E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiYapay zeka botu Bing, uzun süre çalışınca duygusallaşıyor---

Yapay zeka botu Bing, uzun süre çalışınca duygusallaşıyor

Yapay zeka botu Bing, uzun süre çalışınca duygusallaşıyor
17 Şubat 2023 - 17:35 borsagundem.com

Microsoft’un Chat GPT destekli yapay zeka botu Bing, çok çalışınca duygusallaşıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Henüz bir haftalık olan Microsoft’un yapay zeka destekli sohbet robotu Bing, sohbetin uzaması halinde huysuzlaşıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bing’in sohbet uzadıkça duygusallaşması, sorulara insana benzer şekilde öfke, korku, hüsran ve kafa karışıklığı gibi duygularla yanıt vermesine neden oluyor.

Sohbet ilerledikçe huysuzlaşıyor

Fortune’dan Prarthana Prakash’ın haberine göre, Microsoft’un Chat GPT destekli sohbet robotu Bing, sohbet uzadıkça bir insan gibi duygularıyla hareket ediyor.

Microsoft'un yapay zeka destekli sohbet robotu Bing, bir haftadan biraz daha eski. Kullanıcılar ise Bing’in bu kadar kısa süre geçmesine rağmen çok çabuk huysuzlaştığını düşünüyor.

Bing'in gelen istemlere insana benzer öfke, korku, hüsran ve kafa karışıklığı duygularıyla yanıt verdiği görülüyor. Bir kullanıcı, sohbetin ilerleyen bölümlerinde kendisinin bir gazeteci olduğunu açıklamasıyla, Bing A.I.’nin kendisini 'ihanete uğramış ve kızgın’ hissettiğini söylediğini ifade ediyor. Görünüşe göre Bing'in yapay zekası, onunla yeterince uzun konuşulduğunda, biraz huysuzlaşmaya başlayabiliyor.

Microsoft, sohbet sürelerini kısıtlamayı düşünüyor

New York Times'ın bildirdiğine göre Microsoft, insanların Bing'in yapay zekasıyla ne kadar süreyle etkileşimde bulunabileceğine sınırlamalar getirmeyi düşünüyor ve sohbet robotunun kafası karışmadan ve kullanıcının ses tonuna göre yanıt vermeye başlamadan önce görüşmeleri sonlandırmasını planlıyor. Şirket, programın garip ve sinir bozucu cevaplar vermesini engellemek için başka önlemler almayı da düşünüyor.

New York Times'a göre, şirketin denemekte olduğu diğer özelliklerden bazıları arasında kullanıcıların sohbetleri yeniden başlatmasına izin vermek ve etkileşimin tonunu özelleştirmek yer alıyor.

Microsoft Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Sohbet bakımından yeni bir kullanım alanı olarak öğrendiğimiz şey, insanların onu dünyayı daha genel bir şekilde keşfetmek ve sosyal eğlence için bir araç olarak kullanmak istemeleri" diyor. Şirket, chatbot için bu tür kullanımları 'tamamen öngöremediğini' sözlerine ekliyor.

Kullanıcılar, Bing'in yapay zekasının gelecekteki olaylar için kullanıcılara geçmiş zamanda yanıt vermesi, içinde bulunulan yılla ilgili temel soruları yanıtlamaması ve finansal hesaplamalara yanlış yanıtlar vermesi dahil olmak üzere yaptığı birçok hata olduğunu bildiriyor.

Microsoft'un sohbet robotlarıyla ilgili daha önceki deneyleri de tartışmalara neden olmuştu. 2016 yılında şirket, Tay adında bir chatbot tanıttı. Microsoft, kullanıcılar Tay’la sohbet ettiğinde botun saldırgan ve ırkçı bir dil kullanmasıyla, aracı birkaç gün içinde piyasadan geri çekmişti.

Bard’a karşı Bing

Hakkında çok konuşulan ChatGPT'nin ana şirketi OpenAI tarafından desteklenen Bing A.I., Microsoft'un arama motorunun yeni ve geliştirilmiş bir versiyonu olarak geçen hafta kullanıma sunuldu. Duyuru, Google'ın sohbet robotu Bard'ı piyasaya sürmesinden birkaç gün sonra geldi. O zamandan beri hem Google hem de Microsoft yapay zeka botlarında olgusal hatalara yer verdikleri için eleştiriliyor.

ChatGPT, Geçen Kasım ayının sonlarında kullanıma sunulan üretken yapay zeka aracı ChatGPT, insanlar onu konuşma yazma ve sınava girme gibi görevler için kullanmayı denedikçe viral olmuştu. Ancak bir süre sonra kullanıcılar, botun gelen sorulara önyargılı veya kötü kaynaklı yanıtlar verdiğini fark etti. Teknoloji liderleri, bu robotların yapabileceği hatalar ve ChatGPT benzeri platformlarla etkileşimlerin nasıl ‘ikna edici ancak tamamen hayali cevaplar’ içerebileceği konusunda alarma geçmişti.

Özelleştirmeler ve güncellemeler

Bu endişelere yanıt olarak, Microsoft'tan 10 milyar dolarlık bir yatırım alacak olan OpenAI, ChatGPT'yi güncelleyerek kullanıcıların önyargılarını azaltacak şekilde özelleştirebileceğini duyurdu.

OpenAI, yaptığı açıklamada, “Bu özelleştirme, insanların kesinlikle katılmayabileceği sistem çıktılarına izin verilmesi anlamına gelecektir" dedi. Özelleştirme, kullanıcıların sistemin sınırları dahilinde kalmak ve sohbet robotunun davranışını ayarlamasına izin vermek arasında ‘doğru dengeyi kurmayı’ içeriyor.

OpenAI, “Bazı durumlarda ChatGPT şu anda vermemesi gereken çıktıları reddediyor ve bazı durumlarda da, gerekli olduğu halde reddetmiyor” diyor.

Bill Gates: Chat GPT en az PC ve internet kadar değerli

 

Chat GPT ve Microsoft ilişkisi sadece ‘duygusal’ değil

 

Chat GPT’den 5 parçalı yatırım stratejisi

 

Microsoft, Bing için Chat GPT’ye güveniyor

 

Yatırımcıların gözü yapay zeka odaklı kripto paralarda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nöronbot19 Şubat 2023 09:59

    Gerçek yapay zeka nöronbotlar yapıldığında olacak. Bir robot kendisinin benzerini üretecek. Bilinçli ve kendi kendine öğrenen bağımsız varlık olacak. O zaman geldiğinde ekonomik sistem toptan değişecek kapitalist sistemin sonu yeni bir komün sistemi doğacak emek insan gücüne dayalı olmayacak. Kalitesiz nüfusa gerek kalmayacak. Dünya nüfusu 2 milyarın altına inecek. Üretim sistemi emek yoğundan nörobot yoğuna geçildiğinde mültecisi eğitimsiz nüfusu olan ülkelerin işi çok zor olacak. Özetle 25 yıl sonrasını buna göre planlamayan gelişigüzel çoğalan elektronik yazılım malzeme robotikte geri kalan sadece beden gücüne dayalı ekonomi yaratan ülkeler büyük iç karışıklık yaşayacak. Çünkü üretim maliyetlerinde sayısında diğeriyle rekabet edemeyecekler. Sürüngen trash köle ülkeler ve toplumlar ortaya çıkacak.

  • baran18 Şubat 2023 11:58

    Hesap ve işlem yapmanın dışında her zorluğu her makineyi yapıp her problemi çözecek kendi yerine  çok daha üst seviyede düşünen robotik bir beyine ulaşamazsınız. CERN i kuranlarında amaçları çok başkaydı ama hiç tahmin ettikleri kadar ileri gidemediler.  Hatta çok fazla şaşkınlık içindeler. Yani maddeyi kontrol edemezssssssiiiiiniz.  Nokta.

  • baran18 Şubat 2023 11:47

    Bazı çakallar bu yapay zeka ve robota çok güveniyor!  Sakın fazla güvenmeyin sonra rezil rüsva olursunuz.  Sansaryan zaten yapay zeka robotu gibi ama kafasına yanlış çip yerleştirmişle sabah akşam zırvalıyor. 

  • Mucise Reis ;)17 Şubat 2023 19:03

    Aslında sizi yakaından tanıdığında, aramalarınız, sohbetleriniz,ilgi alanınız ve zeka seviyeniz... bir nevi ıq sekanızı algılıyor. sizi belirlediği seviyede kanınıza doğru gitmeye başlıyor.Bu durum duygusallaşma gibi algılanıyor. ör: satrabç oynuyorsunuz siyelim x robot ile. 10 seviye var. sizin seviyenizi belirliyor ve sizin seviyenize göre orta güçte oynuyor.siz 9 kalitesinde iseniz oda 9 kaliteis oynuyor. siz 3 kalitesi ise oda 3 kalitesinde oynuyor. Yani siz bir yakınlık hissediyorsunuz, bu durumu duygusal olarak algılıyorsunuz. Malum insanoğlu oyuncak ayı yada bebek içinde duygusal olabilir. Bu yazılım size karşı bir karekter oluşturuyor ve bu duydusallık gibi geliyor. Gelecekde zaten bu tasarlanıyor. 

  • Daha zaman var 17 Şubat 2023 18:28

    Yapay zeka, programcısının zekasıyla sınırlıdır. Gerçek yapay zeka kendi kendine zamanla öğrenen doğruyla yanlışı ayırt edip kendini geliştirerek kendi programını yazabilecek düzeye gelen zekadır. Örneğin hiç king bilmeyen bir botun ilk oyunda kingi çözmesi on oyun sonra herkesi yenmesi gibi. Daha ilerisi her türlü kendini kapat şifrelerini kırarak programcının kontrolünden çıkabilecek noktaya gelmesidir. Bu ancak çok özel hibrid bir programlama dili geliştirmekle olur mevcut diller ve klasik programcılar bunu yapamaz. Sonuç yapay zeka yok yarı akıllı primitiv buit in run programlar var. Google databaseden soru içindeki kelimeyi bulup tahmini sorulara göre hazır yanıtlarla if else lerle yanıtlamak yapay zeka değildir.

  • baran18 Şubat 2023 11:52

    Yine de bir yerde sınırlanacak iflas edecektir.  Bu türden bir makine olursa buna makine de diyemeyiz.  Çok kusursuz olması gerekir ki buna da pek ihtimal  yok.  Çünkü insan beyni gibi az enerji ile çok fazla işlem yapması gerekir.  Buna da insan oğlunun ömrü zaten yetmez. Kısmen belli bir noktaya gelinebilir.  Zaten içimizde bir çok robot var!  Ruhsuz zavallı tipler. Bunlar varken üst akıl yapay zekaya ihtiyaç duymaz.

  • Mucise Reis ;)17 Şubat 2023 19:07

    Akıllı bina konseptleri var. gelecek için, ev kimi içeri alıp almayacağını, zorla eve girişlerde elindeki güvenlik önelmlerini kullanıp ekstra nasıl engellemeler yapacağını vb hepsini algılayıp anlıyor. kendisine verilen 10 farklı hamleyi her durumda ne yapması gerektiğini biliyor... Ama gelecekte evdeki eşyalara hukum suren bu akıllı ev, belkide sahibinin özel hayatını ihlal edecek, Belki evde cinayet işleyecek. Belki dışarıdan hacklenecek bu ev içindekiler şantacaj, yada cinayete kurban gidecek. Gelcek karışık. Akıllı yaızlım programların, çok farklı programlaa dillerini karıştırıp çok özel ve eşsiz program yazmalarıda olası. İnsanlık o zaman biter.

  • baran17 Şubat 2023 18:25

    Öyle kurmusşlardır.  Sanki ruhu varmış gibi  ima ediyorlar.