E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWarren Buffett da 'yapay zeka'ya kayıtsız kalamıyor---

Warren Buffett da 'yapay zeka'ya kayıtsız kalamıyor

Warren Buffett da 'yapay zeka'ya kayıtsız kalamıyor
20 Eylül 2023 - 17:23 borsagundem.com

Teknolojiden uzak olmakla bilinen efsane yatırımcı Warren Buffett, buna rağmen, yapay zekaya ve teknolojiye önem veren şirketlere yatırım yapmayı ihmal etmiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Efsane yatırımcı Warren Buffett, teknoloji konusunda uzman olmak şöyle dursun, teknolojiden anlama noktasında bile isteksiz bir isim. Ancak söz konusu olan ‘yatırım’ olunca Buffett da teknolojiye odaklanmayı ihmal etmiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgiler göre, Warren Buffett'ın 803 milyar dolarlık yatırım şirketi Berkshire Hathaway, elinde, 7 yapay zekayla ilişkili hisse senedi tutuyor.

Teknoloji ve yapay zeka

The Motley Fool’dan Anthony Di Pizio’nun haberine göre, söz konusu şirketlerin hepsi yapay zeka odaklı olmasa da, yapay zekanın avantajlarından faydalanmayı ihmal etmeyen şirketler olarak biliniyor.

Bu yüksek kaliteli şirketlerin çoğu, yeni teknoloji dalgasına ayak uydurmaları gerektiğini, aksi takdirde geride kalma riskiyle karşı karşıya kalacaklarını biliyor. Bu nedenle, yapay zekayı çeşitli şekillerde kullanmaya başlayan bu şirketlerin yatırımcılarını mutlu etmeye devam etmesi oldukça muhtemel gözüküyor.

İşte efsane yatırımcı Warren Buffett’ın portföyündeki yapay zeka kullanan 7 şirket…

Apple

Apple, 2,8 trilyon dolarlık değerlemeyle dünyanın en büyük halka açık şirketi ve teknoloji sektöründe faaliyet gösterdiği için yapay zekaya yönelmesi neredeyse kaçınılmaz. Aslında Apple yıllardır yapay zekayı geliştiriyor. Tüm cihazlarında otomatik düzeltme işlevinin arkasında yapay zeka yer alıyor. Apple’ın sesli asistanı Siri de yapay zekanın bir ürünü olarak öne çıkıyor.

Apple artık ürünlerine güç sağlamak için kendi bilgisayar çiplerini geliştiriyor ve yeni piyasaya sürülen iPhone 15, şirketin en yeni A17 Pro CPU işlemcisini içeriyor. Dünyada 3 nanometre işlem düğümü kullanılarak üretilen çipe sahip tek akıllı telefon olan iPhone 15 klavyeyi, kamerayı ve Siri'yi kullanırken cihazdaki tahmine dayalı süreçlerin hızlanmasını sağlıyor. Başka bir deyişle Apple, mobil cihazlar için dünyanın en güçlü yapay zeka çipini yaratmış durumda.

Berkshire Hathaway'in Apple'daki hissesi, 352 milyar dolarlık portföy değerinin yüzde 45,5'ini oluşturacak şekilde artmış durumda. Her ne kadar Buffett'ın bu hisseden bu kadar hoşlanmasının nedeni yapay zeka olmasa da, şirketin bu konudaki çabalarını artırmasından önemli ölçüde fayda sağlayacağı kesin.

American Express

Kredi kartı sağlayıcıları dolandırıcıların doğal hedefleri konumunda ve American Express yıllardır onlarla savaşmak için yapay zekayı kullanıyor. Aslında şirket, on yıllık bir geliştirme sürecinin ardından 2020'de finansal hizmetler sektöründe dünyanın en büyük ve en gelişmiş makine öğrenimi sistemini ürettiğine inanıyor.

Bugün, AmEx Digital Labs bölümü, üretken yapay zeka tarafından desteklenen tüketiciye yönelik hizmetler üzerinde denemeler yapıyor. Bu yılın başlarında şirket, insanların tatil rezervasyonu yapmasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir yapay zeka sohbet robotu platformu olan sanal seyahat asistanı Mezi'yi satın aldı. Mezi’nin teknolojisi, o zamandan bu yana American Express'in sanal asistanı AskAmex gibi çeşitli özelliklere güç verecek şekilde yeniden tasarlandı.

American Express, Buffett'ın favori hisseleri arasında yer alıyor ve hisseleri Berkshire'ın portföyünün yüzde 7'sini oluşturuyor.

Snowflake

Bulut bilişim sektörü, Snowflake gibi hizmet sağlayıcıların lehine hızla büyümeye devam ediyor. Bulut, birçok şirketin değerli verilerini depoladığı yer olarak biliniyor ve yapay zeka devasa boyutta bir veri havuzu üzerinde eğitilmesi gerektiğinden, geliştiricilerin de teknolojiyi oluşturup dağıttığı yer olarak kabul ediliyor.

Snowflake, görünürlüğünü artırmak için işletmelerin verilerinin veri bulutunda toplamasına yardımcı olmak için yıllarını harcamış bir şirket olarak öne çıkıyor. Snowflake artık müşterilerini yapay zeka destekli bir dünyaya hazırlıyor. Şirket, yakın zamanda işletmelerin, örneğin yasal bir sözleşmedeki veya faturadaki metin gibi yapılandırılmamış verileri sorgulamasına olanak tanıyan yeni Document AI aracının özel bir beta testini başlatmış durumda. Bunun, programlama alanı dışındaki profesyoneller için analiz kabiliyetini hızlandırması bekleniyor.

Ayrıca Snowflake, hizmet portföyünü desteklemek için birkaç küçük yapay zeka şirketini de satın almış durumda. Bu şirketlerden biri olan Neeva, işletmelerin verileriyle etkileşimde bulunmak için programlama dili yerine doğal dili kullanabilecekleri bir arama aracı tasarladı. Bu, teknik bilgisi olmayan daha fazla çalışanın Snowflake'in sunduğu bilgilerden yararlanabileceği anlamına geliyor.

Snowflake hisseleri, Berkshire'ın portföyünün yalnızca yüzde 0,3'ünü oluşturuyor ancak şirket, yapay zeka trendinin ön saflarında yer alıyor.

Amazon

Çoğu kişi Amazon'u e-ticaret platformu olarak tanıyor ancak şirket aynı zamanda dünyanın en büyük bulut bilişim platformu Amazon Web Services'e (AWS) de ev sahipliği yapıyor. Şirket, yapay zekanın üç temel alanında varlık oluşturmak için AWS'yi kullanıyor. Söz konusu üç temel alanı şu şekilde sıralamak mümkün:

Amazon, Nvidia'nınkine rakip olacak kendi veri merkezi çiplerini geliştiriyor.

Şirket, işletmelere hizmet vermek için geniş dil modellerinden oluşan bir portföy sunuyor. Bu modellerin geliştirilmesi inanılmaz derecede pahalı olduğundan hazır çözümler, işletmelere yapay zeka uygulamaları geliştirmede bir avantaj sağlıyor.

Son olarak Amazon, geliştiricilerin yazılım geliştirmeyi hızlandırmak için kullanabileceği etkili bir yapay zeka ürünü olan CodeWhisperer gibi üretken yapay zeka araçları sunuyor.

Berkshire Hathaway, 2019 yılından bu yana Amazon hisselerine sahip ancak Buffett, şirketin potansiyelini daha erken fark edemediği için pişmanlığını sık sık dile getiriyor.

Bank of America

Köklü bankalar da artık yapay zeka kullanıyor. Bank of America, teknolojiden, müşteri deneyimlerini dönüştürmekten maliyetleri düşürmeye kadar çeşitli şekillerde faydalanıyor.

Banka, 2018'de Erica adında yapay zeka destekli bir sanal asistan başlattı ve CEO'su Brian Moynihan, Erica'nın o zamandan beri müşterilerle 10 milyon saat sohbet ettiğini söylüyor. Bu süre zarfında, normalde müşteri hizmetleri temsilcisiyle telefon görüşmesi veya şube ziyareti gerektirebilecek 1,5 milyar etkileşim kaydedildiği ifade ediliyor. Erica, yalnızca müşteriler için kolaylık sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Bank of America'nın destek personeli masrafından da tasarruf sağlıyor.

Bank of America, portföyünün yüzde 8,5'ini oluşturan Berkshire'ın en büyük ikinci hisse senedi konumunda. Buffett, bankadaki pozisyonunu 2007 yılında açtı ve bu yıla kadar daha fazla hisse almaya devam etti.

General Motors

Otomotiv sektörü hızla değişiyor. Bu nedenle, General Motors (GM) gibi eski üreticilerin, sürücüsüz araç yazılımlarından insansı robotlara kadar her türlü yapay zeka projesi üzerinde çalışan Tesla gibi yeni, yüksek teknolojiye sahip oyunculara ayak uydurması gerekiyor.

Ağustos ayında GM, otomobil üreticisinin yapay zekayı işletmesine ve yerleştirmesine yardımcı olmak için Alphabet ile olan ortaklığını genişletti. İkili geçmişte GM'nin, Google'ın konuşmaya dayalı yapay zeka teknolojisiyle desteklenen araç içi sanal asistanı üzerinde birlikte çalışmıştı.

GM aynı zamanda ABD'nin yedi büyük şehrinde sürücüsüz araç çağırma hizmetleri yürüten otonom araç start-up'ı Cruise'un da sahibi konumunda. GM, teknolojinin hakim olduğu ve giderek daha rekabetçi bir ortamda ilerliyor.

Ancak görünen o ki Berkshire'ın GM'ye olan güveni düşük bir noktada çünkü firma yalnızca bu yıl içindeki hisselerinin yarısından fazlasını satmış durumda. Otomobil üreticisi şu anda yatırım fonu portföyünün yalnızca yüzde 0,2'sini temsil ediyor.

Coca-Cola

Yapay zeka elbette tadına bakılacak bir şey değil ancak dünyanın en büyük içecek şirketi bu teknolojiyi yeni bir içecek tasarlamak için kullandı. Coca-Cola, 3000 yılında kendi adını taşıyan içeceğin tadının nasıl olabileceğini bilmek istedi ve bu sorunun cevabını bir yapay zekaya sordu.

İçeceğe Coca-Cola Y3000 Zero Sugar adı veriliyor ve hayranlarının duygularını, renklerini ve tatlarını kullanarak geleceği nasıl hayal ettiklerini öngören bir yapay zeka modeline veri yüklenerek formüle ediliyor. Ancak bu, Coca-Cola için yapay zeka kullanımının sadece görünen kısmı. Haziran ayında şirket, küresel bir üretken yapay zeka başkanı atadı ve bu da teknolojinin şirket için ne kadar önemli olacağına inandığını gösteriyor.

Pazarlama ve reklamcılık Coca-Cola'nın en büyük yapay zeka odak noktalarından biri olacağa benziyor. Şirket, bu yılın başlarında, gerçek aktörlerin ve yapay zekanın bir karışımı kullanılarak oluşturulan 2 dakikalık bir videonun yer aldığı Masterpiece adlı bir kampanya başlattı.

Coca-Cola'nın yapay zeka deneyi daha yeni başlıyor. Şirket, Berkshire’ın portföyünün yüzde 6,6'sını temsil ediyor.

Warren Buffett, konut piyasasını gözüne kestirdi

 

Warren Buffett: Elektrikli araç üreticilerine yatırım yapmaktan çekiniyorum

 

Warren Buffett’tan sessiz yatırım

 

Warren Buffett: Hisse geri alımını eleştirmek ‘cahillik’

 

Warren Buffett’ın portföyündeki hisseler

 

Warren Buffett da zarar edebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)