E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar FED’in şahin mesajlarına satın almıyor---

Yatırımcılar FED’in şahin mesajlarına satın almıyor

Yatırımcılar FED’in şahin mesajlarına satın almıyor
10 Kasım 2023 - 15:27 borsagundem.com

FED Başkanı ve diğer FED yetkilileri son para politikası toplantısında faizlerin sabit tutulmasının ardından şahin tondaki mesajlara ağırlık verdi. Ancak yatırımcılarsa FED’in olası faiz artışı senaryosunu fiyatlamıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri halihazırda 22 yılın zirvesinde olan gösterge faiz oranlarını daha da yüksek seviyelere çıkarabileceklerini söylüyor. Ancak yatırımcılarsa FED’in bunu yapabileceğine inanmıyor.

FED Başkanı Jerome Powell perşembe günü beraberinde bazı FED yetkilileriyle birlikte yaptığı açıklamada, FED’in enflasyonu kontrol altına almak için yapılan faiz artışlarını sona erdirmediğini sadece artışların duraklatıldığını vurguladı. FED yönetimi geçen hafta gerçekleştirilen para politikası toplantısında politika faizlerini sabit tutma kararı almıştı. Powell ve diğer FED yetkilileri son açıklamasında yıllık %2 enflasyon hedefine doğru düşüş gerçekleşmemesi halinde FED’in daha fazla faiz artışı yapabileceğini, enflasyon ve ekonomiyi daha da fazla sıkılaştırabileceğini söyledi.

Piyasa katılımcıları da para politikalarında bir sonraki hamlenin ne olacağına dair en ufak bir ipucu için FED yetkililerini yakından takip ediyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre perşembe günkü açıklamaların ardından ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi %0,8 geriledi. Endeks 8 gün süren yükseliş serisini sonlandırırken ABD Hazinesi tahvil faizleri ise yükselişe geçti.

Tüm bu gelişmelere rağmen CME Group’un FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in gelecek ay gerçekleştireceği para politikası toplantısında faiz artışı yapacağı senaryosuna %15 ihtimal veriyor. Çarşamba gününe göre bu oran %10 kadar artmış olsa da faiz artışının fiyatlandırılması bir hafta önce %20 seviyesindeydi. Yatırımcılar ocak ayında bir faiz artışı ihtimaline de %23,5’lik bir şans veriyor.

ABD enflasyonu bu yıl halihazırda düşüş eğiliminde. Bazı ekonomistler özellikle de son zamanlarda yavaşlayan ücret artışları ve kira ve konut fiyatlarının artık pandemi döneminde oluğu kadar şişmemesi nedeniyle enflasyonun FED’den daha fazla yardım almadan da düşebileceğini hesaplıyor. Powell’sa son demecinde şahin bir ton kullanmayı tercih etti.

Washington’daki Uluslararası Para Fonu (IMF) konferansında konuşan Powell, “%2 hedefimize doğru devam eden ilerlemenin garanti olmadığını biliyoruz: Enflasyon bize birkaç kez sahte zirveler gösterdi. Politikayı daha da sıkılaştırmak uygun hale gelirse, bunu yapmakta tereddüt etmeyeceğiz" uyarısında bulundu.

FED’in faiz artışlarına başlamasından yana, Amerikan enflasyonu önemli ölçüde yavaşladı. ABD Tüketici Fiyat Endeksi Haziran 2022'deki %9,1'lik zirvesinden eylül ayında yıllık %3,7'ye kadar geriledi. Ancak enflasyon hâlâ FED’in %2’lik enflasyon hedefinin çok üzerinde. ABD’de politika faizi kararlarının alan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri, başka bir hamle yapmadan veya bir zafer ilan etmeden önce gelecekteki enflasyon raporlarının ne söyleyeceğini görmek gerektiğini belirtiyor.

Investopedia’nın haberine göre FOMC üyesi Michelle Bowman Florida’da bankacılara yaptığı konuşmada, “Enflasyonu doğru zamanda %2 hedefimize düşürmek için federal fon oranını daha da artırmamız gerekeceğini beklemeye devam ediyorum. Yine de gelen bilgileri ve bunun ekonomik görünüm üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi sürdürerek FOMC'nin geçen hafta federal fon oranı için hedef aralığını mevcut seviyede tutma kararını destekledim” açıklamasında bulundu.

St. Louis FED Geçici Başkanı Kathleen O’Neill Paese ise bir taraftan bekle ve gör yaklaşımını tercih ederken gerekirse faiz oranlarını yeniden artırmaya istekli olabileceğini de söyledi. O’Neill Paese Indiana’da finans uzmanlarına yaptığı açıklamada, “Ek para politikası sıkılaştırmasının uygun olup olmayacağı sonucuna varmadan önce daha fazla veriyi beklemeyi göze alabiliriz. Ancak %2 enflasyona ulaşma yolundaki ilerleme durursa Komite’nin yükselen enflasyonun yerleşik hale gelmemesini sağmak için derhal harekete geçmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Philadelphia FED Başkanı Patrick Harker yüksek faiz oranlarının ekonomi üzerindeki etkisini ölçmek için politika faizlerinin sabit tutulduğunu savunuyor. Harker Northwestern Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, “Bu ekonomi dirençli olduğunu kanıtlıyor ve zaman zaman ekonomik modellerin iradesine boyun eğmek istemiyor. Ancak üzerinde bulunduğumuz yolun tek doğru yol olduğuna inanıyorum. Yalnızca bir aylık ekonomik verilerden kolay bir şekilde etkilenmeyeceğim” ifadelerine yer verdi.

Milyarder yatırımcı uyardı: Enflasyon onlarca yıl sürecek

 

Amerikan borsaları rüyadan uyandı

 

Fed’in faizleri indirmesi borsalar için endişe verici olabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)