı belirleyin ve alım satımlarınızı bir robot gibi yapın.

Orta derecede risk ve iyi bir temel bilgi ile alım satım yapmak, size yılda yüzde 15 getiri sağlayabilir.

Küçük bir sermayeye sahip olmak

Küçük bir sermaye ile alım satım yapmak kötü bir şey değildir. Aksine, küçük bir sermaye ile yatırımı öğrenmeye başlamanız tavsiye edilen bir durumdur. Böylece öğrenme aşamasında paranızı kaybetseniz bile birikimleriniz etkilenmez. Ancak geçimini sağlamak veya hisse senedi alım satımı yapmak isteyen biriyseniz, yatırım için önemli miktarda ana sermayeye sahip olmanız gerekir.

Yatırımcı ve girişimci Sahil Bloom’un notlarından derlenen bu yazı, özellikle yatırım hayatına yeni başlayanların çabuk pes etmesinin önüne geçmeyi de amaçlıyor. Hata yapmanın değil, hatalardan ders almamanın önemli olduğu borsalarda, uzun soluklu bir hikayeye sahip olmak için ‘öğrenmek’ gerekiyor. Bunu başardığınız takdirde stresten uzak bir yatırım serüvenine yelken açabilirsiniz. Unutmayın, orta derecede risk ve iyi bir temel bilgi ile alım satım yapmak, size yılda yüzde 15 getiri sağlayabilir.

Z kuşağı için yatırıma başlamanın tam zamanı olabilir

 

Warren Buffett’tan yatırım tüyoları

 

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • lodos 31 Ocak 2023 11:18

    ucuz kağıt kaldımı ki borsada dahada çıksın bırakın dinlenin ufak yatrımcı ...hükümet değişmeden mama yok bizlere....

  • Haydar Hulk 01 Ekim 2022 23:49

    Basına sızdığı kadarıyla borsa bir avuç hırsız ve beyaz yakalı tarafından yönlendirildiği, yatırım yerine kumarhane mantığı ile yönetildiği yapanın yanına kar kaldığı hileli yollardan 100 milyon kazanana 3-5 milyon ceza ve kağıt üzerinde işlem yasağı getirildiği için olabilirmi.Ahlak ve onur yoksunları.

  • Ali kemal30 Eylül 2022 18:24

    ne zaman vurgunculuktan yatirimci bakış açısına geçilir o zaman kazanılır.2 kuruş çarpınca herkes borsacı .batınca borsa kumar :))))

  • Kaçkar KAPLANI30 Eylül 2022 09:54

    Hiç kimse bir malı alp erkek evladı gibi evine saklamaz. Alınan mal uygun kar görülünce satılır, çünkü hiç bir kalkan kalktığı yerde durmaz, fırsatını bulunca iner. Hiç bir tüccar da aldığı malı uygun fiyat verilince satmıyorum demez çünkü o malı satmalı ki yerine yenisini koyabilsin. 

  • Mucise Reis : )30 Eylül 2022 09:28

      Düşen piyasadada -Çıkan piyasada da ana param hep yerinde durdu.... Düşüşdede, çıkışdada kazanmak mümkün.  Hele çıkışda kazanmak daha kolay ne alırsan çıkıyor :D o dönemlerde borsaya girenler şuan zararda malesef... Etrafda kaybedenler hep olacak. kazananlarda olacak. Bu neden böyle oluyor ? Alım, satımlar bir strateji ve planla olunca olur. global piyasada bazı kurgular ve bağlantıları keşfediyor insan... sonra globalde olan bir olayın yatırım yaptığın ekstrümana etkisi otomatıkman oluşuyor zihinde. bir olay ve sonucunu kestirebiliyorusun. Sepet yapıyorsun. çünkü bazen ummadığın sepeteki x yükseliyor ve sana nefes aldıran bir  ortam yapıyor. Bazen çok güvendiğin x seni beklettiriyor. stratejınde bunlar önemli. İstanbul fetih edilirken askeri strateji ve plan vardı. borsada böyle adım adım ve adım ilerlemelisin. Hedeflerine, birden bayrak dikemezsin o surlara 1 dakikada. dev ordun , paran olsada....

  • Ta te29 Eylül 2022 20:04

    Yılda 100/12 i zaten bankalar veriyor delimi miktiki borsaya girsin ozaman

  • Süleyman hayri02 Mart 2024 00:31

    Yüzde 12 Amerikan piyasası içindir. Abd enflasyonunun 3 katı kazanç demektir. Yani dolar bazlı getiri kastediliyor.

  • Mantık29 Eylül 2022 19:59

    Konu son derece net?  Suyun başına geçip akla hayale gelmeyen maniplasyonlar yapan para sahipleri hiç bir zaman hesap vereceğini düşünmez!  Daha doğrusu legal olanı helal sanıyor düşük karakter. Bir de bu saatten sonra robotlara ve yapay zekaya karşı her türlü psikolojik ortam baskısını da hesaba katarsanız küçük yatırımcı sadece risk alabileceği miktar kadar alım satım yapmalıdır.  Bu kadar da olmaz denileni hep ve daima yaparlar bu paraya tapan karakterler.  

  • ali29 Eylül 2022 19:19

    yandaş borsasında al sat yapmak kaybettirir

  • Vay29 Eylül 2022 18:34

    Turkiye borsasi anca anlttiginiz gibidir, basi bos olunca at oynatan cok olur boyle spk denen bisey vardi eskiden simdi karanlik isler pesine düşmüş haber okuyorsaniz sermaye artirimini onalylarim ama amasini siz yorumlayin artik, alayi hirsizliga dönüşmüş

  • Borsacı mülayim 29 Eylül 2022 16:26

    Yatırımcıların %1 ve i yabancı spekeletorler hep kazanıyor onuda dip not olarak ekleseydiniz

  • fuat29 Eylül 2022 15:54

    Yatırımcıların yüzde 99’u neden hep kaybediyor?cunki , yatirimcilarin bir cogu borsa yi kumarhaneler ile karistiriyorlar , adi ustunde yatirim , 10 dakka bir , bir saat alti saat iki gun uc gun , bir sirkete yatirim olurmu , ee oluyor bir kazaniyor uc kaybediyor sonuc zarar , geregi gibi davranilmassa kaybetmeye amhkumlar , bir sirkete ortak oluyorsun hissesini alinca 1o dakkaligina sirkete ortakmi olunur yaw :)) neyse kumari seven kumarhaneye !!