E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaYabancı girişiyle endeksin 10 bin puana yükselmesi bekleniyor---

Yabancı girişiyle endeksin 10 bin puana yükselmesi bekleniyor

Yabancı girişiyle endeksin 10 bin puana yükselmesi bekleniyor
11 Eylül 2023 - 07:57 borsagundem.com

Yabancı kuruluşlar Türkiye ile ilgili peş peşe olumlu açıklamalar yaparken Borsa İstanbul’da yabancı yatırımcının dönüşünün hızlanması bekleniyor.


Enflasyonun yeniden yükselişe geçmesi, Merkez Bankası’nın agresif faiz politikası ve yabancı kuruluşların Türkiye’ye yönelik pozitif açıklamaları Borsa İstanbul’da yeni bir ralliyi başlattı.

Uzmanlar yabancı yatırımcının dönüşüyle birlikte borsada yaşanan TL bazlı rekorların dolar bazlı rekorlara dönebileceğini söylüyor. Borsada yabancı takası hali hazırda yüzde 31 seviyesini geçmiş durumda. Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında da son iki haftadır yaşanan çözülmenin hızlanmasıyla buradan çıkan paranın ağırlıklı olarak borsaya gelmesi bekleniyor.

Bu beklenti ışığında yılsonu BIST 100 endeksi tahmini de 10 bin puana çıkmış durumda. Uzmanlar, fiyat istikrarı konusunda atılan adımların ve kurulan yeni ekonomi yönetiminin etkisiyle Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primindeki (CDS) düşüşün de Borsa İstanbul’da hisse fiyatlarına olumlu yansıdığını kaydetti. BIST 100 endeksi, yıllık performans açısından 2023’te dünya çapında öne çıkan borsalar arasında zirvede yer aldı. Borsa İstanbul getiri arayışının öne çıktığı 2023’te 3 milyon 794 bin 409 olan yatırımcı sayısı, 31 Ağustos itibarıyla 2 milyon 462 bin 6 kişi artarak 6 milyon 257 bin 415 kişi oldu.
Merkez Bankası’nın ağustos toplantısında tahminlerin üzerinde 750 baz puanlık sert bir faiz artışına gitti. Sonrasında hükümetin açıkladığı 3 yıllık Orta Vadeli Program’da (OVP) belirlenen hedefler piyasalar tarafından gerçekçi bulundu.

Ardından Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yıl sonra “negatif ”ten “durağan”a çıkardı. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’de, Türkiye’nin seçim sonrası ekonomi politikasında yön değiştirmesinin kredi notu için ‘açıkça pozitif ’ olduğunu bildirdi. Ayrıca Dünya Bankası deprem bölgesindeki imar çalışmaları için 1 milyar dolarlık finansmanı onayladı.

Tüm bu gelişmeler ışığında uzmanlar, TL varlıklara yabancı girişinin hızlanmasını bekliyor

Yatırımcı sayısı 7 milyona yaklaştı

 

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı

 

Yılbaşından bu yana en çok kazandıran hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FİNANS DÜNYASI11 Eylül 2023 11:42

    Borsamız dolar bazında çöp fiyatında olup yılsonu beklentim 15 000-20 000 arası rahat olacaktır.Büyük bir finansan siyasi vs.vs. kriz çıkmaz ise.yatırımcı sayısını yılsonunda 10 000 olarak beklemekteyim.

  • saf fakir fas fakir11 Eylül 2023 15:41

    dolar bazında çöp nerde .fiyatlar şişmiş yeni gelen 2 milon k.y mallandırıldı .hahahhahahuah asıl darbeyi onlar yediş .hauhuahuahuahuah 

  • Metin Uğra11 Eylül 2023 09:45

    Onlar bıyıklı yabancıdır. Bıyıklı.

  • kaportacı salim usta sanayiden11 Eylül 2023 09:09

    heee yabancı geliyo koşa koşa geliyola.gelenler internetde yazıyo kimler .auhuahauhauhu bir tane yatırımcı yok .yeni ekonomi yönetimine güven ne yazık yok .yargı reformu , demokratik parlamenter sistem , ve anti tuik olursa anca gelir yabancı gerçek aydın yatıırmcı .gelenler bunlar elde internette .yazık .

  • süslü sülü11 Eylül 2023 08:06

    yabancı filan gelmez dolar 34 tlye çıkmadan