E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın---

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın
19 Eylül 2022 - 17:36 borsagundem.com

Wall Street’te borsanın yönüne ilişkin tahminler genellikle yanılgılar barındırır. En iyi yaklaşım, analistlerin söylediklerini dinlemenin yanı sıra bağımsız olarak bir strateji geliştirmekten geçer.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street'in borsanın yönüne ilişkin tahminleri yanlış olabiliyor ve bu da yatırımcıların zor duruma düşmesine neden olabiliyor. Bu yanlışlar bazen fazlasıyla yanlış olabildiği gibi bazen ise çok hasar bırakmayan hatalı tahminlerden öteye geçmiyor. Yine de yatırımcıların, Wall Street analistlerini dinleseler de kendi stratejilerine uygun yatırımlar yapmayı ihmal etmemesi gerekiyor.

MarketWatch’tan Mark Hulbert, “Tahminler zordur, özellikle de gelecekle ilgili olanlar” diyerek, Wall Street analistlerinin de yanılabileceklerini ironik bir göndermeyle vurguluyor.

Şirketler alay konusu olabiliyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu ünlü alıntıyı, farklı sınıflardan varlıkların uzun vadeli getirilerini tahmin ederken Wall Street analistlerinin ve araştırma firmalarının geçmiş kayıtlarına ilişkin yakın tarihli bir çalışma ile hatırlıyor. Alıntı ise Danimarkalı fizikçi Niels Bohr'dan.

Bu firmalar, tahminlerini her güncellediklerinde doğal olarak bu basının ilgisini çekiyor ve çok fazla tartışma için malzeme çıkmış oluyor. Bu firmalardan biri de Boston merkezli yatırım firması GMO.

GMO, yayınladığı son tahminlere göre, ABD’de büyük ölçekli hisse senetlerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde enflasyona göre düzeltilmiş terimlerle yıllık yüzde 2,2'lik bir kayıp üretmesini beklediğini belirtiyor. Buna karşılık, gelişmekte olan piyasalardaki değerli hisse senetlerinin enflasyonu yıllık bazda yüzde 8,5'u geçeceği tahmin edilirken, ABD tahvillerinin enflasyona göre düzeltilmiş getirisinin yıllık yüzde 2,4 negatif olacağı öngörülüyor.

GMO, son on yılda piyasalara dair düşüş öngörülerine sahip bir şirket olarak, kasıtlı şekilde konu ediliyor. Şirketin bu yılki ayı piyasasıyla eleştirilerin bir kısmını yumuşatmış olsa da, yine de sorgulamalardan ve alaydan payını aldığı gözleniyor. Ancak, yeni yayınlanmış bir araştırmaya göre, GMO, yanlış öngörüler üretmekte pek de yalnız sayılmaz.

Tahminlerin başarı oranı oldukça düşük

“Sermaye piyasası varsayımları ne kadar doğrudur ve bunları nasıl kullanmalıyız?” başlıklı çalışma, daha önce Aon'da (İngiliz Amerikan ortaklığına sahip finansal hizmetler firması) baş yatırım görevlisi olarak görev yapan Yatırım Danışmanı Mike Sebastian tarafından yürütülüyor.

Sebastian, 2012 yılında 17 firmadan tahmini varlık sınıfı getirilerini derleyerek bu tahminleri sonraki on yılda gerçekte olan verilerle karşılaştırarak bir sonuca ulaşıyor. Sebastian'ın analiz ettiği 15 varlık sınıfının 14'ü için, dahil oldukları sınıfın gerçekteki on yıllık getirisi, yapılan tahminlerin alt ve üst sınırlarının dışında gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle, varlık sınıfı ya en iyimser firmanın 2012 tahminini bile aşan bir getiri üretiyor ya da en kötümser firmanın tahmini getirisinden bile daha kötü bir performans sergiliyor.

Gerçek on yıllık getirisi tahmin edilen aralıkta olan tek varlık sınıfı ise ABD dışı gelişmiş ülke varlıklarında oluyor. On yıllık fiili yıllık getirisi yüzde 6,2 olan gelişmiş ülke hisse senetleri, 2012 yılında yıllık yüzde 6,0 olan en kötümser tahminden biraz daha iyi sonuç vererek en azından yaklaşık bir tahminde bulunulmuş olduğunu kanıtlıyor.

Piyasa tahmin edilemez

Bu sonuçların yıkıcı olduğu sonucuna varmak kolay olurdu. Ancak bir röportajda Sebastian, sermaye piyasası varsayımları ve tahminlerinin sanıldığı gibi değersiz olmadığını vurguluyor. Ancak sonuçlar, bunların gelecekten haber veren bir müjde olarak alınmaması gerektiğini gösteriyor.

Tahminler yanlış olsa da Sebastian’ın uygun olacağını düşündüğü değerli bir yaklaşımı bulunuyor. O da öngörülen varlık tahsisinizden nadiren sapmanız ve bunu yaptığınızda da aşırıya kaçmamanız. Bu nadir durumlarda, yani sapma yaptığınızda ise bunu yalnızca Wall Street analistlerinin öngörülerinin sadece biraz temelsiz değil, aynı zamanda son derece yanlış olduğuna dair güçlü bir inancınız olduğu için yapmalısınız. Düşük inançlı önseziler, hamlelerinizde değişiklik yapmak için yeterli sebep olamaz. Çeşitli araştırma firmalarının ortalama tahminleri, minimum-maksimum aralıklarıyla birlikte, Wall Street’in fikir birliğinin ne olduğunu bilmemize yardımcı olacaktır.

Buradan çıkarılması gereken ders, daha iyi bir araştırma ve yatırım danışmanlığı firması bulmak değil. Bu firmaların analistleri, yatırım alanında bulabileceğiniz en iyi ve en parlak insanlar arasında yer alıyor ve kusursuz bir eğitim ve piyasa tecrübesine sahipler. Ve yine de bazen yanlış yapabiliyorlar; tek sorun, bu ‘bazen’ bazı zamanlarda ‘fazla sık’ olabiliyor.

Küresel ayı piyasasında yatırımcıların yol haritası

 

Bankalarda düşüş yaşanırken yatırımcı hangi hisseleri seçti?

 

Küçük yatırımcı için borsada kazanmanın ipuçları

 

Resesyondan endişesine karşı güvenli yatırımın sırları

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)