E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWSJ: Türkiye’deki çalkantı artabilir---

WSJ: Türkiye’deki çalkantı artabilir

WSJ: Türkiye’deki çalkantı artabilir
01 Ocak 2014 - 15:50 borsagundem.com

Wall Street Journal, Türkiye’nin 2014 görünümü için, “Daha çok oynaklık” dedi

2013 yılının son gününde yabancı basının yer verdiği Türkiye'ye ilişkin 2013 değerlendirmeleri ve 2014 beklentileri pek parlak bir görüntü vermiyor. Yeni yıl için görünümü “2014 Türkiye: Daha çok oynaklık” sözleriyle özetleyen Wall Street Journal, “2013, Türkiye için çalkantılı oldu. Gelecek yıl da benzer biçimde meydan okuyacak gibi” diye yazdı.
ABD’nin borsa ve iş çevrelerinin gazetesi Wall Street Journal, “2014 Türkiye: Siyaset, FED’in sürüklediği risklere katkıda bulunurken daha çok oynaklık olacak” başlığı ile yayınladığı analize “2013 Türkiye için çalkantılı bir yıl oldu” sözleriyle giriyor.
Analizde geçen yıl uluslararası derecelendirme kuruluşlarından yatırım yapabilir notu alan bir Türkiye’nin yükselen siyasi ve finansal baskıların arasında satışların hızlandığı bir duruma kaydığına dikkat çekilerek “Gelecek yıl, benzer biçimde meydan okunacak gibi” deniliyor.
Türkiye’nin fonlama maliyetlerinin, büyük cari işlemler açığı ve hızla düşen para birimi nedeniyle yükseldiğini kaydeden gazete, Merkez Bankası’nın alışılmış bir politikayı benimseyip faizleri artırmayı reddetmesinin ise “yatırımcıların ekonomik istikrar konusundaki kuşkularını körüklediği” yorumunu yapıyor.
WSJ, analistlerin FED’nin tahvil alım programını daraltırken Merkez Bankası’nın küresel likidite kaymalarını bertaraf etme konusunda sınırlı bir kabiliyetinin bulunduğunu söylediklerine dikkat çektiği analizde şöyle devam ediyor:
“Buna ek olarak da 17 Aralık’tan bu yana Türkiye, Mart’tan başlayarak bir dizi kritik seçimler için hazırlanan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetimi için büyük bir risk olarak ortaya çıkan bir yolsuzluk skandalı ile sarsıldı.”
“İÇ VE DIŞ FAKTÖRLER PİYASALARDAKİ ÇALKANTIYI ARTIRMAKLA TEHDİT EDİYOR”
Gözlemcilerin yolsuzluk soruşturmasının Erdoğan ile Gülen arasındaki “güç mücadelesindeki son adım” olduğunu söylediklerini yazan gazete “Hep birlikte bu iç ve dış faktörler, Türkiye’nin zaten oynak olan piyasaları 2014 yılında daha çalkantılı hale getirmekle tehdit ediyor” görüşünü dile getirdikten sonra Türk ve yabancı uzmanlarının 2014 yılına ilişkin görüş ve beklentilerine de yer veriyor.
TİM ASH: “İLK RİSK, HÜKÜMETE YÖNELİK YOLSUZLUK İDDİALARI”
Standard Bank PLC’nin Yükselen Piyasalar Araştırma Bölümü Başkanı Tim Ash, “İlk risk, tüm bu yolszuzluk iddiaları ve hükümete yönelik meydan okumaları olacak. Bu da Türkiye için çok kötü bir döneme rastlıyor” diye düşünüyor. Ash şu değerlendirmeyi de yaptı:
“Ödemeler dengesi pozisyonu zayıf iken Türkiye’nin daha artış bir siyasi riske hiç ihtiyacı yok. 2014 aynı zamanda bir seçim yılı, yerel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri var ve bunlar (iktidar) ve Erdoğan için zor seçimler olacak.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YNG02 Ocak 2014 01:19

    Hop oturup hop kalkmayın seçimlerde bu millet keriz değil artık bir gecede kaç banka soyuldu bunları bilmeyenmi kaldı hiç kimseye borç yok merkez tam dolu bunlar çalındıda mı dolduruldu garanti çalınmıştır geçiniz bunları

  • Haluk01 Ocak 2014 20:30

    BİŞEY olmaz % 7800 leri gördü faizde bu topraklar

  • ucuzu gördüler demek ki01 Ocak 2014 20:22

    abd fonları alacakları borsayı kötüler malumdur.

  • hope01 Ocak 2014 20:14

    iş bitti seçimde bu yolsuzluklarla çok büyük yenilgi bekliyor akp yi

  • Hakkı01 Ocak 2014 18:25

    Hiç kimse indiremez ..kişilksiz insanlar kendinden güçlülerin elini öper ..devletin ekonomisi iyi ..özel sektör işini bilir..kendi şirketlerine kendi borç veriyor...g.dogu ile birlikte ihracat ta artacak üretimde....Erdoğan bugüne kadar dengeleri götürdü...bügünde kartlarını oynuyor..kimse enerji hattında istikrarsızlık istemez...burda erdogan ın tek adamlığı güçleniyor farkına varın Amerika'da bunu istiyor zaten...

  • hacı01 Ocak 2014 17:42

    eğer gerçekten dış mihraklar erdoğanı indirecekse indirir, şu anki başbakan konuşmaları manipüle etmeye yönelik, ceza almadan yargılanmadan tüymek istiyor, o da biliyor bu ekonomi ile abd, İsrail ile uğraşamayacağını, adamlar küresel güç kardeşim, iamn gücü falan demeyin iman gücü olan bir toplum bu kadar ahlaksızlığa batmaz

  • hacı01 Ocak 2014 17:41

    ülkenin paraya dönüştürülecek kaynakları çok azaldı, vergi yükü ile dönüyoruz ekonomimiz suni ve iyi değil. üretim az, tüketim çok.. Erdoğan halkı aldatıyor, kandırıyor.

  • ..01 Ocak 2014 17:02

    sıcak para bu bir internet tıklaması ile haeket eden para bu... yanı adam fabrika kurduda memeleketimize mi bırak tı ?? istihdam mı yaptı bu sanal para ? isteseler bum abd kurumları parasını çekse ekonomi çökecek... pamuk ipliği ekonomi işte.. normaldir..

  • dobracı01 Ocak 2014 16:50

    Başbakan yerel seçimlerden zaferle çıkınca bu tip asparagas haberlerin ne anlama geldiğini daha iyi göreceğiz.

  • ww01 Ocak 2014 16:50

    ülkeyi karıştıranların kimler olduğu malum........

  • karaceylan01 Ocak 2014 16:28

    bu tür asparagas haberleri yayınlarak ateşe körükle gisiyosunuz,ülkenin istikrarını hedefte uyanık olun, ha bu işler haberlerle olsaydı,dünya çoktan yıkılıp gitmişti. bg benim gözümde itibarınız pek de kalmadı

  • lider01 Ocak 2014 16:16

    aklı olan herkes doğruyu yanlışı ayırır çalışan herzaman kazanır ben böyle çalışkan lider görmedim sağlık sorunu dahi yaşasa görevinde...

  • vatandaş01 Ocak 2014 16:00

    ülkeyi karıştırıp piyasayı bozmak için yazılmış bir makale