E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te kritik bilanço haftası---

Wall Street’te kritik bilanço haftası

Wall Street’te kritik bilanço haftası
15 Ocak 2024 - 14:53 borsagundem.com

ABD’nin finans devleri cuma günü itibariyle bilanço sezonuna başladı. Salı günü Goldman Sachs ve Morgan Stanley raporlarıyla devam edecek kritik dönem borsaların geleceğine dair ipuçları verecek

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERELR SERVİSİ

2024’e başlarken dokuz haftadır devam eden yükseliş serisinden yara alan ABD borsaları geçen hafta ise rotasını tekrar yukarıya doğru ayarladı.

Üç büyük endeks de yılın ilk tam işlem haftasında Nasdaq Bileşik Endeksi’nin %3'lük artışı öncülüğünde yükselirken, S&P 500 Endeksi haftayı rekor seviyeden 13 puandan daha az tamamladı. Microsoft dünyanın en değerli şirketi olma yarışında Apple’ı geride bıraktı.

Bu hafta ise Wall Street yatırımcıları Martin Luther King günü nedeniyle kısalacak haftada kaydettiği ivmeyi sürdürmeye çalışacak. ABD borsaları pazartesi günü kapalı olacak. Finans sektöründen gelecek bilançolar ve çarşamba günü açıklanacak perakende satış verileri ise yatırımcıların odağında.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre kasım ayında %0,3 artan perakende satışların aralık ayında ise %0,4 yükselmesi bekleniyor. ABD tüketicileri şaşırtıcı derecede dayanıklı kalan ABD ekonomisindeki büyümeye güç vermeyi sürdürüyor.

YahooFinance’in haberine göre Bank of America Ekonomisti Michael Gapen mevsimsel etkilerin aralık ayında perakende satış rakamlarını destekleyici bir rol oynaması beklediğini belirtiyor. Gapen, “Bir adım geri atarsak harcamaların şu anda sağlıklı olduğunu ancak yükselişte olmadığını düşünüyoruz” dedi. Wall Street bankası dördüncü çeyrek ABD’nin yıllık %1,2’lik bir büyüme oranına doğru ilerlediğini öngörüyor. Ekonominin diğer gündem maddeleri ise perşembe günü açıklanacak ilk işsizlik başvuruları ve cuma günü açıklanacak Michigan Üniversitesi’nin tüketici duyarlılığı raporu.

Bilançolar ve ekonomik takvim dışında bugün gerçekleşecek Iowa toplantıları 2024 ABD Başkanlık Seçimleri’nin de resmen başlaması anlamına geliyor. Jeopolitik cephede, ABD ve müttefiklerinin geçen hafta Yemen'de art arda hava saldırıları düzenlemesiyle Kızıldeniz'de artan gerilim, yatırımcıların artarak ilgisini çekiyor.

ABD’nin dev yatırım bankaları Goldman Sachs ve Morgan Stanley salı günü bilançolarını açıklayacak. Yatırım bankaları kritik sözleşme bankacılığı için zorlu geçen bir yılın ardından yatırımcılarına son rakamlarını paylaşacak.

CFRA Araştırma Direktörü Ken Leon YahooFinance’deki açıklamasında, “Bana kalırsa yatırım bankacılığının hikayesi geçen yıl döngünün dibine ulaşılması olacak” dedi.

JPMorgan, Wells Fargo, Bank of America ve Citi gibi Wall Street devleri cuma günü dördüncü çeyrek ve yıllık sonuçlarını bildirdi. JPMorgan’ın yaklaşık 50 milyar dolarlık rekor yıllık kâr paylaştığı sırada Citi’de ise 20 bin çalışanının işten çıkarma planları ve 2,5 milyar dolarlık hizmet maliyetleri öne çıktı.

Bilanço sezonunun ilk gününde havayolu şirketleri ise yatırımcılarını hayal kırıklığına uğrattı. Delta Air Lines hisseleri zayıf bilançosu sonrasında %9 değer kaybederken sektördeki diğer rakipleri United Airlines ve American Airlines hisselerini de düşürdü.

Enflasyona dair karışık sinyaller

Geçan hafta yayınlanan enflasyon verileri aralık ayında tüketici fiyatlarının tahmin edilenden daha güçlü olduğunu, üretici fiyatlarınınsa beklenenden daha ılımlı olduğunu gösterdi.

Oxford Economics'in ABD Başk Ekonomisti Nancy Vanden Houten, cuma günkü bir müşteri notunda, Kızıldeniz ile ilgili aksaklıkların firmanın enflasyon tahminleri için "yukarı yönlü risk" oluşturduğunu belirtti.

Yatırımcılar, artan enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (FED) bu yıl faiz oranlarını düşürme planlarını nasıl değiştirebileceğine odaklandı. Ayrıca geçen haftaki veriler, sürecin mart ayında başlayacağına dair beklentilerde marjinal bir artış sağladı.

CME Group verilerine göre vadeli işlemler yatırımcıları, güçlü bir aralık ayı istihdam raporunun ardından geçen hafta %65'lik oranla mart ayında 25 baz puanlık faiz indirimi beklendiğini, geçen haftaysa bu oranın %77 olarak fiyatlandırdığını gösterdi.

Baş stratejist Jonathan Millar liderliğindeki Barclays ekonomistleri cuma günü paylaştıkları notta, “Temel varsayımlarımızı iki ay erkene çektik, FOMC’nin mart ayından başlayarak her iki toplantıda bir faiz indirimleri yapacak şekilde ayarladık” açıklamasında bulundu.

Millar, “Bu öngörü esas olarak çekirdek bireysel tüketici harcamaları (PCE) fiyat enflasyonuna yönelik aşağı yönlü revizyonumuzu yansıtıyor. Söz konusu durum FOMC’nin şubat ayına kadar nispeten yavaş fiyat baskısı görmeye devam etme olasılığını önemli ölçüde artırıyor. Bununla birlikte mart ayı sonuçlarının piyasalar tarafından fiyatlandırılma olasılığını %80’e çok yakın olarak görüyoruz” dedi.

Barclays ayrıca faizlerin piyasaların fiyatladığından çok daha kademeli bir hızla düşeceğini öngörüyor. Miller ve ekibi 2024’ün sonuna kadar FED faizlerinin %1 düşeceğini öngörüyor. Piyasalarsa %1,5’e yakın bir faiz indirimi bekliyor. Mevcut FED politika faizleri ise %5,25-%5,50 aralığında.

Bilançolar yatırımcıların gündeminde

Finans sektörü dördüncü çeyrek bilançolarıyla spot ışıklarını üzerine çekti. Ancak borsalar için asıl büyük hikaye 2023’teki teknoloji hisseleri için olacak. Zira ‘Muhteşem Yedili’ olarak da adlandırılan dev sermayeli teknoloji hisseleri Nasdaq’ta geçen yıl kaydedilen yükselişin %40’ından sorumluydu.

Ocak ayının ilerleyen günlerinde bu dev şirketlerin ve diğer teknoloji şirketlerinin bilançoları gelmeye başlayacak.

Teknoloji sektörü için yapılan değerlendirmeler yapay zekâ odaklı kâr döngüsünün beklentileri artırdığını, dolayısıyla sektör performansının yatırımcılar için özellikle ilgi çekici olduğunu gösteriyor.

Bank of America verilerine göre 2023’ün sonunda teknoloji sektöründeki ileri dönük F/K oranı 27 kat seviyesine gelerek, S&P 500 Endeksi’ndeki tüm sektörler arasında gayrimenkulden sonra ikinci en yüksek seviyeye ulaştı. S&P 500 Endeksi’nin bir bütün olarak ileriye dönük F/K oranı ise 19,8 kat seviyesinde. Geçen yılki borsa rallisini sırtlayan teknoloji hisselerinin bilançolarındaki son durum yatırımcılar tarafından büyük bir merakla bekleniyor.

Hedge fonlar ABD hisselerinde 16 haftanın en büyük satışını yaptı

 

Borsada kazancın anahtarı zayıf ABD Doları mı?

 

ABD ve Avrupa vadeli endeksleri yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)