E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYapay zeka boğaları için yeni hedef 2024---

Yapay zeka boğaları için yeni hedef 2024

Yapay zeka boğaları için yeni hedef 2024
27 Kasım 2023 - 14:22 borsagundem.com

ABD borsaları 2023’te yapay zeka alanındaki gelişmeler sayesinde oldukça güçlü bir performans gösterdi. Wall Street hisse senetlerinin yükselişini 2024 yılında da devam ettirmesi bekleniyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarihin her zaman tekerrür etmez, ancak bugünün geçmişle bir çeşit uyum içerisinde hareket ettiği de yadsınamaz bir gerçek. ABD hisse senetlerindeki ralli 2024’te de devam ederse herkes tarafından bilinen özlü söz bir kez daha gerçek olabilir. Ancak Wall Street borsaları yükselişini devam ettirse de bu yılki gibi büyük çaplı getiriler sağlaması beklenmiyor.

Birkaç haftadır güçlü bir boğa piyasası geçiren Wall Street hisse senetleri sayesinde yatırımcılar minnettarlık duyacakları çok şeyin olduğu bir Şükran Günü tatilinden çıkıyor. Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre, S&P 500 Endeksi yalnızca kasım ayında %8’den fazla yükseldi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise yılın başından 23 Kasım’a kadar olan dönemde %11 arttı.

Elbette bu tablo, yıl boyunca ABD’nin en büyük yedi teknoloji hissesinin yükseliş hızına dikkat eden hiç kimse için sürpriz değil. Söz konusu yedi dev sermayeli hisse; Apple, Amazon.com, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, Nvidia ve Tesla, Amerikan borsalarının güçlü 2023 performansının neredeyse tamamından sorumlu.

Ancak Barrons’un haberine göre ABD borsalarında kazananların sayısının bu denli az olması diğer bir deyişle piyasa genişliğindeki daralma yatırımcıları da endişelendiriyor. Bu muhteşem yedili, ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 Endeksi’nin toplam piyasa değerinin dörtte birinden daha fazlasını oluşturuyor. Hisselerdeki yükselişlerse hem S&P 500’ün hem de Nasdaq’ın ralli yapmasına sebep oluyor.

Üstelik Capital Economics Borsa Ekonomisti Huberd de Barochez’e göre küresel ölçekten bakıldığında durum çok daha ilgi çekici. MSCI ABD Endeksi bu yıl neredeyse %20 oranında yükseldi. Ancak MSCI Tüm Ülkeler Endeksi’nden ABD hariç tutulduğunda endeksin yalnızca %7 oranında yükseldiği görülüyor.

ABD borsalarındaki ralli çoğunlukla bu yedi büyük hissenin bağlı olduğu sektörlerin performansına bağlı: tüketici tercihleri, bilgi teknolojileri ve iletişim hizmetleri. De Barochez’in hesaplamalarına göre diğer sektörler söz konusu olduğunda dünyanın geri kalanı ABD’dekine benzer hatta biraz daha iyi performans gösteriyor.

Bu eşitsizlik MSCI’ın sanayi grubu düzeyinde daha da belirgin. De Barochez'e göre; yazılım ve ilgili hizmetler, yarı iletkenler ve yarı iletken ekipmanları, medya ve eğlence, teknolojik donanım ve ekipmanlar sektörlerindeki hisse senetleri MSCI ABD Endeksi'ndeki toplam yaklaşık %20'lik artışın dörtte üçünden fazlasına katkıda bulundu.

Ünlü ekonomiste göre daha spesifik olarak açıklamak gerekirse, ABD piyasalarındaki otomotiv, interaktif medya, yarı iletkenler, yazılım ve teknolojik donanım alanlarındaki hisse senetleri açık bir şekilde hem yerel borsalarında hem de dünyanın geri kalanında öne çıkıyor.

De Barochez tüm bu bilgilerin ışığında ABD borsalarının önümüzdeki yıl içinde yüksek performans göstermeye devam edeceğini söyledi.

Wall Street endekslerinde görülen son yükselişler boğaların yelkenlerine taze bir destek rüzgarı sağladı. Geçen hafta Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni S&P 500 Endeksi’nin temmuz ayı rekor seviyesini önümüzdeki yıl geçebileceğini savundu.

Fundstrat'ın Araştırma Başkanı Tom Lee de geçen hafta yaptığı açıklamada, "yıl sonu rallisi için temel pozisyonlarının devam ettiğini" yineledi. Aralık ayında ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha güvercin bir tavır izlemesi için alanın açıldığını söyleyen Lee, yaklaşan enflasyon verileri sonrasında FED’in faizleri yükseltmeyi bırakabileceğini ve bunun da borsa rallisini destekleyeceğini savunuyor.

De Barochez ise aynı derecede toz pembe bir öngörü paylaşmıyor. Borsa uzmanı ABD ekonomisinin bocalayacağını ve son aylarda hakim olan yumuşak iniş anlatısından ayrılacağını tahmin ediyor.

Yine de bu beklenti, ekonomistin Amerikan borsasının pozitif performans göstermeye devam edeceği tezini değiştirmiyor. De Barochez ABD'deki yavaşlamanın küresel hisse senetleri üzerinde de baskı oluşturacağını düşünüyor. Daha da önemlisi, ünlü ekonomist bir resesyon gerçekleşse dahi bunun nispeten hafif ve kısa süreli olacağını ve dolayısıyla Muhteşem Yedili'ye çok fazla baskı uygulamasının pek olası olmadığını söylüyor.

De Barochez, “Borsaların genelinde yakın vadede daha fazla zemin oluşmasa da ABD teknoloji hisseleri yüksek performans göstermeye devam edebilir. Daha sonraki süreçte yapay zeka teknolojileri konusunda artan coşkunun desteğiyle büyük teknoloji hisselerinin ve dolayısıyla ABD borsalarına yüksek performans göstermeye devam edeceğini düşünüyoruz. Ne de olsa ABD yapay zeka yarışında en iyi konumda” ifadelerine yer verdi.

Tüm bu öngörüler birlikte değerlendirildiğinde teknoloji hisselerinin ve ABD borsalarının genelinin 2024’te yüksek performans göstermesi şaşırtıcı olmayabilir. Ancak S&P 500’ün 2023’te olduğu gibi yıl boyunca yaklaşık %20’lik getiriye yaklaştığı bir senaryo tasavvur etmek zor görülüyor. Yine de ABD hisse senetleri 2024’te çift haneli kazançlar elde etmese bile yılı rakiplerinin önünde bitirebilir.

Wall Street enflasyon testine giriyor

 

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?

 

Küresel piyasalarda Fed kaynaklı iyimserlik azaldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)