E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te tahvil krizi---

Wall Street’te tahvil krizi

Wall Street’te tahvil krizi
04 Ağustos 2023 - 12:59 borsagundem.com

ABD hükümetinin tahvil ihraçlarını artıracağını açıklamasıyla birlikte yükselen tahvil faizleri küresel piyasaları vurdu. Yatırımcılar hisse senetlerinde kâr satışlarına yöneldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi tahvil getirileri dokuz ayın zirvesine tırmandı. Amerikan hükümetinden gelen önümüzdeki aylarda tahvil ihraçlarının artırılacağı yönündeki açıklama yükselişin ivme kazanmasına sebep oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri perşembe günü %0,11 artarak %4,19’a yükseldi. ABD hükümetinin önümüzdeki çeyrek için tahvil ihraç hedefini yükseltmesi ve özel sektör istihdam verilerinin güçlü gelmesi bu yükselişin en önemli sebepleriydi. Ayrıca Fitch’in salı günü ABD’nin kredi notunu beklenmedik bir şekilde düşürmesi de yatırımcıların aklının bir köşesinde yer aldı.

ABD Hazinesi vergi gelirleri ile hükümet harcamaları arasındaki büyüyen boşluğu doldurmak için bu çeyrekte uzun vadeli tahvil ihracını artıracağını açıkladı. 10 ve 30 yıllık tahvillerin getirileri de yükselişe geçti.

Tahvil faizlerindeki yükseliş çarşamba günü beklentileri aşan özel sektör istihdam verileriyle de desteklendi. Son göstergeler ABD ekonomisine dair ‘yumuşak iniş’ beklentilerini de besledi. Bu ihtimal gerçekleşirse tahvillerdeki faiz oranları ve borçlanma maliyetlerinin yakın zamanda keskin bir şekilde düşme şansı azalacak. Bu da hisse senetleri gibi riskli varlıklar için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

ABD borsaları Cuma günü açıklanacak temmuz ayı istihdam verilerini takip ediyor. Beklentilerse geçen aya göre daha az bir istihdam oluştuğunun görüleceği yönünde.

Financial Times’ın haberine göre Société Générale’in ABD Faiz Stratejileri Başkanı Subadra Rajappa, perşembe günü daha uzun vadeli tahvilleri satan yatırımcıların hamlesini, “bu haftanın başlarında, ABD Hazine'sinin artan tahvil ihracı ve Fitch'in ABD kredi notunu düşürmesi ile harekete geçen” bir trend olduğunu söyledi.

Ünlü hedge fonu yöneticisi Bill Ackman ABD Hazinesi tahvilleri üzerinde daha fazla baskı oluşturarak “gözün alabildiği kadar geniş çaplı açıklar” gördüğünü belirtti ve 30 yıllık ABD Hazinesi tahvillerini açığa satışa aldığını açıkladı.

Pershing Square CEO'su Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Piyasanın maddi olarak daha yüksek oranlar olmadan arzdaki bu kadar büyük bir artışı nasıl karşılayabileceğini hayal etmek zor" dedi.

Invesco’nun Varlık Tahsisi Araştırmaları Küresel Başkanı Paul Jackson ABD borsalarındaki düşüşe işaret ederek, “Bilançoların gerçekten düştüğü ve tahvil getirilerinin yükseldiği bir zemin var. Bu borsalar için mükemmel bir ortam değil. Aynı zamanda hisse senetlerinin bu yıla çok iyi bir başlangıç yaptığını da unutmayalım” dedi.

Jackson, “Bana kalırsa Fitch’in ABD kredi notunu düşürmesi yanında tahvil getirilerindeki artışa borsalardaki kâr satışları da bir miktar yardımcı olmuş olabilir” ifadelerine yer verdi.

 

Küresel hisse piyasaları ABD faizleri tehdidiyle karşı karşıya

 

ABD ekonomisindeki saatli bomba

 

ABD'de tarım dışı verimlilik beklentilerin üzerinde arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)