E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar gelecek hafta borsaları bekleyen tehlikeye odaklandı---

Yatırımcılar gelecek hafta borsaları bekleyen tehlikeye odaklandı

Yatırımcılar gelecek hafta borsaları bekleyen tehlikeye odaklandı
20 Aralık 2023 - 10:21 borsagundem.com

ABD borsalarında gelecek yıl olumlu bir seyir beklense de uzmanlar, bazı risklerin olası bir yükselişe engel olabileceği görüşünde. Bunun ilk işaretlerinin ise gelecek hafta görülmesi bekleniyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in güvercin mesajının ardından borsalar yeniden yükselişe geçti. Dow Jones rekor seviyelere yükselirken uzmanlar Fed kaynaklı olası risklerin gelecek yıl hisse senedi piyasalarına olumsuz etki edebileceğini düşünüyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 yılında borsa için en büyük tehlikenin Fed'den gelecek likidite şoku olabileceği düşünülüyor. Bunun ilk sinyallerinin ise gelecek hafta gelmesi bekleniyor.

Likidite krizi olasılığı

Marketsinsider’dan Matthew Fox’un haberine göre, Ned Davis Research (NDR), paylaştığı notta, borsa 2023'ü kapatmak üzere tüm zamanların en yüksek seviyelerine çıkarken 2024'te hâlâ gizlenen büyük bir tehlike olduğunun altını çiziyor ve bunun, Fed'in bilançosunun ayda yaklaşık 100 milyar dolar seviyesinde küçülmesi olduğunu söylüyor. Bunun, Hazine ihraçlarının yüksek kalması nedeniyle bir likidite krizini tetikleyebileceğinden endişe ediliyor. NDR, “2024 yılı için en büyük makro risklerden biri Fed'in bilançosunun küçültülmesi veya niceliksel sıkılaştırmanın devam etmesidir” uyarısında bulunuyor.

NDR'ye göre, Fed, şu ana kadar bilançosunu 2022 yılındaki 9 trilyon dolarlık zirve seviyesinden yaklaşık 1,3 trilyon aşağı çekmiş durumda. Ancak bu azalmanın büyük kısmı, Fed'in ters repo aracının kullanımını azaltmasından kaynaklanıyor; bu da ABD bankalarının Fed’de tuttuğu rezervler üzerinde minimum net etki yaratıyor.

NDR, “Etkin olarak, Fed'in bilançosunun küçülmesinin bankacılık likiditesi üzerinde hiçbir etkisi olmadı. Fed'in sıkılaştırma döngüsünün reel ekonomi üzerindeki etkisini görmekte neden zor zamanlar geçirdiğimize şaşmamalı” diyor.

Bunun nedeni, ters repo'nun basitçe Fed'in bir menkul kıymet satması ve onu ileriki bir tarihte geri almayı kabul etmesinde yatıyor. Ancak Fed, ters repo kullanımını azaltmanın ötesine geçtiğinde, ABD bankalarının tuttuğu rezervler yoluyla bilançosunu küçültmesi kaçınılmaz oluyor. Fed'in bilançosunun yaklaşık yarısı ABD bankalarının mevduatlarından oluşuyor. Ancak bu durumun 2024 yılında değişmesi bekleniyor ve bunun, likiditede keskin bir düşüşe yol açarak sonuçta borsayı olumsuz yönde etkilemesi muhtemel gözüküyor.

Gelecek hafta borsalar için kritik

NDR, “Eğer Fed niceliksel sıkılaştırmaya devam ederse ve Hazine bono ve tahvil ihraç etmeye devam ederse, ‘ters repo fasilitesi’ muhtemelen ikinci çeyrekte sıfıra inecek. Bu noktada niceliksel sıkılaştırma banka rezervlerini etkilemeye başlayaca ve piyasanın likiditesini tüketecek. Bu, piyasalar için güzel bir zaman olmayacak” diyor.

Likiditenin azalması, bankaların işletmelere ve tüketicilere kredi verme iştahını da sınırlayarak ekonominin büyümesini kısıtlayacak. Fed niceliksel sıkılaştırmayı azaltmadığı sürece likiditenin 2024'te piyasalar için büyük bir risk olduğu açık bir gerçek olarak duruyor. NDR, Fed'in bilanço küçültme programını sonlandırabileceği fikrine ise soğuk su dökerek, “Powell, ekonomi çökmediği sürece niceliksel sıkılaştırmanın devam edeceği sözünü verdi” diyerek bu tehlikenin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunun altını çiziyor.

Hazine bonolarının likidite koşulları, büyük bütçe açıkları, federal hükümetin kapanma olasılığı ve bu yıl ihraçlardaki keskin artış nedeniyle iyi sinyaller vermiyor. NDR, bunun gelecek hafta borsaya zarar verebileceğini söylüyor.

NDR, “Hazine, düzenli tahvil arzının yanı sıra gelecek hafta 2 yıllık, 5 yıllık ve 7 yıllıklarda satışa çıkacak. Bu, likidite koşullarının pandemiden bu yana en kötü seviyelere yakın olmasına neden oluyor. Bu nedenle, gelecek hafta borsalarda şiddetli dalgalanmalar görülebilir” diyor.

2024 yılında hisse senedi piyasalarını bekleyen 4 risk

 

Santa Rallisi öncesinde risk iştahı kayboluyor

 

Belirsizlikler risk iştahını törpülemeye devam ediyor

 

2023 rallisini bilen borsa uzmanından 2024 için 10 kötü sürpriz

 

Olası faiz indirimleri borsada hangi sektörleri nasıl etkileyecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Soyulan halk21 Aralık 2023 17:39

    Bu halka arzlara spk incelemedenmi izin veriyor. Halka arz olan hisse ilk günden %10 düşermi. Avpgy ve bir sürü hisse halkın parasını aldı. Milleti zarara soktu. Spk halka arz yönetmeliğine halkı koruyacak tedbirleri neden koymaz.

  • Oktay21 Aralık 2023 10:52

    Dilerim borsa çöker