E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcıların yeni stratejisi borsa yatırım fonları---

Yatırımcıların yeni stratejisi borsa yatırım fonları

Yatırımcıların yeni stratejisi borsa yatırım fonları
07 Mayıs 2021 - 10:46 borsagundem.com

Yatırımcılar borsa yatırım fonlarının çeyrek sonlarında gerçekleştirdiği portföy düzenlemelerinden nasıl kar sağlayabilir?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ARK Innovation gibi tematik borsa yatırım fonları (ETF) giderek popülerleşiyor ve sürdürülebilir (ESG) fonlardan, bulut bilişime ve blockchain’e birçok alanı kapsıyor. Yatırımcılar tematik ETF’lere doğrudan yatırım yapabilir ya da ETF’lerin portföylerinde temel şirket verileri güçlü olan hisseleri seçip bireysel olarak da satın alabilirler. Bu durumun sağladığı getiri avantajı ise eşit ağırlıklı ETF’lerin toplu olarak portföylerini yeniden dengelediği dönemlerde öne çıkıyor.

Eşit ağırlıklı borsa yatırım fonları piyasalardaki özel sektörlere odaklandığı için çekici olabilir. Ancak ekonominin yüksek performans gösterme ihtimali en yüksek olan alanını kapsayan ETF’yi seçmek yerine başarılı yatırımcılar tematik ETF’lerin en güçlü hisselerini araştırabilirler. Bu strateji ise yatırımcılara hem ETF’lerin benzersiz yapısını hem de piyasaların algoritmalarını kendi avantajları haline getirme imkanı tanıyor ve yüksek getiri ihtimalini yükseltiyor.

ETF yapısı açısından, eşit ağırlıklı ETF’ler düzenli aralıklarla portföy düzenlemesine gidiyor. Portföy dağılımlarındaki düzenlemeler ise genellikle çeyrek bazında gerçekleşiyor. Fonda düzenlemeye gidilecek tarih ise fon yöneticileri tarafından belirtiliyor. Örneğin Invesco Solar ETF’nin TAN isimli fonunda son düzenleme 30 Mart tarihinde gerçekleşti ve beraberinde portföyündeki bazı hisseleri satarak, önemli ölçüde hisse alımı görüldü.

Mart ayı sonunda Invesco Solar’da portföy düzenlemesi gerçekleştiğinde hedefteki hisseler Enphase Energy, Solar Edge Technologies ve Daqo New Energy oldu. Bu hisseler ilk çeyrekte yüksek getiri sağladı ve ETF piyasaların hızına yetişmek için bu hisselerdeki ağırlıklarını artırmak zorunda kaldı. Örneğin borsagundem.com'un derlemesine göre, 29 Mart’ta düzenleme öncesinde Solar Edge 257 dolardan işlem görüyordu, 1 Nisan’da düzenleme sonrasında hisse fiyatı 295 dolara yükseldi.

Aynı dönemde Enphase 141 dolardan 169 dolara yükselirken, Daqo hisseleri 62 dolardan 78 dolara çıktı. ETF’lerin bu yatırımlarından kar sağlamak isteyen bireysel yatırımcılar, seçtikleri bir ETF’nin portföyünde öne çıkan üç ila beş hisseyi yeniden düzenleme tarihinden 10 gün önce pozisyonlarına ekleyebilir. Hisseleri seçerken önemli olan unsur yalnızca fiyat değil.

Şirketlerin temel verileri de önemli çünkü ETF düzenlemeleri nedeniyle yapılan alımlar hisse fiyatında değişim gerçekleştirmediği takdirde, gelecekte potansiyel sağlayacak hisselere yatırım yapılmalı. Navellier&Associates kurucusu Louis Navellier’nin Market Watch’ta kaleme aldığı yazıda, yatırımcıların piyasa değeri en az 2 milyar dolar olan ve yüksek likidite seviyelerine sahip şirketlere yönelmesi önerildi.

Bu stratejide önemli olan bir başka unsur da fon portföylerinde yeniden düzenlemelere tepki veren algoritmaların momentumu yükseltebilecek olması. Yatırım algoritmaları hisse alım satımlarında önceden belirlenmiş kurallardır. Bu kurallar emir akışına karşı oldukça hassasiyet gösterir. Bu da ETF’ler momentum hisselerini satın alırken, algoritmaların da benzer tepkiler göstereceği anlamına geliyor.

Yatırımcıların algoritmaları kendi avantajı haline getirmek için böyle bir strateji izlemesi oldukça şaşırtıcı görünebilir. Ancak yatırım kararlarında teknik analizleri de göz önünde bulundurmak isteyen yatırımcılar, MAPSignals Big Money Index’i takip edebilir. Bu endeks hisselerde kurumsal yatırımcıların hareketlerini izliyor ve piyasa genelinde al-sat sinyalleri veriyor.

Big Money Index’in kurucu ortağı Jason Bodner, kurumsal yatırımcıların para akışlarının ETF düzenlemesine yönelik stratejiler için güçlü bir temel oluşturabileceğini söylüyor. Bodner, “temel veriler ve portföy düzenleme hareketleri fırsat sinyalleri verse de kurumsal yatırımcıların tercih etmediği hisselerden kaçınırım” dedi. Portföylerde düzenlemeler her 90 günde bir yapıldığı için bu stratejinin ön hazırlığını gerçekleştirme konusunda oldukça iyi bir fırsat var.

Peki piyasa algoritmaları neden bu fırsatı kullanmıyor? Bu sorunun cevabının bir kısmı, algoritmaların işlem aktivitesi gerçekleştiğinde tepki veriyor olması. Ancak algoritmalar gerçekleşmesi beklenen işlemlere tepki vermiyor. Birçok teknik gösterge neredeyse gerçek zamanlı olarak algoritmik alımları tetikliyor. 90 gün ise algoritmalar için neredeyse sonsuzluk kadar uzun. Navallier’e göre bu strateji ETF’lerin 2000’lerde ortaya çıkışından bu yana işe yarıyor.

Risk iştahı pozitif ile emtia fiyatlarındaki yükselişle besleniyor

 

Yabancıların portföyündeki hisse senetleri

 

Vadelilerde yükseliş sürüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)