E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırımcılar açgözlü olmaktan çok tedbirli---

Yatırımcılar açgözlü olmaktan çok tedbirli

Yatırımcılar açgözlü olmaktan çok tedbirli
26 Haziran 2023 - 11:08 borsagundem.com

Yatırım fonu akışları, hisse senetleri için iyi, tahviller için ise pek de iyi olmayan sonuçlara işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının dirençli yapısının kırılmaya başladığına dair endişeler boğa piyasasına giren hisse senedi piyasalarında güzel günlerin kısa süreceği endişesi yarattı. Ancak yatırımcılardaki bu endişe, açgözlülüğün yerini itidalli bir yatırım hissiyatının aldığının da bir işareti olarak algılanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, hisse senedi yatırımcılarının yükselen 'endişe duvarı' yeni bir boğa piyasasını destekliyor. Yatırım fonu ve ETF akışları, borsa yatırımcılarının artık açgözlü olmaktan çok, korkulu ve tedbirli olduklarını gösteriyor.

Aykırı senaryo

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in analizine göre, son yatırım fonu akışı verileri, hisse senetleri için iyi haberler, tahviller için ise pek de iyi olmayan haberler içeriyor. Ancak bu sonuca ulaşmak için ham verilere odaklanmamak gerekiyor. Örneğin, EPFR-TrimTabs'e göre yılbaşından bugüne, hem açık uçlu hem de borsa yatırım fonları olmak üzere ABD sermaye fonlarının 86,5 milyar dolarlık net çıkış yaşadığı görülüyor. Bu süreçte ABD tahvil fonlarının ise 169,9 milyar dolarlık giriş yaşadığı gözleniyor.

Ancak fon akışları genellikle en iyi, aykırı bir şekilde izleniyor. ABD hisse senedi fonları, borsanın iyi performans gösterdiği 2016 yılından 2020 yılına kadar her takvim yılında net çıkışlar yaşamıştı. Bu çıkışlar, 2022 yılının ayı piyasası için tam zamanında, 2021 yılında ise girişlere dönüşmüştü.

Tahvil fonları da en azından kısmen, kendilerine ait aykırı senaryoyu takip etti. Tahvil fonları 2021 yılı takviminde, son yılların en büyük net girişini yaşadı. 2022 yılında ise on yıllardır, belki de şimdiye kadarki en kötü ayı piyasası tahvil fonlarında egemendi.

Büyük çıkışları iyi getiriler takip ediyor

Fon akışları ile gelecek performans arasındaki ilişki mekanik bir zaman çizelgesini takip etmiyor. Bazen ters ilişki hızlı bir şekilde ortaya çıkarken, diğer durumlarda bu ilişkinin kurulması daha uzun sürebiliyor. Dolayısıyla, fon akışı verileri herhangi bir basit uzun vadeli piyasa zamanlama göstergesi niteliği taşımıyor. Yine de, çoğu zaman, büyük girişleri en iyi ihtimalle vasat getiriler ve çoğu zaman kayıplar takip ederken, büyük çıkışları iyi veya daha iyi getiriler takip ediyor.

Bu ilişki birçok akademik çalışmanın konusu olma özelliği de taşıyor. İki yıl önce Review of Finance'te ortaya çıkan bir çalışma, ortalama olarak en büyük çıkışlara sahip ETF'lerin, bu aşırı akışları takip eden 1 yıla kadar, en büyük girişlere sahip ETF'lerden daha iyi performans göstermeye devam ettiğini bulguluyor.

Utah Üniversitesi'nde finans profesörü ve bu çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Matthew Ringgenberg, bir röportajda bu düşük performansa yol açan olası olaylar dizisini şu sözlerle açıklıyor: “Yatırımcılar, çoğunlukla da bireysel yatırımcılar, bir ETF'ye girdiklerinde, fonun fiyatı, içinde bulunan hisse senetlerinin net varlık değerine göre çok yüksek oluyor. Bu prim, ETF'de yeni hisseler oluşturan uzman piyasa yapıcılar, 'yetkili katılımcılar’ olarak adlandırılıyor, tarafından tahkim ediliyor.”

Geçen yaz Review of Financial Studies'de yayınlanan başka bir çalışma da bu ilişkiye dair olası ‘suçlu'yu ifşa ediyor: “En çok talep gören fonlar ve ETF'lerdeki yatırımcı coşkusu” Çalışma, yatırımcı heveslerinden yararlanmak için oluşturulan ve piyasaya sürüldükten hemen sonra büyük bir nakit akışı alan dar kapsamlı ETF'lerin, takip eden 5 yıl boyunca piyasayı riske göre ayarlanmış bir temelde yılda yüzde 5 geciktirdiğini bulguluyor.

Yapay zeka takıntısı

Bu fenomenin yakın tarihli bir örneği de yatırımcıların yapay zeka takıntısı olarak öne çıkıyor. Finance Research Letters'ta yakın zamanda yapılan bir araştırma, bir hisse senedinin, adında ‘AI' geçen bir ETF'ye ait olması durumunda daha iyi performans gösterdiğini bulguluyor. Bu, 1990'ların sonundaki internet balonunu anımsatıyor; o zamanlar, şirketler adlarını ‘.com’u içerecek şekilde değiştirdiğinde hisse senetleri önemli ölçüde daha iyi performans gösteriyordu.

Bu araştırmalar, belki de en iyi Warren Buffett tarafından ifade edilen temel aykırı derse işaret ediyor: “Başkaları açgözlü olduğunda korkak ve diğerleri korktuğuda açgözlü olun.” Mevcut fon akışı verileri, borsa yatırımcılarının açgözlü olmaktan çok korku dolu olduklarını gösteriyor. S&P 500 Endeksi 2023 yılında şu ana kadar yüzde 15'ten fazla yükselmesine rağmen, dengeli yatırımcılar ABD hisse senedi fonlarından para çekmeye devam ediyor.

Bu, özellikle uzun vadeli bir bakış açısından cesaret verici bir nitelik taşıyor çünkü bireysel yatırımcılar yükseliş eğilimine hızlı bir şekilde atlasaydı, aykırılar bu genç boğa piyasasının kalıcı gücü hakkında çok daha fazla endişelenirdi.

Küresel piyasalarda yeni haftada risk iştahı düşük

 

Fed'in duraklamaya gitmesi hisse senetleri için ne kadar önemli?

 

Fon yöneticilerinin hisse senetlerine yatırımları 5 ayın dibinde

 

BofA: Yatırımcılar nakite ve tahvil fonlarına yöneldi

 

Tahvil yatırımcıları resesyon tahminlerini yükseltiyor

 

Tahvil kralı: FED daha fazla faiz artırmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsa26 Haziran 2023 11:58

    Gerçekten hisselere rağbet olsa borsaya nur yağardı. Varsa yoksa altın dolar. Hisselerin fiyatları ucuzdu dahada ucuz oldu. Artık Hafize Hanımın bankalarla kesin ve net şekilde bu işi ortaklaşa çözmesi lazım. Ne istiyorlar hala anlamış değilim.

  • ALİ TEL26 Haziran 2023 11:31

    Bize bir şey olmaz cünkü başımızda bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.