E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar, son çeyrek bilançolarını bekliyor---

Yatırımcılar, son çeyrek bilançolarını bekliyor

Yatırımcılar, son çeyrek bilançolarını bekliyor
14 Ocak 2023 - 08:28 borsagundem.com

Borsa İstanbul, son zamanlarda yatırımcılar için adeta tahterevalliye döndü. 2022'nin son çeyrek bilançolarına ve genel seçime yaklaştığımız bu aylarda hisse üzerinde durup uzun vadeli analiz yapmak yatırımcılar için daha kârlı bir senaryo oluşturabilir

Geçen hafta her şey bahane, yeni pozisyonlar şahane sonucuna varan bir borsa türbülansı yaşandı. Bazı satışlar sert dalgalanmalara yol açarken Barış Erkaya'nın Ekonomim'deki yazısına göre borsada uzun vadeli planlar yapmak, analizleri tek tek incelemek acı çekmemenin tek yolu olarak gözüküyor.

Tahterevalli. Borsa İstanbul için son birkaç haftayı tanımlayabilecek en güzel tabir gibi görünüyor. Aynı seans içerisinde yüzde 2-3 yükselişle açılıp iki defa devre kesebilecek kadar düşen, gün içinde önce yüzde 3-5 yukarı açıp, seans ortasında yüzde 4-5 aşağı düşüp, seans sonunda yüzde 4-5 yukarıda kapatan bir borsa için ne kadar farklı bir tanım bulunabilir ki. Fakat seansı anbean takip edenler, takasları, portföy hareketlerini yakından izleyenler için bir süre sonra bu gün içindeki yüzde 15’e varan dalgalanmalar da anlam kazanmaya başladı.

Elbette her dalgalanmanın veya sert kar realizasyonlarının bir bahanesi vardır. Geçen hafta siyaset bu bahaneler arasına girdi. Fakat satışların ardından alınan pozisyonlara bakılınca bunların sadece bir bahane olduğunu anlamak çok da uzun sürmedi.

Aracı kurumların rolü büyük

Yani diğer her şey bahane, yeni pozisyonlar şahane sonucuna varan bir borsa türbülansı yaşadık. Şimdi gelin biraz olan bitene daha derinden bakalım. Borsadaki düşüşler sırasında özellikle birkaç yabancı aracı kurumun bazı BİST-30 hisse senetlerinde gelen satışları karşıladığını gördük. Çoğunlukla istatistiksel arbitraj özellikli, robot işlemlerin yoğun olduğu bazı aracı kurumlardan gelen satışların ise sert dalgalanmalarda başrolü oynadığı dikkat çekti.

Tercihler değişiyor

Buna paralel olan da zaten yatırım fonlarındaki hisse senedi pozisyonlarındaki değişimlerdi. Özellikle hisse senetlerinde uzun pozisyon açan yine istatistiksel arbitraj fonlarının bu pozisyonlarının beşte birine kadar gerilediği gözlerden kaçmadı. Genel itibariyle yatırımcıların, 2022’de enflasyon koruması konusunda rakipsiz kaldığı tartışma götürmez olan Hisse senedi piyasasına alternatifler görmeye başladığını da yine fonların portföy değişimlerinde izledik. Hisse senedi yoğun veya hisse senedi portföyü yüksek serbest fonlarda satışa geçen yatırımcıların talep ettiği nakdi karşılayabilmek için fonların aynı oranda hisse satışı yapmasının piyasadaki satışları derinleştirdiğinin de altını çizelim. Buradan çıkan yatırımcıların hızla emtia, yabancı hisse fonları gibi fonlara dönüşünü de gördük.

Fakat bu düşüşleri derinleştiren satışlara karşılık, yeni pozisyon açan fonlar ve portföy gücü yüksek yatırımcıların gelen satışları Perşembe gününden itibaren aynı sertlikte karşılaması da endeksteki düzeltmeyi en azından şimdilik stabil bir noktaya taşımış görünüyor.

RİSKLERİN ARTACAĞI GÜNLER YAKIN!

Son alımlarda özellikle endeks üzerinde ağırlığı yüksek BİST-30 ve yavaş yavaş gündemimize girecek olan 2022 son çeyrek bilançolarında beklentisi yüksek hisse senedine geçişler çarpıcı şekilde öne çıktı. Ve daha da ötesinde özellikle mayıs ayına odaklı temettü beklentili hisselerde yeni pozisyon alımlarını net şekilde görmeye başladık. Bu da artık bilanço gündemine girdiğimiz anlamına geliyor. İşte bu nokta çok ama çok kritik. Çünkü 2022’deki yüksek karlılık ve yüksek ciro büyümesi dönemi birçok sektörde dördüncü çeyrek bilançolarıyla sona erecek. Ve hemen arkasından da yatırımcının çok dikkatli olması gereken günler başlayacak. Çünkü yüksek baz etkisi nedeniyle 2023’ün ilk çeyrek bilançolarında muhtemelen çok sayıda şirketin aynı cirolara ve kârlılıklara ulaşamayacağını göreceğiz. Bu da hisse portföylerinde değişimler anlamına gelecek. Üstelik 2023 ilk çeyrek bilançolarına yönelik beklentilerin satın alınması ve satılması tam da seçim sürecine denk geliyor. Yine risk yaratan bir diğer nokta da altın ve gümüş gibi emtialarda ve mevduat faizlerinde yaşanabilecek güçlü yükselişlerin borsadan çıkışları tetikleme olasılığı. İlerleyen günlerde bu nedenle endekse bel bağlamaktan uzak durup, Hisse senetleriyle ilgili analiz raporlarını en ince ayrıntısına kadar inceleyip hisse bazlı seçimlerle uzun vadeli planlar yapmak, borsada bu yıl acı çekmemenin tek yolu gibi görünüyor.

Avrupa borsaları haftanın son işlem gününde yükseldi

Borsa günü yükselişle tamamladı

Yerli yatırımcıların hisse senedi varlıklarında rekor artış

NYSE haftanın son işlem gününü yükselişle kapattı

Fed yetkilisinden faiz artırımında yavaşlama sinyali

ABD Hazine Bakanı Yellen’dan ‘olağanüstü önlem’ uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YILDIRIM14 Ocak 2023 11:20

    Bunlara asla inanmam.Kripto paralarda 19.12.2021 re 1165 $  aldım buğün  1555 $ oldu.kısa zamanda 390 $ kar ettim.100 000 $ 3.334 $ kar ettim.

  • Küçük yatırımcı 15 Ocak 2023 12:41

    Parası alın teri olan küçük yat. Kardeşim kripto dan uzak durun BIST den uzun vadeli, derinliği olan, spekülatif olmayan çok iyi firmalara uzun vadeli yatırım yapmak daha mantıklıdır. Yada başım ağrımasın diyorsan.BES iyidir yüzde 30 devlet katkısı var. Başka bir yatırım fonlarıda uzun vade iyidir.

  • x14 Ocak 2023 18:07

    kiripto inna minnahun racuhun öldu artik sizlere omur arkasi bos fisi cektikleri an parani alacak yer bulamassin

  • GERÇEKLER14 Ocak 2023 16:48

    Peki 50 Bin Dolarlardan buralara kadar çakılan kriptolar. Kar payı temettü karşılığı olmadan yok olan Trilyon Dolarlar. Milleti kripto batak hanesine çekmeyin. ytd.