E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYatırım profesyonelleri dahi hisse satışı yapamıyor---

Yatırım profesyonelleri dahi hisse satışı yapamıyor

Yatırım profesyonelleri dahi hisse satışı yapamıyor
07 Aralık 2020 - 17:17 borsagundem.com

Yüzlerce milyon dolarlık yatırımların yöneticiliğini yapan portföy yöneticileri dahi hisse alımlarında başarılı olmalarına rağmen hisse satışlarında aynı tabloyu sürdüremiyorlar

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hisse senedi satışları üzerine yapılan bir çalışma, profesyonel para yöneticilerinin bile bu konuda kötü olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte boğa piyasası yaptığı kötü zamanlamayla yatırımcıları büyük ölçüde beklemediği anda yakaladı.

Kasım ayında hisse senetlerinde düşüş için üç farklı sebep vardı. Virüs vaka sayıları artıyordu. ABD’de seçim sonuçlarına ilişkin ihtilaf oluşma ihtimali gözüküyordu. Ayrıca ekonominin tökezlemesinin ardından Wall Street hisse senetleri de aşırı pahalı gözüküyordu. Barrons yazarı Jack Hough bu riskleri göz önünde bulundurarak S&P 500’ün örneğin 1928 yılından bu yana en başarılı kasım performansını gösterme ihtimali görmediğini bu nedenle Hisse senedi yatırımlarının bazılarını nakde çevirdiğini belirtiyor.

Ancak düşük faiz oranları ve aşı konusundaki olumlu haberler borsalarda diğer bütün göstergelerin önüne geçti. S&P 500 ay boyunca %11’lik bir yükseliş yakaladı ve bu yükseliş ironik bir biçimde 1928 yılından bu yana en iyi kasım ayı performansını gösterdi. Hough yatırımlarını bir miktar ralliden fayda sağlayabildiğini zira hisse senetlerinin tamamından ayrılmakta çekinceli davrandığını belirtiyor.

Barrons yazarı kendisinden daha başarılı yatırımcıların da özellikle bazı spesifik hisseler söz konusu olduğunda satış kararı vermekte zorluk yaşadığını gösteriyor. Bununla birlikte hisse senedi tercihinde çok fazla akademik araştırma bulunmasına karşın satış konusunda çok sınırlı kaynak bulunuyor.

Yatırım yeteneklerini ölçümleri yapan şirket Inalytics’in Kurucusu Rick Di Mascio, Chicago Üniversitesi, Carnegie Mellon Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Üniversitesi’yle birlikte 2000 ile 2016 yılları arasındaki yaklaşık 800 kurumsal portföyün gerçekleştirdiği 4 milyon ticaretin araştırmasını yaptı. Söz konusu yatırımcıların ortalama portföy büyüklüğü ise 573 milyon dolardı.

Araştırma raporunda çarpıcı bulguların öne çıktığı belirtiliyor. Raporda, “Satın alımlarda oldukça açık bir yetenek olduğu gözlenirken satış kararlarında görece rasgele satış stratejilerine göre dahi ciddi anlamda düşük performans gösterdiği izlendi” ifadelerine yer veriliyor.

Mesleklerini borsa ticareti üzerinden yapan bu yatırımcıların satış konusundaki başarısız performansları ise oldukça dikkat çekici. Araştırmalar bunun sebebi olarak birçok portföy yöneticisinin alınacak hisselerle çok fazla emek sarf ederken portföylerini rahatlatacak satışlar konusunda yeterince zaman harcamadığını gösteriyor.

Konuyla ilgili yapılan davranışsal araştırmalar yatırımcıların bir yatırımdan kâr etmekten duydukları hazzın kayıplardan doğan isteksizlikten çok daha az olduğunu gösteriyor. Bu yatırımcıların para kaybetmekten duydukları acının para kazancı süresince hissettiklerinden çok daha güçlü bir his olduğunu belirtiyor. Bu neden yatırımcılar düşen yatırımlarını daha fazla tutuyorlar zira kazanacaklarına ilişkin umudu kaybetmek istemiyorlar. Buna karşın kazanan hisseler ise iyi haberleri kötü hale çevirmemek çok erken satılıyor.

Borsalarda zamanlamayı yakalamak yatırım profesyonelleri için dahi zor bir süreç. Taktik yatırımları içinse beklenmedik iniş çıkışlar konusunda dikkatli olmak gerekiyor.

Hisse senetlerinde ağırlık artır tavsiyesi

 

Bitcoin rallisi kurumsal yatırımlarla destekleniyor

 

Boğa piyasasının ilerleyişini ne durdurabilir?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)