E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıYatırımcılar için yeni güvenli liman sterlin mi?---

Yatırımcılar için yeni güvenli liman sterlin mi?

Yatırımcılar için yeni güvenli liman sterlin mi?
29 Şubat 2024 - 17:07 borsagundem.com

Geçen yılki yaldızlı tahvil krizi sonucu gözden düşen sterlin varlıkları Bloomberg yazarı Marcus Ashworth’e göre yatırımcılar için yeniden cazip bir seçenek olarak öne çıkıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de 18 ay önceki tahvil krizinin hatıraları yavaş yavaş yatırımcıların hafızasından silinirken ada ülkesindeki varlıklar yatırımcılar için cazip görünmeye başladı. Bloomberg yazarı Marcus Ashworth sterlin varlıklarının sadece ucuz gözükmediğini aynı zamanda yüksek performans da gösterebileceğini belirtiyor.

Ashworth’e göre sterlin varlıkları için en önemli avantaj, reel yaldızlı tahvil getirilerinin enflasyona göre ayarlandıktan sonra Küresel Finans Krizi’nden bu yana ilk kez keskin bir biçimde pozitife dönmeye yakın olması. İngiltere’nin 10 yıllık yaldızlı tahvil faizleri son üç ayın en yüksek seviyesine yakın ve getiriler Almanya, Fransa, İtalya ve hatta Yunanistan tahvillerinin üzerinde.

Geçen hafta yayınlanan bir JPMorgan kurumsal yatırımcı anketi, yatırımcıların İngiliz tahvil fonlarına ilişkin son on yılın en iyimser konumunda olduklarını ve %84’ten fazlasının net uzun vadeli pozisyona sahip olduğunu gösterdi. JPMorgan’ın ABD Hazinesi tahvil müşterileri arasında yaptığı ankette ise yatırımcıların 2011’den bu yana en fazla oranda nötr pozisyonu tercih ettiğini gösteriyor.

Amerikalı yatırımcılar da çeşitlendirme için denizaşırı ülkelere bakma eğiliminde olabilir. Bank of America’nın şubat ayı anketine göre küresel tahvil fonlarına yönelik yatırım akışları 16 hafta boyunca art arda rekor düzeyde yükseldi. Ashworth’e göre pandemiden bu yana popüler bir ticaret olan dolar varlıklarına konumlanmanın alternatiflerini düşünüyor olabilir.

Amortisman öncesi yaldızlı tahvil arzlarının bu yıl yaklaşık %10 artarak 260 milyar sterline yükselmesi muhtemel görülüyor. İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) 735 milyar sterlinlik varlık alımlarını vade sonrası yeniden yatırıma dönüştürmemesi ve bazı uzun vadeli tahvilleri aktif olarak satması, İngiltere tahvil getirilerinin nispeten yüksek kalmasının geçerli nedenleri arasında. Ancak Eylül 2022'deki yaldızlı tahvil krizinin bıraktığı izler, İngiliz hükümetinin herhangi bir biçimde piyasaları etkileyecek bir müdahalede bulunmasını engelliyor. İngiliz hükümetinin finanse edilmemiş bir vergi indirimleri programına girişmeye teşebbüs etme olasılığını düşürüyor.

Sterlin şirket tahvillerinin kâr marjları euro cinsinden şirket tahvillerinin kâr marjlarından daha geniş konumda ve aynı zamanda ABD muadillerine göre de tercih edilebiliyor. Yabancı kurumsal ihraççılar, sterlin cinsinden tahvil ihraç etmek için artan yatırımcı iştahından yararlanıyor ve bu yıl şimdiye kadar toplam 48 yeni anlaşma ile 32 milyar sterlin topladı. Özellikle, Alman emlak şirketi Vonovia, ocak ayında ilk sterlin tahvili için son derece güçlü bir talep aldı. İngiltere emeklilik fonları da sterlin kredileri için yerel bir destek rüzgarı sağlıyor. Bu satın alma araçları, devlet tahvillerine kıyasla şirket tahvillerinin sunduğu daha yüksek getirileri destekliyor.

Sterlin varlıkları son yıllarda daha iyi performans gösterme yolunda pek bir şey sunmasa da İngiltere başka bölgelere kıyasla öngörülebilir şekilde olumlu getiriler vadetmesiyle yeniden cazip bir seçenek olarak öne çıkıyor. İngiltere 2023'ün ikinci yarısında resesyona girdi, ancak bu yıl için beklentiler biraz daha olumlu. Alman emlak piyasasındaki stres, Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisini sekteye uğratırken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) büyümeyi teşvik etmekten çok enflasyonu düşürme konusunda endişeli olmaya devam ediyor. Bu kombinasyon, Euro Bölgesi devlet tahvillerindeki bazı yatırımların başka yönlere kaymasını teşvik edebilir.

Dahası, sterlin bu yıl güçlü dolar karşısında en güçlü majör para birimi olarak kalabildi. Bloomberg Intelligence G10 Baş Döviz Stratejisti Audrey Childe-Freeman, sterlinin şu anda yaklaşık 1,26 dolardan fiyatlandığını ancak 1,30 ila 1,35 dolar aralığına yükselmesinin beklendiğini belirtiyor.

İngiltere borsalarındaki yatırımcılar geçen yılı kayıpla geçirdiler. Ancak mevcut tablo hisse senetlerinin pahalı görünmediği anlamına da geliyor. FTSE 100 Endeksi, S&P 500 Endeksi'nin yarısından daha az, 10 kat fiyat-bilanço (F/K) oranında; defter değeri bazında ise, ABD endeksinin değerlemesinin üçte birinden biraz fazla seviyede işlem görüyor. Ayrıca, Singapur merkezli hızlı moda perakendecisi Shein'in Londra'da listelenmeyi düşündüğü açıklaması, İngiltere borsasının öldüğüne dair söylentiler abartılı gösteriyor. 90 milyar dolarlık tartışmalı bir değerle halka arz olacak Shein, Londra borsası için bir rekora imza atacak.

İngiltere'nin ekonomik zemini giderek daha iyi huylu hale geliyor. Büyümenin önümüzdeki çeyreklerde mütevazı da olsa toparlanması bekleniyor. İngiltere'de enflasyonun, enerji fiyatlarının düşmesi ve mağaza fiyatları enflasyonunun hızla düşmesiyle nisan ayından itibaren BOE'nin %2'lik hedefinin altına düşmesi bekleniyor. Bloomberg Economics, tüketici fiyat artışlarının bu yılın büyük bölümünde zayıf kalmasını bekliyor.

İngiltere borsası ucuz görünüyor, devlet tahvilleri %4'ten fazla getiri sunuyor, yüksek kaliteli şirket tahvilleri getirilerindeki mevcut oran %5'in üzerinde mevcut ve sterlin gibi görünüyor. Ashworth’e göre sterlin varlıkları, merkez bankalarının bu yıl içinde faiz oranlarını düşürmeye başlamasını beklemek için düşük stresli bir seçenek sunuyor. Borsa yazarı küresel yatırımcıların portföylerini yeniden gözden geçirmeleri gerekeceğini de belirtiyor.

Fed'in takip ettiği PCE verisi beklentilere paralel arttı

 

Yapay zeka rallisini korku mu yönlendiriyor?

 

Wall Street’te ’luk düzeltme yaklaşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)